Teknoloji

Microsoft Windows 11’de uygulama varsayılanlarını ve başlatma çubuğunu yönetmeyi kolaylaştırıyor

windows 11

Microsoft, Windows 11’in belirli dosyaları varsayılan olarak hangi uygulamalarla açacağı ve kullanıcıların Başlat menüsüne ya da görev çubuğuna hangi programları sabitleyeceği konusunda önemli değişiklikler vadediyor.

Yeni bir Ayarlar derin bağlantı URI şeması, geliştiricilere kullanıcıları doğrudan Ayarlar’da ilgili yere yönlendirerek, belirli dosya veya bağlantı türleri için varsayılan programı değiştirmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, Microsoft, uygulamaların görev çubuğuna birincil veya ikincil bir döşeme sabitlemesine izin veren yeni bir API üzerinde çalışmalarına başlayacak.

Şirketin blogunda “Windows’ta uygulama sabitleme ve varsayılan uygulama için düşünceye dayalı yaklaşım” olarak tanımlanan bu yenilikler, Windows 11’e yapılan geçişle ortaya çıkan bazı sorunları gidermeye ve Windows’un ayarlarını ve görünümünü iOS veya Android mobil cihazlardan alışık olduğumuz şekilde değiştirmeye yardımcı olacaktır.

windows 11

Windows 11 çıktığında, varsayılan programları ayarlama süreci karmaşık ve zordu. Bu, Windows 10’a göre gerileme anlamına gelmekteydi ve kullanıcıların sadece tercih ettikleri bir web tarayıcısı veya görüntü düzenleyici seçmek yerine her bir dosya türü için ayarları değiştirmelerini gerektiriyordu.

Geçen yıl, Windows 11 güncellemesi varsayılan tarayıcınızı değiştirmeyi tekrar basit bir tıklama sürecine dönüştürdü, ancak kullanıcıları uygulamadan Ayarlar menüsünün doğru kısmına yönlendiren derin bağlantıların izin verilmesi, neyi ayarladıklarına bakılmaksızın şeyleri daha da kolay hâle getirecektir. Benzer şekilde, görev çubuğuna uygulama döşemeleri eklemek için standartlaştırılmış bir menü, en çok kullandığınız programlardan gelen bilgileri kolay erişim için kullanılabilir hale getiren yeni widget’lar veya diğer arayüzlerin benimsenmesini teşvik edebilir.

İlginizi çekebilir

Tabii ki, geliştiricilerin yeni Windows özelliklerini kullanmaya başlaması her zaman zordur, ancak Microsoft, yeni menüler için desteği, kullanıma sunulduğunda hemen Edge tarayıcısına entegre etmeye hazır olduğunu belirtiyor.

Bu tür iyileştirmeler, Windows 11’in kullanıcı deneyimini daha da geliştirmeye yardımcı olacak ve kullanıcıların işletim sistemlerinde daha fazla kişiselleştirme ve kontrol elde etmelerini sağlayacaktır. Yeni özelliklerin başarılı bir şekilde uygulanması, Microsoft’un Windows 11’e olan güvencesini sürdürdüğünü ve işletim sistemini daha kullanıcı dostu hâle getirme hedefine ulaşmak için sürekli çaba gösterdiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, Microsoft’un Windows’taki uygulama varsayılanlarını ve görev çubuğu yönetimini kolaylaştıran bu yeni özellikler sayesinde, kullanıcılar işletim sistemlerinde daha akıcı ve verimli bir deneyim yaşayabilir. Bu, hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların Windows 11’i benimsemelerini ve işletim sistemini daha kullanışlı hale getirmelerini teşvik edebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER