Teknoloji

Windows 10 sonunda Windows 7’yi geçmeyi başardı

microsoft windows 10 kasım 2019 güncellemesi office

2018’i dünyanın en değerli şirketi olarak kapatan Microsoft, Windows platformunda da önemli bir kilometre taşını geride bırakmayı başardı. Şirketin en yeni masaüstü işletim sistemi olan Windows 10, 2018’i dünyanın en çok kullanılan masaüstü işletim sistemi olarak tamamladı.

Net Applications‘ın rakamlarına göre, Windows 10’un yüklü olduğu masaüstü cihazların oranı yüzde 39.22’ye ulaştı. Windows 10’un yerinden ettiği Windows 7’de ise söz konusu oran yüzde 36.9’a geriledi. Windows 10’un Windows 7‘yi zirveden aşağıya indirmesi yaklaşık 3,5 yıl aldı. Bu durum, neredeyse 10 yıl önce yayınlanan Windows 7’nin hâlâ ne denli popüler olduğunu somut şekilde gösteriyor.

Microsoft, ilk etapta Windows 10’un yayınlanmasından sonra üç yıl içinde 1 milyar cihaza yüklenmesini hedefliyordu. Ancak Windows Phone plaftormundan katkı gelmeyeceği anlaşıldıktan sonra bu hedef revize edilmişti. Hâlihazırda aralarında PC’lerin, tabletlerin, telefonların ve hatta Xbox One konsolların bulunduğu 700 milyondan fazla cihazda Windows 10 kullanılıyor.

Masaüstü işletim sistemleri pazarında zirveye çıkmak, Windows 10 adına önemli bir kazanım olarak değerlendirilebilir. Microsoft’un Windows 7’ye verdiği desteğin de 14 Ocak 2020 itibarıyla sona erecek olması nedeniyle tablonun bu yıl içinde iyice değişmesi muhtemel görünüyor. Yine de, özellikle kurumsal kullanıcıları Windows 7’den Windows 10’a taşıma konusunda Microsoft’un sıkı bir çaba sarfetmesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER