Teknoloji

Windows uygulamaları Parallels Desktop ile Chromebook’larda

parallels desktop windows chrome

Google, Parallels ile yaptığı iş birliği doğrultusunda dün itibarıyla Chromebook’lara Windows uygulama desteğini getirdi.

İlk olarak bu yılın başlarında duyurulan özellik sayesinde Chrome OS, mevcut masaüstü uygulamalarına erişmek için artık bir sanal makine içinde Windows’un tam sürümünü başlatacak. Bu özellik daha çok işletmeler için tasarlanmış. Sonuç olarak yalnızca kurumsal müşteriler, uygulamayı kullanıcı başına 69,99 ABD doları karşılığında satın alarak bu imkandan yararlanabilecekler.

Chromebook Enterprise için Parallels Desktop, Microsoft’un işletim sisteminin Chrome OS ve Android uygulamalarıyla yan yana çalışmasına olanak tanıyan tam bir Windows kopyası başlatacak. Hatta Chrome OS, genellikle masaüstü uygulaması kullanacağınız dosyaları başlatmayı kolaylaştırmak için belirli Windows dosya türlerini doğrudan Parallels üzerinden çalışan Windows kopyasına yönlendirecek.

Entegrasyon, genellikle Parallels Desktop’ta bulunan Tutarlılık modu kadar sorunsuz görünmüyor. Söz konusu mod Mac bilgisayarlarda, Windows uygulamalarını macOS’teki dock’a sabitlemenize ve tam Windows masaüstünü ve görev çubuğunu görmeden çalıştırmanıza olanak tanıyor. Ne de olsa Chrome için çıkan sürüm henüz 1.0 sürümü. Daha derin ve gelişmiş hâldeki Chrome OS ve Windows uygulama entegrasyonu zamanla sağlanacaktır.

Bu arada çevrimdışıyken, Parallels Masaüstü sanal makinesinde birden fazla tam Windows uygulaması çalıştırabileceksiniz. Parallels ve Google paylaşılan kopyalama panosu, paylaşılan kullanıcı profilleri ve özel klasörler gibi özellikleri kullanılır hâle getirmek için birlikte çalıştı. Bu, Windows kopyası ile Chrome OS arasında dosya paylaşmanıza ve hatta Windows kopyasındaki web bağlantılarının Chrome OS’nin ana parçası olan Chrome tarayıcısı içinde açılmasına izin verir.

Chrome OS’te desteklenen yazıcılar Windows’ta da bulunacaktır. Ancak web kameraları, mikrofonlar ve diğer USB cihazları henüz Windows içinde desteklenmiyor. Parallels, gelecekte sunacağı bir güncellemede USB çevre birimlerini ve web kameralarını etkinleştirmeyi planlıyor.

Chromebook Enterprise için Parallels Desktop desteği, Google’ın “güç kullanımı için” Chromebook’lar olarak adlandırdığı ürün grubu ile sınırlı olacak. Bu gruba giren dizüstü bilgisayarlar genellikle Intel’in Core i5 veya Core i7 işlemcilerini barındırıyor. Fanlı cihazlar 8 GB RAM, fansız modeller ise 16 GB RAM ile birlikte geliyor. Yine de çoğu modern Chromebook, Parallels desteği sunacaktır.

BT yöneticileri, uyumlu cihazlarda Parallels’i etkinleştirmek için Google’ın Yönetici konsolunu kullanabilecek. Tabii ki, cihazları yapılandırmak için bir Windows 10 lisansı gerekecektir. Ayrıca Google, işletmelerin Chromebook’ları kullanma şeklini iyileştirerek cihazların bir bayiden satın alınmasına ve doğrudan bir çalışana teslim edilmesine de olanak tanıyor. Bu Chromebook’lar, kullanıcı Wi-Fi’ye bağlandığında bir etki alanına katılacak şekilde otomatik ve güvenli bir şekilde yapılandırılacak.

Chrome OS ile iki uygulama penceresini yan yana kullanabilirsiniz.

Parallels desteğinin yanı sıra Google, son zamanlarda Chrome OS kullanma şeklinizde bazı iyileştirmeler yapıyor. Chrome OS’deki Sanal Masalar özelliği, tek tek uygulamalar ve pencereler arasında geçiş yapabileceğiniz sanal masaüstlerine sürüklemeyi kolaylaştıracak şekilde güncellendi. Windows 10’a çok benzeyen bölünmüş ekran görünümü, uygulamaları yan yana düzenlemenizi veya bundan böyle harici ekranlar arasında da taşımanızı sağlıyor.

Google şu anda Aralık’taki Chrome Geliştirici Zirvesi ve özellikle 3 Aralık’taki Chrome OS Demo Günü için hazırlanıyor. Bu nedenle yakında çıkacak Chrome OS ve Chrome tarayıcı özellikleri hakkında daha çok şey duymayı umuyoruz.

İLGİLİ HABERLER