Teknoloji

Xiaomi için tarayıcı verilerini topluyor iddiası

xiaomi

Eğer gizlilik sizin için önemliyse, Xiaomi’nin internet tarayıcılarından uzak durmak isteyebilirsiniz. Çinli şirketin Mi Browser Pro ve Mint Browser uygulamalarının endişe verici derecede kullanıcı aktivitesini kaydettiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, Google Play’de toplamda 15 milyonu aşkın kez indirilen bu uygulamaların kullanıcıların ziyaret ettikleri web siteleriyle ilgili yoğun miktarda veri topladığını ortaya çıkardı. Üstelik veri toplama işlemi gizli göz atma modunda bile yapılmış.

Xiaomi’nin cihazlarında yüklü olarak gelen internet tarayıcıları, Google’ın yanı sıra DuckDuckGo gibi gizlilik odaklı servislerden arama sorgularını ve Xiaomi’nin haber kaynağı özelliği üzerinden görüntülenen haberleri kaydetmiş. Bunların yanı sıra kullanıcıların açtıkları klasörler, durum çubuğu ve ayarlar menüsü gibi hangi ekranlarda sürükleme yaptıkları da kayıt altına alınmış.

Kaydedilen veriler daha sonra Singapur ve Rusya’daki uzak sunuculara gönderilmiş. Bu sunucuların barındırdığı web alan adları ise Pekin’de kayıtlı görünüyor. Araştırmacılar, Xiaomi’nin veri gönderimi için kiraladığı sunucuların Çinli teknoloji devi Alibaba’dan kiralandığını da ortaya çıkardı.

Gabi Cirlig adlı bir araştırmacı bu hususu Redmi Note 8 cihazında keşfeden ilk kişi oldu. Daha sonra Xiaomi Mi 10, Redmi K20 ve Mi Mix 3 gibi diğer Xiaomi cihazlarındaki bellenimleri de kontrol ederek ve aynı kodun bu cihazlarda da bulunduğunu dikkate alarak sorunun çok daha fazla cihazı etkilediğini ortaya çıkardı.

Xiaomi, konuyla ilgili olarak Forbes’a yaptığı açıklamada yanlış bir şey yapmadığını belirtti. İletilen tüm verilerin şifrelendiğini ve anonim nitelik taşıdığını kaydetti. Yine de Cirlig, verilerin şifresini kolaylıkla çözerek verileri okunabilir hâle getirdi ve daha sonra da buradan bir kullanıcıya bağlanmasının mümkün kılındığını gösterdi. Videoları ve fotoğrafları kanıt olarak sunsa da, Xiaomi araştırmacının iddialarının doğru olmadığı konusunda ısrarlı görünüyor.

Şirket, gizlilik ve güvenliğin en önemli hususlar olduğunu ve “kullanıcı veri gizliliği konularında yerel yasalara ve düzenlemelere kesinlikle uyduğunu ve bunlarla tamamen uyumlu olduğunu” dile getirdi.

Forbes, Xiaomi’nin bu tarz veriyi toplamasının nedenlerinden biri olarak kullanıcılarını daha iyi anlamayı gösteriyor. Aslında bu tarz yöntemi diğer teknoloji şirketlerinin de uyguladığını görüyoruz. Ancak endişe verici olan nokta ise Xiaomi’nin veri toplama konusunda gizli saklı bir yaklaşım izliyormuş görüntüsü sergilemesi oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER