İncelemelerManşetler

Sony Xperia XA1 İncelemesi

xperia xa1 inceleme

Geçen yılın Mobil Dünya Kongresi’nde Sony, Xperia X gibi yepyeni bir serinin başlangıcını yapmıştı. Bu seri içinde Xperia X ve Xperia XA gibi iki cihaz da yer alıyordu. Xperia X hem teknik özellikleri hem de tasarımıyla biraz daha orta veya orta-üst olarak nitelendirebileceğimiz bir yapıya sahipti. Xperia XA ise, giriş segmenti olarak konumlandıracağımız bir ürün olmasına rağmen, tasarımıyla Xperia X’ten daha çekici duruyordu. Herhâlde Sony’ye geçen yıl Xperia XA ile ilgili o kadar olumlu geri bildirim yapılmış olmalı ki, şirket bu yılın orta segment modellerini onun üstüne kurguladı. MWC 2017’yi birkaç farklı telefon duyurusuyla epey yoğun geçiren Sony’nin çıkardığı ürünlerden bir tanesi de Sony Xperia XA1 olmuştu. Xperia XA’nın izinden giden ve Xperia X’in çizgisinde teknik özelliklere sahip olan Xperia XA1, Sony’nin orta segmentteki en büyük silahlarından bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Kompakt boyutlara sahip, bununla birlikte uygun fiyatlı ancak yabana atılmayacak bir performans sunan telefon isteyenleri hedefleyen bu telefonla ilgili detayları Xperia XA1 inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Xperia XA1 inceleme: Tasarım

En başta da belirttiğimiz gibi Xperia XA1, geçen yılın giriş segmenti telefonu Xperia XA’nın yolundan giden bir tasarıma sahip. Bunu geçen yılın orta segment telefonu olan Xperia X’in malzeme ve yapısıyla birleştiriyor. XA1’in 5 inç ekranının uzun kenarları neredeyse sıfır çerçeveye sahip, diğer bir deyişle kenardan kenara uzanan bir tasarım yapısı söz konusu. Bu durum 5 inç ekranın doğurduğu nispeten daha küçük yüzey alanıyla ve ince profille birleşince ortaya tek elle rahatlıkla tutulup kullanılabilir bir telefon çıkıyor. Aslında ekranın üstünde ve altında epey fazla alan var, ancak bu durum telefonun tutuşuna olumlu katkıda bulunuyor. Xperia XA1’i cebinizde de rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Telefonu kenarları metalden yapılmışken arkası plastikle kaplı. Ancak bu plastiğe oldukça değerli bir görünüm kazandırılmış, böylelikle telefonun şıklığına da olumlu bir katkı yapılmış. XA1’in tüm fiziksel kontrolleri sağ kenarda; yukarıdan aşağı doğru ses tuşları, güç butonu ve özel kamera tuşu şeklinde sıralanıyor. Sol kenarda SIM ve microSD kart yuvası bulunuyor. Bunlara ulaşmak için bir cisim kullanmanın gerekmemesi pratik ve memnun edici. Ancak microSD kartını yerine yerleştirmekte biraz zorlandığımızı belirtmemiz gerekiyor. 3.5 mm. kulaklık jakı üstte yer alırken altta USB-C portu ve hoparlör bulunuyor.

Xperia XA1’in arkasında önceki telefonlardan çok farklı bir şey yok. Sol üst köşede 23 megapiksel kamera yer alırken, bunun hemen altında da LED flaş mevcut. NFC etiketiyle dikkat çekilen bir NFC alanı arka yüzde biraz daha dikkatli bakıldığında göze çarparken Xperia logosu arka yüzü süsleyen diğer unsur oluyor. Xperia XA1’in çıkarılabilir bir arka kapağı yok. Bu da pilin kullanıcılar tarafından değiştirilemeyeceği anlamına geliyor.

Xperia XA1 inceleme: Donanım ve Performans

Sony Xperia XA1’in 5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Yüksek çözünürlüklü ekran tutkunları için pek çekici görünmese de, XA1’in ekranı gayet tatmin edici bir keskinlik ve netlik sağlıyor. Ekranın derin siyah renk seviyesi, canlı renkleri ve yeterli seviyede olan görüş açısı da kullanım deneyimini artırıyor. İnternette gezinirken, sosyal ağ uygulamalarında vakit geçirirken bu ekran sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Ekranın dışarıda, parlak güneş ışığı altında da yeterli bir görüş sağladığını belirtmeden geçmeyelim.

Xperia XA1’de MediaTek’in sekiz çekirdekli MT6757 Helio P20 işlemcisi yer alıyor. Buna 3 GB RAM eşlik ediyor. 32 GB dahili hafıza microSD kart yuvası sayesinde harici bellek kartlarıyla destekleniyor. XA1 genel olarak günlük işlerde beklentileri rahatlıkla karşılayan bir telefon olarak nitelendirilebilir. Uygulamalar ve oyunlar fazla bekletmeden açılıyor, varsayılan internet tarayıcısı olan Chrome, yoğun reklam ve içeriklerin bulunduğu web sayfalarını bile oldukça az bir gecikmeyle açıyor. Uygulamalar arasında geçiş de gayet seri şekilde gerçekleştiriliyor. 3 GB RAM’in bu açıdan yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı telefon üzerinde video düzenleme, yüksek donanım gereksinimine sahip oyunları oynama gibi beklentileri olmayanlar için Xperia XA1 gayet tatmin edici bir performans sunacaktır.

2300 mAh kapasiteli pil günümüzün standartlarında artık biraz düşük kaçmaya başladı. Yine de, Xperia XA1’in düşük çözünürlüklü ekranı, güç tüketimi bakımından aşırıya kaçmayan işlemcisi ve aynı zamanda STAMINA modu sayesinde iki güne varan pil ömrüne mümkün oluyor. Pil seviyesi yüzde 10’un altına düştüğünde ise Ultra STAMINA modunu kullanarak pilin daha uzun süre boyunca dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Mobil veri iletişimi tarafında XA1’in Kategori 6 LTE desteğiyle geldiğini görüyoruz. Bu da telefonun 4.5G bağlantılarında üst sınırın kendi segmentindeki diğer çoğu telefona göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Xperia XA1 ile günümüzün 4.5G şebekelerinin sağladığı en yüksek hızlara ulaşma potansiyeli bulunuyor. Xperia XA1’in sinyal alış gücü ise ortalamalarda dolaşıyor, bazı yerlerde farklı telefonlarla karşılaştırdığınızda sinyal durum göstergesinin daha az dolu olduğunu görebilirsiniz. Wi-Fi performansı için de benzer yorumda bulunabilirsiniz. Ne var ki, bu durumların kullanıcı deneyimine büyük olumsuzluklarla yansımadığını belirtmemiz gerekiyor.

Xperia XA1 inceleme: Yazılım

Sony Xperia XA1’de Google’ın şu anki en güncel sürümü olan Nougat geliyor. Android 7.0’ın üstünde ise Xperia kullanıcı arayüzü bulunuyor. Sony son yıllarda kullanıcı arayüzünü sadeleştirme yolunda önemli adımlar attı. Eskinin yoğun görsel bileşenli, küçük uygulamalı Xperia arayüzünün yerini, Google’ın saf Android deneyimine biraz daha yakın, karmaşık uygulama ve işlevlerinden arınmış bir arayüz alıyor. Bildirim tepsisinin düzeni, uygulama menüsünün genel şablonu, ayarlar uygulamasının sadeliği Google’ın saf Android deneyimine epey yakın görünüyor.

Bununla birlikte Sony’nin deneyimi farklılaştıran çeşitli görsel bileşenleri ve uygulamaları mevcut. Neyse ki, bunlar çok fazla rahatsız edici değil, içlerinde işinize yarayacak olanları da bulabilirsiniz. İnternet tarayıcısı olarak Chrome’u tercih eden Sony; müzik, galeri ve video tarafında her zaman olduğu gibi kendi geliştirdiği uygulamaları sunuyor. PlayStation uygulaması sayesinde Xperia XA1’i, eğer varsa evinizdeki PlayStation 4 oyun konsoluna bağlayabilir, oyun keyfini telefonunuzdan da yaşamaya devam edebilirsiniz. Ayrıca bu uygulama içinden PSN ağına bağlanmak, oyunları mobil cihaz üzerinden satın almak da mümkün oluyor. Xperia dünyası olarak adlandırılan uygulama ise Xperia XA1 ile yeni tanışanlara telefonlarını alışmalarını kolaylaştıracak çeşitli ipuçları sunuyor. Xperia Lounge, Movie Creator, Çizim, AVG Virüs Koruması gibi, daha önceki Sony Xperia Android telefonlarında gördüğümüz uygulamaları XA1’de de yüklü olarak görüyoruz.

Bunlara bir de Google’ın Haritalar, YouTube gibi uygulamalarını da ekleyin. Bu arada farklılık arayanlar için Xperia XA1 tema desteği de sunuyor.

Xperia XA1 inceleme: Kamera

Xperia XA1’in arkasında 23 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı bir kamera bulunuyor. Exmor sensörlü bu kamera ışık şiddetinin yeterli olduğu gün ışığında detayları zengin ve renkler bakımından canlı fotoğraflar elde etmeyi sağlıyor. Düşük ışık performansının da memnun edici olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı şekilde odaklama yapan kameranın aynı zamanda çeşitli ayarları elle yapmayı sağlayan manuel modu da bulunuyor. 23 megapiksel çözünürlükte çekim yapma veya HDR modunu kullanma gibi durumlar için Manuel modu tercih etmelisiniz. Ancak çoğu durumda çekimi, ortam koşullarına göre uygun çekim modunu seçen Süper Otomatik modu kullanmanız yeterli olacaktır. Bu modu kullandığınızda HDR’ı elle açamamanız ise düzeltilmesi gereken noktalardan bir tanesi olarak not edilebilir. Bunun dışında daha önceki Sony telefonlarından aşina olduğumuz kamera uygulamaları sayesinde Xperia XA1’in yüksek çözünürlüklü kamerasının yeteneklerini artırmak mümkün oluyor.

Sony Xperia XA1’in kamerasıyla çektiğiniz fotoğraflar bu segmentteki bir telefondan bekleyeceğiniz performansın üstünde görünüyor. Yeterli ışık koşulları altında gayet canlı, parlak, detayları bol çekimler elde etmek mümkün oluyor. Bazı çekimlerde renk doygunluğunun aşırıya kaçtığını ve bunun da doğallığı bozduğunu söylemeliyiz. Düşük ışıkta veya gece karanlığında yapılan çekimlerde de pozlama dengeli şekilde ayarlanıyor, etkileyici gece fotoğrafları yakalamak mümkün oluyor.

8 megapiksel selfie kamerası geniş açılı lensiyle birden fazla kişiyi aynı kareye rahatlıkla sığdırmayı sağlıyor. Zamanlayıcı modunu kullanarak kendinizi selfie çekimine hazırlayacak zamanı elde edebilirsiniz, ekranda görünen, gözünüzü kameradan ayırmamanız gerektiğine dair uyarıyı da dikkate almayı unutmayın. Ön kameranın düşük ışık performansı fena sayılmaz, ancak yüzünüzün kameraya yakın olduğu çekimlerde odaklamayı pek istenen seviyede yapamıyor, arka planı netliyor gibi görünüyor. Umarız Sony bu durumu bir yazılım güncellemesiyle düzeltebilir.

Video tarafında ise Xperia XA1’in 1080p Full HD video kayıt yeteneğine sahip olduğunu görüyoruz. Profesyonel kameraların kalitesinde bir çekimi, tabii ki beklememek gerekiyor. Sürekli odaklama ve görüntü sabitleme bakımından XA1’in eksiklikleri var. Ancak sonuçta işinizi görecek, sizi tatmin edecek videoları bu telefonun arka kamerasıyla çekebilirsiniz.

Xperia XA1 inceleme: Sonuç

Eğer bütçenizi ön planda tutuyorsanız, buna rağmen satın alabileceğiniz en iyi telefonlardan bir tanesini istiyorsanız, o hâlde Sony Xperia XA1 sizin için önde gelen seçeneklerden bir tanesi olacaktır. Metal çerçeveli gövdesi, fazla büyük olmayan ve kenardan kenara uzanan ekranı sayesinde ergonomiyi yakalıyor, rahat bir kullanım ve taşıma imkanı sağlıyor. 5 inç ekran belki çok yüksek çözünürlüklü değil, buna rağmen yüksek kontrastı ve canlı renkleriyle tatmin edici bir görsel deneyim sağlıyor. MediaTek’in Helio P20 işlemcisi günlük işleri sıkıntı çıkarmadan yerine getiriyor. Xperia kullanıcı arayüzünün de işleri kolaylaştırdığını, pratiklik sağladığını belirtelim. Yüksek çözünürlüklü arka ve ön kameraları da unutulmaz anları kayıt altına almak için yeterli yeteneklere sahip, rahatlıkla ana kameranız olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER