Teknoloji

Microsoft yeni Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümüyle Mac tarzı dokunmatik hareketler getiriyor

windows-10-logo-021014

Microsoft her üç haftada bir yeni bir Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü yayınlıyor. 9860 numaralı bir önceki sürümde 7 binden fazla değişiklik ve yeni bir bildirim merkezi bulunuyordu. Dün yayınlanan 9879 numaralı yeni ön izleme sürümü de benzer şekilde ufak tefek oynamalar ve düzenlemeler içeriyor.

Microsoft Windows 10 kullanıcılarının arama ve görev görünümü butonlarını görev çubuğundan kaldırmasına izin veriyor. Bu, şimdiye kadar test edenlerden en fazla gelen değişiklik taleplerinden bir tanesiydi. Diğer değişiklikler arasında bazı kullanıcı arayüzü düzenlemeleri ve animasyonlarda yapılan değişiklikler bulunuyor. Microsoft yöneticisi Gabe Atul, bir önceki sürümde sundukları uygulamalar için küçültme ve yeniden açma animasyonlarının biraz rahatsız edici olduğunu, bu nedenle bunları güncellediklerini kaydetti.

Kullanıcı arayüzü değişikliklerinin çoğunun ufak çapta olması dikkat çekiyor. Dosya Gezginine yapılan düzenlemelerle birlikte favori klasörleri Ana Ekrana sabitleme imkanı , modern uygulamalar içinde de diyaloglara yapılan düzenlemeler yeni sürümle birlikte geliyor. Ayrıca Microsoft bazı ikon değişiklikleri de yapmış, en sonunda, Windows 10’un final versiyonu yayınlandığında ikon tarafında tamamen yenilenmiş ve modern görünümle karşılaşabiliriz. Zaten Atul da Windows 10’da kullanıcı arayüzüne yönelik geliştirme sürecinin devam ettiğini, daha fazla yeniliğin yolda olduğunu dile getirdi.

windows-10-yeni-ikonlar-131114

Öte yandan Microsoft bazı yeni izleme dörtgeni hareketlerini ekliyor. Microsoft’tan Joe Belfiore geçtiğimiz ay bu hareketlerin bazılarını ortaya çıkarmış, bütün aktif Windows pencerelerini küçültmeyi sağlayan üç parmakla aşağı sürükleme, üç parmağı yukarı sürükleyerek onları geri getirme gibi hareketleri göstermişti. Bunlara şimdi de Windows 10 içine yeni eklenen Görev Görünümü ekranını açmayı sağlayan üç parmağı yukarı sürükleme hareketi ekleniyor. OS X tarafında da benzer şekilde, üç parmağı yukarı sürükleme Mission Control adı verilen, Görev Görünümü benzeri ekranı açıyor.

Ayrıca Microsoft üç parmakla sola ve sağa sürükleyerek uygulamalar arasında geçiş yapmaya izin veriyor. Apple da benzer hareketle tam ekranda açılan Mac uygulamaları arasında geçiş yapma imkanı sağlıyor. Snap Assist adlı özellik de birden fazla monitörde çalışıyor, böylelikle pencereleri kontrol etmek daha kolay hâle geliyor.

windows-10-butonlari-sakla-131114

Internet Explorer 12’nin geliştirme çalışmaları hâlâ devam ederken, Microsoft Windows 10 ile birlikte sunulacak yeni sürümde yer alacak bazı değişiklikleri gösterdi. Bugün yayınlanan sürümde yazılım üreticisinin en son Windows Phone 8.1 güncellemesinde sunduğu ve gezinmeyi iyileştirmeyi amaçlayan benzer birlikte işlerlik özellikleri de bulunuyor. IE12 webkit tarayıcılar için oluşturulmuş sayfaların Internet Explorer’da iyi işlemesini sağlamak amacıyla tasarlanıyor. Microsoft eski düzende kalan, Internet Explorer’ın daha önceki versiyonları için geliştirilmiş siteleri de desteklemeye uğraşıyor. Ayrıca Windows 10 ile birlikte gelecek Internet Explorer’da geliştirici odaklı çeşitli değişiklikler de bulunacak.

Son ön izleme sürümü OneDrive eşzamanlama özelliğine de bazı değişiklikler getiriyor. Microsoft Windows 8.1’e koyduğu yer tutucularla tamamen eşzamanlanmamış olabilecek dosyaları göstermeye başlamıştı, ancak bu biraz karışıklığa neden olmuştu. Atul, insanların Dosya Gezgini içinde gördükleri dosyanın çevrim dışı erişime açık olacağını beklediklerini, eşzamanlamanın olması gerektiği kadar güvenilir olmadığını kaydetti. Bu son test sürümünde Microsoft seçime dayalı eşzamanlamayı varsayılan hâle getiriyor, böylelikle PC’nizden OneDrive’a eşzamanlanacakları siz seçiyorsunuz. Microsoft OneDrive’ın modern uygulamasından da vazgeçerek masaüstüne entegre edilmiş deneyime yaklaşıyor gibi görünüyor. Atul, kullanıcıların Windows 10’da OneDrive doyalarına Dosya Gezgini aracılığıyla daha kolay erişeceklerini vurguladı.

MKV video severler de Microsoft’un Windows 10’da bu dosya formatını doğal olarak desteklemeye başlamış olmasıyla sevinecektir. DLNA ve Play To da MKV desteğine sahip, ayrıca video küçük resimleri ve meta bilgileri de Dosya Gezgini’nde eksiksiz şekilde gösteriliyor. Ayrıca Windows 10’a H.264 HEVC desteğinin de yakın zamanda ekleneceği kaydedildi.

Yayınlanan 9879 numaralı teknik ön izleme sürümü 2014’te yayınlanan en son Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü olma özelliği taşıyor. 2015’in başlarında yeni bir ön izleme sürümü daha sunulacak.

İLGİLİ HABERLER