Teknoloji

Microsoft Windows 11 tarayıcı politikasında geri adım atıyor

microsoft windows 11

Microsoft, Windows 11 kullanıcılarının varsayılan internet tarayıcısını değiştirmesini zorlaştıran politikasında geri adım atmaya hazırlanıyor. Windows 11’in en yeni test sürümü, kullanıcıların tek bir tuşla varsayılan tarayıcıyı Edge’den Chrome, Firefox veya başka bir seçeneğe çevirmesini mümkün hâle getiriyor.

Windows 11’deki bu değişikliği Ear Trumpet Windows uygulamasının geliştiricisi Rafael Rivera ortaya çıkardı. Windows 11’de kullanıcıların daha önce HTTP, HTTPS, .HTML ve .HTM için dosya uzantılarını veya protokol yöneticilerini tek tek değiştirmesi gerekiyordu. Ancak artık Windows 10’da olduğu gibi tek bir tuşla varsayılan tarayıcı değiştirilebilecek.

Microsoft’tan yapılan açıklamada, değişikliklerin kasıtlı olduğunu ve hâlihazırda test edildiğini belirtti. Windows pazarlama başkan yardımcısı Aaron Woodman’ın imzasıyla The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Windows 11 Ön İzleme Sürümü 22509, çarşamba günü geliştirici kanalında dağıtıma çıktı. Bu sürümde Windows Insider kullanıcıları için tarayıcı değiştirme sürecini yeniledik. Windows Insider Programı üzerinden müşteri geri bildirimleri doğrultusunda neleri denediğimizi görmeye devam edeceksiniz.”

Yazılım devinin daha önceki açıklamalarında, Windows 11’de varsayılan tarayıcının değiştirilmesinin zorlaştırılması savunulmuştu. Şirket kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin dikkate alındığını ve mikro bazda kontrol imkanı verildiğini iddia etmişti. Microsoft’un bu hamlesi, rakip tarayıcıların geliştiricileri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Windows 11’de hâlihazırda varsayılan tarayıcıyı değiştirme iletisi tarayıcının dışından bir bağlantıya tıklatıldığında ortaya çıkıyor. Burada kullanıcılar bir dosyayı veya bağlantıyı farklı bir tarayıcıyla açabiliyor ve kutucuğu işaretleyerek tercihlerini kalıcı hâle getirebiliyor. Kutu işaretlenmediği takdirde Windows 11’in kalabalık ayarlar menüsü içinde ilgili kısmı bulup değişikliği manuel olarak yapmak gerekiyor.

Microsoft söz konusu Windows 11 değişikliklerini hâlâ test ediyor. Test edilen bu değişikliklerin ne zaman tüm kullanıcılara açılacağı şu an için belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER