Teknoloji

Windows 10’un en son Insider derlemesinde veri kullanımı ve Set’lerle ilgili yenilikler var

microsoft windows 10 kasım 2019 güncellemesi office

windows 10Microsoft Windows 10 için yeni bir Insider derlemesi daha çıkardı. Bu, yakında beklenen Spring Creators Update’e nazaran, yılın ilerleyen zamanlarında çıkarılması planlanan Redstone 5 kod adlı büyük güncellemeye yönelik bir hazırlık niteliğini taşıyor.

17643 sürüm numaralı bu derleme hızlı güncelleme döngüsü içinde yer alanlara gönderildi. İçinde Data Sense işlevine yönelik bazı iyileştirmeler barındırıyor.

Veri kullanımı seçenekleri altında, Microsoft dolaşımdayken ne kadar veri tükettiğinize dair bir özet sunuyor. Eğer SIM kartlı ve hücresel bağlantılı bir dizüstü bilgisayarınız varsa, özellikle yurt dışında veri tüketmeniz gerekiyorsa, bu özellik sayesinde ne tükettiğinizi daha iyi biçimde kontrol etme fırsatı bulacaksınız.

windows 10 insider veri kullanımıSets olarak adlandırılan özellik ise, Microsoft’un internet tarayıcılarından alıştığımız sekmeleri Windows 10 kullanıcı arayüzünün geneline yayma fikrini temsil ediyor.

En son ön izleme derlemesinde sekmeleri bir pencere içinde sürüklemek veya farklı bir pencereye taşımak mümkün oluyordu. Microsoft setleri Office 365’e getiriyor. Böylelikle Word, Excel, PowerPoint gibi üretkenlik yazılımlarını pencere karmaşası yaratmadan, daha düzenli biçimde kullanmak mümkün olacaktır.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Setleri Office yazılımlarında kullanmak için, üretkenlik yazılımının ön izleme sürümlerini test etmeye imkan sağlayan Office Insider programına kayıtlı olmak gerekiyor. Office masaüstü uygulamalarının en son sürümlerini çalıştırıyor ve Office 365 abonesi olmak gereksinimler arasında yer alıyor.

office 365 sets windows insider

Öte yandan Microsoft, Sets özelliğinin masaüstü (Win32) yazılımlarının büyük çoğunluğu için kullanılabilir olduğuna dikkat çekiyor. Yani, özelleştirilmemiş başlık çubuğu kullanan uygulamalar bundan yararlanabiliyor. Başlık çubuğunu özelleştiren yazılımlarda Sets özelliği kullanılamıyor.

Öte yandan, Edge sekmeleriyle ilgili bir sorun gideriliyor. Böylelikle bir Set içinde sekmeleri sürüklemek, onları başka bir Set penceresine bırakmak mümkün oluyor. Bunu yaparken Edge’in çökmesi söz konusu olmayacak. Yine de, hâlâ bağımsız bir Microsoft Edge penceresiyle bir Sets penceresi arasında sürükle-bırak işlevi gerçekleştirilemiyor.

İlginçtir ki, bazı kullanıcılar Set’lerin bu derlemede birdenbire kaybolduğunu söylüyor. Microsoft ise önümüzdeki birkaç gün içinde işlevin geri geleceğini söylüyor. Eğer buna rağmen gelmezse, birkaç gün için de sorunun çözülebileceğini ekliyor.

Microsoft Edge tarafındaki bir başka geliştirme de isteğe göre çalışan Microsoft WebDriver oluyor. WebDriver geliştiricilerin web sitelerini Edge’de test etmeleri için geliştirilmiş bir araç. Değişiklikle birlikte belirli bir cihaz için WebDriver’ın doğru versiyonunu kullanıp kullanmadıklarını anlamaları daha kolay olacak.

Windows 10’un Büyüteç aracı da bu derlemede iyileştiriliyor. Eklenen bir seçenek sayesinde, Tam Ekran modundayken fareyi ekranda ortalanmış biçimde tutmak mümkün olacak. Ayrıca yakınlaştırma seviyesi üzerinde daha fazla ince ayar yapma imkanı da sunuluyor.

Microsoft’un yeni ön izleme sürümüyle ilgili olarak hazırladığı blog yazısında, değişikliklerle ilgili daah fazla detayı bulabilirsiniz.

Bu arada, başlangıçta Redstone 4 kod adlı Spring Creators Update güncelleştirmesinin içinde bulunduğumuz günlerde beklendiğini belirtmiştik. Aslında, bu güncelleştirme geçtiğimiz salı günü bekleniyordu. Ancak içerideki kaynaklar, büyük bir hatanın bu planı sekteye uğrattığını belirtiyor.

Microsoft şu sıralar sorunu çözmek için harıl harıl çalışıyor. Ancak dağıtımın ne zaman başlayacağı bilinmiyor. Bir dedikodu nisan ayının son haftasına kadar bekleyebileceğimizi işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER