Teknoloji

X, büyük markaları platformdan kaçıran raporu hazırlayan Media Matters’a dava açtı

elon musk x

X, Media Matters adını taşıyan medya izleme grubunu dava etti. Söz konusu dava, Media Matters tarafından hazırlanan bir raporun ardından pek çok yüksek profilli markanın platformdaki reklamlarını durdurması nedeniyle açıldı. Söz konusu rapor, büyük teknoloji markalarının platforma verdiği reklamların Nazi yanlısı içeriklerin yanında gösterildiğini gözler önüne sermişti.

Bu davanın açılmasının sürpriz olmadığını belirtmek gerekiyor. Mikro blog servisinin sahibi Elon Musk, markaların kaçışının başlamasının ardından Media Matters’a “termonükleer bir dava” açma hazırlığında olduklarını belirtmişti.

Şirketin mahkemeye sunduğu şikayet dilekçesinde Media Matters’ın bilinçli ve kötü niyetli olarak markaların paylaşımlarını Nazi yanlısı gönderilerin yanında gösteren görseller ürettiği iddia edildi. Şirket, Media Matters’ın bu “üretilen görselleri” platformdaki standart kullanıcı deneyimi gibi sunduğunu da öne sürdü. Dilekçede “Media Matters, hem bu görüntüleri hem de sonucunda ortaya çıkan medya stratejisini markaları X’ten uzaklaştırmak ve şirketi yok etmek için tasarladı” ifadesi de yer alıyor.

Media Matters’ın araştırmasında kullandığı görseller için “üretilmiş” ifadesini kullanmak tam anlamıyla doğru değil. Şirketin dava dilekçesinde anlatıldığı gibi; kuruluş, platformdaki en büyük reklamverenlerin yanı sıra “aşırı, uç içerik” ürettiği bilinen bir grup kullanıcıyı takip etmek amacıyla web sitesinin reklam filtrelerini atlamak için 30 günden daha eski bir hesap kullandı. Grubun daha sonra “ortalama X kullanıcısı tarafından görüntülenenden saatte 13 ila 15 kat daha fazla reklam” oluşturmak için beslemesini kaydırmaya ve yenilemeye devam ettiği iddia ediliyor. Mikro blog servisi, Media Matters’ın karşılaştığı reklamların “zorlama, gerçek dışı doğası” ile ilgili herhangi bir bağlam sağlamadığını söyledi.

Mikro blog servisinin CEO’su Linda Yaccarino, Media Matters’ın raporuyla ilgili olarak “Platformdaki tek bir gerçek kullanıcı bile Media Matters’ın makalesindeki içeriğin yanında IBM’in, Comcast’in veya Oracle’ın reklamlarını görmedi” ifadesini kullanmış ve Nazi yanlısı içeriklerin yanında Apple reklamını sadece iki kullanıcının gördüğünü ve bunlardan en az birinin Media Matters olduğunu belirtmişti. Media Matters tarafından davayla ilgili olarak Engadget sitesine gönderilen açıklama ise şu şekilde: “Bu, X’i eleştirenleri susturmayı amaçlayan anlamsız bir dava. Media Matters, haberlerinin arkasında duruyor ve mahkemede kazanmayı sabırsızlıkla bekliyor.”

Media Matters’ı sıkıştıran tek kuruluş X değil

X, Media Matters’ı sıkıştıran tek kuruluş değil. ABD’nin Teksas eyaletinin başsavcısı Ken Paxton da Media Matters hakkında bir inceleme başlattı. Paxton, Media Matters’ı “ifade özgürlüğü karşıtı radikal bir örgüt” olarak tanımladı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER