Teknoloji

Windows 11 bazı AMD Ryzen işlemcilerle performans sorunlarına yol açıyor

windows 11 amd ryzen
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Windows 11 resmi olarak yayınlandı, ancak bir AMD Ryzen işlemciniz varsa güncellemeyi biraz ertelemek isteyebilirsiniz. AMD, yongalarının yeni işletim sisteminde performans düşüşüne neden olabilecek sorunlar olabileceğini bildiriyor. Öyle ki, bazı durumlarda yüzde 15’e kadar performans düşüklüğünün söz konusu olabileceği belirtiliyor.

AMD ve Microsoft, Ryzen’de Windows 11 ile ilgili iki ana sorun buldu. Birinci sorun Windows 11’in L3 önbellek gecikmesinin üç katına çıkmasına neden olması. AMD, sorunun etkilenen uygulamaların çoğunda yüzde 3-5 daha kötü performansa neden olabileceğini söylerken, bazı oyunlarda ki, AMD özellikle “eSporlar için yaygın olarak kullanılanları” belirtiyor, yüzde 10-15’lik performans düşüşleri görebileceğini söylüyor.

Ayrıca Windows 11, genellikle iş parçacıklarını bir işlemcideki en hızlı çekirdeğe kaydırmayı amaçlayan AMD’nin “tercih edilen çekirdek” teknolojisiyle ilgili sorunlar yaşıyor. AMD, kullanıcıların, özellikle 65W TDP civarında sekizden fazla çekirdeğe sahip işlemcilerde, CPU’ya bağlı görevlerde performans sorunları görebilecekleri konusunda uyarıyor.

AMD ve Microsoft, yazılım güncellemeleri aracılığıyla bu bilinen sorunları çözmek için aktif bir çalışma içinde olduklarını doğruladı. İki şirket, bu sorunları denemek ve çözmek için hem bir Windows güncellemesi hem de bir yazılım güncellemesinin bu ayın sonunda planlanacağını vadediyor. Bu arada, AMD ve Microsoft işleri çözene kadar Windows 10’da kalmayı tercih etmeniz yerinde olabilir.

İLGİLİ HABERLER