Teknoloji

Windows 7 yeni Windows XP mi olacak?

microsoft windows 7

Araştırma şirketi Netmarketshare tarafından paylaşılan son rakamlar, Microsoft‘un en yeni işletim sistemi Windows 10‘un büyümeyi sürdürdüğünü gösteriyor. Ancak aralık ayında kullanıcı kaybeden Windows 7 de yeni yılla birlikte tekrar kullanıcı kazanmaya başlamış durumda. Bu da Microsoft açısından potansiyel bir problem teşkil ediyor.

Windows 10’un pazar payı aralık ayında yüzde 39.22 seviyesindeydi. Yeni yılın ilk ayında ise bu oran yüzde 40.9’a çıktı. Kısa süre zarfında hatırı sayılır bir genişleme yapan Windows 10’un Microsoft’un yüzünü güldürdüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Windows 7’nin pazar payı ise aralık ayında ayında iki puanlık kayıpla yüzde 36.9’a gerilemişti. Geçtiğimiz ay yüzde 0.29 oranında bir artış kaydeden işletim sisteminin pazar payı yüzde 37.19’a çıktı.

Peki Windows 10’un yeni kullanıcıları nereden geldi? Windows XP ile vedalaşanlar yeni kullanıcılar içinde ana grubu oluşturuyor gibi görünüyor. XP’nin pazar payı yüzde 4.54’ten yüzde 2.76’ya geriledi. Windows 8 ve 8.1’i terk edenlerin adresi de Windows 10 olmuşa benziyor.

Buna rağmen, Windows 7’nin pazar payının artmasına da dikkatle bakmak gerekiyor. Söz konusu artışın oldukça küçük olduğu ve Netmarketshare’in rakamlarının kesin bilgilerden ziyade analiz sonucu ulaşılan istatistiklerden oluştuğu bir gerçek. Yine de, ortada bir artış olduğunu kabul etmek ve buna göre bir değerlendirme yapmakta fayda var.

Microsoft’un Windows 7 için sunduğu uzatılmış destek, 14 Ocak 2020 itibarıyla sona erecek. Bu tarihten sonra işletim sistemi için güvenlik yaması veya başka bir güncelleme yayınlanmayacak. Kısacası hâlihazırda Windows 7’nin günleri sayılı. Buna rağmen, işletim sisteminin kullanıcı sayısınına artması fanatik bir kitle oluşturmayı başardığını gösteriyor. Windows XP’nin fanatik kitlesini yeni sürümlere çekmekte zorlanan Microsoft’un aynı tecrübeyi bir kez daha yaşamayı istemediğini söylemek çok yanlış olmayacaktır.

Son rakamlar, Windows XP’nin pazar payının yüzde 3’ün altına yeni indiğini gösteriyor. Yayınlanmasının üstünden neredeyse 10 yıl geçen Windows 7 ise hâlâ yüzde 40 bandının etrafında dolaşıyor. Microsoft’un hedeflediği dönüşümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER