Teknoloji

Microsoft Windows Insider programına Canary gibi yeni bir test kanalı ekledi

windows insider canary

Microsoft, Windows Insider Programında düzenli olarak güncellemeler yaparak önizleme derlemelerinin üyelere dağıtım şeklini sürekli iyileştiriyor. Şirket, pazartesi günü, yeni bir Canary Kanalı’nın tanıtımını yaparken programda da bazı değişiklikleri duyurdu.

Windows Insider Programı için Canary Kanalı, sürümleri çok daha hızlı alacak. Daha doğrusu, Microsoft bu kanaldaki derlemelerin, kapsamlı doğrulama olmadan ve sınırlı belgelerle yayınlandığını ve kararsız olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, yeni özelliklerin inşa edilir edilmez dağıtıma çıkacağını işaret etti. Bu kanaldaki güncellemeler Windows çekirdeğinde ve API’lerde büyük değişiklikler içerebilir ve genel sürümden önce daha uzun bir hazırlık süresi gerektirebilir. Bu nedenle, bu değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede test için gönüllü müşterilerin eline teslim etmek önemlidir. Daha önce, bu tür özellikler Geliştirme Kanalı aracılığıyla kullanıma sunuluyordu.

Microsoft, Canary derlemeleri için henüz bir derleme dağıtım hızı belirlemedi, ancak bunların, Microsoft Edge Canary’den farklı olarak büyük ihtimalle günlük olarak yayınlanmayacaklarını belirtti. Aynı şekilde, her Canary sürümü için bir blog yazısı olmayacak, yalnızca yeni özellikler içeren sürümler için bir blog yazısı olacak. Şirket, Canary’nin yeni sürümlerinin nispeten doğrulanmamış bir durumda olacağından, bilgisayarınızın büyük hatalarla karşılaşabileceğini ve hatta bir şeyler ters giderse Windows’u yeniden yüklemenizin gerekebileceğini vurguluyor. Ve Geliştirici Kanalı’nda olduğu gibi, bir Canary özelliğinin sonunda genel olarak kullanıma sunulacağının garantisi yoktur.

İlginizi çekebilir

Bu arada, Geliştirici Kanalı için “yeniden başlatılıyor” tanımlaması yapılıyor, ancak önemli bir değişiklik yok gibi görünüyor. Bu kanal, belirli bir işletim sistemi sürümüne bağlı olmayan yeni özellikleri denemek isteyen Windows meraklıları içindir. Canary’den daha yüksek bir kararlılığa sahip olacaktır.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde, her bir Insider Kanalı seçeneklerini görebilir ve sizin için uygun olanını seçebilirsiniz:

windows insider canary kanalı

Bundan sonra, her bir Insider Kanalı için derleme numaraları aşağıdaki gibi olacak:

  • Canary Kanalı: 25000 serisi
  • Geliştirme Kanalı: 23000 serisi
  • Beta Kanal: 22000 serisi
  • Sürüm Önizlemesi: Windows 10 ve Windows 11‘in yayımlanmış versiyonları

Mevcut Geliştirme Kanalı test kullanıcıları Canary Channel’a taşınıyor ve onlar da bu değişiklikten bir e-posta ile haberdar edilecekler. Ne yazık ki Geliştirici Kanalında kalmak isteyenler sıfırdan kurulum yapmak zorunda kalacaklar ki, bu genellikle daha düşük seviyedeki bir Insider kanalına geçerken oluyor. Halihazırda Beta Kanalına kayıtlı olan ancak daha yeni özellikleri denemek isteyenlerin bunun yerine Geliştirici Kanalına katılmaları öneriliyor. Bu durumda sıfırdan kurulum gerekmeyecektir.

Canary Kanalı’nın yeni derlemeleri ve özellikleri en hızlı şekilde alması beklense de, Microsoft ilginç bir şekilde Geliştirme Kanalı’nın A/B test süreci nedeniyle yeni yetenekleri Canary’den daha erken alabileceğini de söylüyor:

[…] Kanallar genelinde Windows Insiders’a dağıtılan derlemelerde yer alan özelliklerin ve deneyimlerin durumunu kontrol ediyoruz. Bunu Kontrollü Özellik Sunumu (CFR) teknolojisi ile yapıyoruz. Bu, farklı özellik varyasyonlarını denemenin yanı sıra (genellikle “A/B testi” olarak anılır) kaliteyi ve geri bildiriminizi izlemek için özellikleri aşamalı olarak kullanıma sunmamıza olanak tanır.

Bireysel özellikler ve deneyimler üzerindeki bu düzeyde kontrolle, Beta Kanalında veya Canary Kanalında yayınlanan bir derlemede bir özelliğin etkinleştirildiği ancak kasıtlı olarak devre dışı bırakıldığı bir yapıyı Geliştirme Kanalında yayınlayabiliriz. Hazır olduğumuzda yapılarda özellikleri etkinleştireceğiz. Yalnızca Insider’ların denemesi ve geri bildirimde bulunması için kasıtlı olarak etkinleştirdiğimiz özellikler hakkında iletişim kuracağız. Canary Kanalı da dahil olmak üzere Windows Insider Blog’daki blog gönderileri aracılığıyla tüm Insider Kanallarında etkinleştirilen yeni özellikler ve deneyimler hakkında Insider’lara bilgi vereceğiz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi Canary Kanalı için sadece sınırlı dokümantasyon sunacağız.

Canary’ye taşınmak istemeyen bir Geliştirme Kanalı Insider kullanıcısıysanız, temiz kurulum gerçekleştirmek için buradaki yönergeleri izleyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER