Teknoloji

Windows Phone 8.1 için ilk güncelleme gelecek hafta geliştiricilere dağıtılacak

windows-phone-8-1-guncelleme-1-310714

Windows Phone 8.1 güncellemesinin ilk sürümlerinin çıkışının üstünden yaklaşık üç buçuk ay geçtikten sonra, Microsoft işletim sistemine yeni özellikler ekliyor. Güncelleme 1 olarak anılan Windows Phone 8.1’in ilk güncellemesi gelecek hafta itibarıyla geliştirici ön izleme sürümü olarak dağıtıma çıkacak.

Windows Phone 8.1 Güncelleme 1 paketinin en önemli maddesi Cortana olacak. Şu anda sadece ABD’deki Windows telefonlarında kullanılabilen bu sesli asistanın işlediği beta programı Birleşik Krallık ve Çin’e de açılacak. Bu, her iki ülkedeki kullanıcıların farklı sesler ve Çin’e özel hava kalitesi bilgisi, yerel ünlüler, özelleştirilmiş tavsiyeler gibi yerelleştirilmiş seçeneklerle Windows telefonlarını komutlarla yönetebilecekleri ve bilgi alabilecekleri anlamına geliyor. Ayrıca Çin versiyonu Mandarin Çincesini de destekleyecek, özel animasyon, sesler ve diğer görsel özelliklerle gelecek.

Cortana’nın özel bir İngilizce versiyonu alfa statüsünde Kanada, Avustralya ve Hindistan’daki kullanıcılara sunulacak. Cortana’yı alfa hâlinde kullanmak istemeyenler için bir sorun yok, çünkü Microsoft isteyen kullanıcıların Cortana deneme programına dahil olmasına izin veriyor. Bu arada ABD’deki Cortana hayranları da çeşitli özellikler kazanacak. Anımsatıcılar için erteleme, ek doğal dil senaryoları ve daha fazla sürpriz yumurtanın yanı sıra, otomobillerdeki Bluetooth kitleriyle entegre olma imkanı da Cortana tarafından sunulacak. Windows telefon kullanıcılar otomobil kullanırken sesli komut özelliğini açıp “Call Cortana” diye seslenerek sesli komut vermeye başlayabilecek.

Güncelleme 1 paketi klasör desteği de içeriyor, Microsoft bu özelliği Canlı Klasörler olarak adlandırıyor. Bir canlı kutucuğu diğerinin üstüne getirince klasör oluşumu gerçekleştiriliyor. Klasörler içerideki ıyun ve uygulamaları gösteriyor veya onları kutucuk içinde kutucuk görünümünde tutuyor. Windows Phone Mağaza da güncellemeyle birlikte canlı kutucuğa sahip oluyor, böylelikle güncellemeleri veya yeni gelen içerikleri başlangıç ekranında gösterecek. Ayrıca birden fazla SMS mesajını seçerek daha hızlı iletme veya silme imkanı da Güncelleme 1 ile sunulacak.

Microsoft Apps Corner (Uygulamalar Köşesi) olarak adlandırlan yeni bir mod da ekliyor. Bu, misafir kullanıcılara belirli uygulamalara erişim izni verecek, geri kalanları da onların erişiminden saklı tutacak. Çocuk Köşesine benzeyen bu özellik sadece diğer kişilerin görmesine izin verilen uygulamaları içeren filtrelenmiş bir Başlat ekranıyla kullanılacak. İsteyen kullanıcılar sadece tek bir uygulamanın yüklenmesine de izin verebilecek. Bu özellik uygulamalarını başkalarına test ettirmek isteyen veya yatırımcılara ya da diğer ilgili kişilere göstermek isteyen geliştiriciler için bir hayli kullanışlı olacaktır. Ayrıca mağaza içi gösterimler için de Uygulama Köşesi işe yarayacaktır.

Microsoft’un planladığı Windows Phone 8.1 birinci güncellemesi bu yazdıklarımızdan başka irili ufaklı çeşitli yenilikler ve eklentiler barındırıyor. Aşağıdaki kaynak bağlantıdan bu detaylara da ulaşabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER