Teknoloji

Yapay zekâ okuma testlerinde insanları geride bırakmayı başardı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

yapay zekaIBM’in Deep Blue isimli bilgisayarı bundan 20 yıl önce ünlü satranç oyuncusu Gary Kasparov’u mağlup etmişti. İnsanları ve bilgisayarları yarıştırma geleneği o günden bu yana devam ediyor. Bilgisayarların insanları yenme oranı da, aradan geçen yıllarda iyiden iyiye artmış gibi görünüyor. Bunun son örneği ise bir okuma testinde yaşandı. Microsoft ve Alibaba tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojileri, Stanford Üniversitesi’nin okuma testinde insanları geride bırakmayı başardı.

İlk olarak Alibaba’nın derin nöral ağı, okuma testinde insanlardan daha yüksek bir puan aldı. Maksimum 100 bin puan alınabilen Stanford Üniversitesi’nin testi, otomatik okumanın en belirleyici ölçütleri arasında değerlendiriliyor.

Testten bugüne kadar insanlar en çok 82304 puan alabilmişti. Alibaba’nın yapay zekâsı ise 82 bin 440 puan alarak insanları geride bırakmayı başardı. Microsoft ise çıtayı biraz daha yukarıya çekti. Redmond merkezli şirketin yapay zekâsı, Alibaba’dan bir gün sonra rekoru 82650 puana çıkardı.

Yapay zeka yazılı veriler işleme konusunda daha yetenekli hâle geliyor

Yapay zeka, çok sayıdaki yazılı veriyi insanların sorularına daha net cevap verecek şekilde işliyor. Geliştirilen teknolojiler de bu konuda yapay zekâya yardımcı olmayı amaçlıyor. Genel soruların artık yapay zekâlar tarafından cevaplandığını belirten Alibaba’nın baş bilim insanı Luo Si, bu imkandan çok sayıda alanda yararlanılabileceğini belirtti. Si, müşteri hizmetlerini ve danışma servislerini potansiyel kullanım alanlarına örnek olarak gösterdi.

İLGİLİ HABERLER