DosyaManşetler

Xbox One X ve Xbox One S karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

xbox one xMicrosoft’un yeni oyun konsolu Xbox One X, şirketin E3 2017 kapsamında düzenlediği etkinlikte görücüye çıktı. Yeni Xbox konsolu, şirket tarafından “Bugüne kadarki en güçlü oyun makinesi” olarak niteleniyor.

7 Kasımda satışa sunulacak One X ve geçtiğimiz yıl tanıtılan Xbox One S arasındaki farkları ve benzerlikleri sizler için sıraladık.

Grafik

İki konsol arasındaki temel farklardan birini grafik donanımı ve tam 4K çözünürlüklü görsellerin işlenmesi oluşturuyor. Xbox One S, saniyede 60 karede 1080p çözünürlük desteğine sahip. Ancak konsolda tüm oyunlar bu seviyede çalışamıyor. Xbox One S, uyumlu TV’lerde video çözünürlüğünü 4K’ya uygun biçimde ölçekleyebiliyor. Ancak oyunlar yerel olarak Ultra HD çözünürlüğü desteklemiyor.

Xbox ailesinin yeni üyesi One X ise saniyede 60 karede 4K çözünürlük desteği sunuyor. Konsolda bulunan 40 adet özelleştirilmiş grafik birimi 1.172 GHz hızında çalışabiliyor. Bu da Xbox One S’e kıyasla çok daha hızlı ve güçlü bir performans sağlıyor.

Yeni konsol, tıpkı Xbox One S gibi, HDR uyumlu oyunları da destekliyor.

İşlemci ve Bellek

Merkezi işlemci konusunda da One X, One S’in fazlasıyla önüne geçiyor. Konsol 2.3 GHz hızında çalışan sekiz adet özelleştirilmiş x86 çekirdeği barındırıyor. Xbox One S’te ise 1.75 GHz hızında çalışan sekiz çekirdek bulunuyor.

One X RAM konusunda da aynı hakimiyetini sürdürüyor. Microsoft’un yeni konsolunda 12 GB GDDR5 RAM bulunuyor. Bu belleğin bant genişliği saniyede 326 GB’ye kadar yükseliyor. Xbox One S’te ise 8 GB DDR3 RAM ve 32 MB ESRAM bulunuyor. Bu belleklerin bant genişlikleri ise sırasıyla saniyede 68 ve 219 GB’ye kadar yükseliyor. Rakamlar, Xbox One X’in işlemci ve bellek konusundaki üstünlüğünü açık biçimde gözler önüne seriyor.

Oyunlar

Microsoft; Xbox One S, One X ve One sahiplerine aynı oyunları sunacağının sözünü vererek Xbox One ve Xbox One S sahiplerini rahatlattı. Kısacası satın alınan bir Xbox oyununu her üç konsolda da oynamak mümkün olacak. Ancak oyunun performansı modeller arasında farklılık gösterecek.

Oyunların One X versiyonları, görsel açıdan One S’teki versiyonlarından daha ileri olacak. One X’te oyuncular daha yüksek çözünürlüğün keyfine varabilecek. Ancak temel oyun deneyiminde bir fark yaşanmayacak.

Microsoft’un bu konudaki yaklaşımının Sony’nin PS4 Pro’daki yaklaşımına benzer olduğu söylenebilir. Tüm PlayStation 4 oyunları hem PS4 Pro’da hem de diğer PS4 versiyonlarında çalışıyor. 4K çözünürlük desteğine sahip Pro daha iyi bir görüntü deneyimi sunuyor.

Microsoft bu sayede One X’in yola Xbox One oyunlarından oluşan büyük bir katalogla çıkmasını mümkün kılıyor. One X, Xbox 360 oyunlarını da çalıştırabilecek.

Eğlence

Xbox One S, 4K Ultra HD Blu-ray oynatma desteğine sahip ilk konsollardan birisiydi. HDR görüntü teknolojisi de bu desteği kuvvetlendiriyordu. Xbox One X de kasım ayında satışa sunulduğunda aynı yoldan yürüyecek. Konsol üzerinden çevrim içi video ve müzik servislerine erişilebilecek.

Xbox One X yüksek performansı yüksek fiyat karşılığında sunacak

Xbox One X’in Xbox One S’e kıyasla daha güçlü ve daha gelişmiş bir cihaz olduğunu ve görsel anlamda daha yüksek bir performans sergileyeceğini görmek çok zor değil. Ancak 7 Kasımda satışa sunulacak konsolun ABD’deki fiyat etiketinde 449 dolar olması, Microsoft’un yüksek performansı yüksek fiyat karşılığında sunacağını gösteriyor. Hâli hazırda ABD’de Xbox One S modellerinin fiyatları 249 veya 299 dolar olarak değişiyor. One X ise gücünü daha yüksek bir fiyat karşılığında sunmaya hazırlanıyor. Görsel deneyimi bütçesinin üstünde tutan veya bunu sorun etmeyenler için One X’in doğru tercih olacağı rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER