Teknoloji

Microsoft Bildirim Merkezi içeren yeni Windows 10 Ön İzleme sürümünü yayınladı

windows-10-logo-021014

Microsoft Windows 10 Teknik Ön İzlemesinin ilk sürümünü üç hafta önce yayınlamıştı. Yazılım üreticisi sözünü verdiği güncellemelerden ilkini sunuyor. Eğer Windows 10’u test etmeye başladıysanız, PC ayarlarında bulunan güncelleme ve kurtarma bölümünden 9860 numaralı yeni ön izleme sürümünü indirebilirsiniz.

İlk sürümde yeni Başlat menüsü, sanal masaüstü özelliği, yeni snap görünümleri ve genellikle masaüstüne odaklanan bir görünüm sunulmuştu. Yeni test sürümü Microsoft’un Windows 10’u geliştirmeye devam ederken bu ürünler üzerinde yaptığı iyileştirme çalışmalarının sonuçlarını içeriyor. Microsoft’un belirttiğine göre, Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümünün bu en son versiyonu için 7 bine yakın değişiklik yapılmış.

Aksiyon Merkezi (Bildirim Merkezi) 9860 sürümünün en önemli yeniliği olarak dikkat çekiyor ve buna sistem tepsisi içinde erişiliyor. Aksiyon Merkezi’ni eylül ayında sızan bir video sayesinde görmüştük ve en son yayınlanan Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümünde de bu gördüğümüzün hemen hemen aynısı yer alıyor. Windows 10 Aksiyon merkezi geleneksel Windows uygulamalarından ve sistemden gelen bildirimleri bir arada gösteriyor. Bildirimler Aksiyon Merkezi içinde uygulama ve zamana göre sıralanıyor.

windows-10-teknik-on-izleme-aksiyon-merkezi-221014

Windows 10’daki Aksiyon Merkezi henüz bildirimler üzerinden aksiyon almaya izin vermiyor, yani henüz buradan gelen mesajlara doğrudan cevap verme imkanı bulunmuyor. Ancak gelecek yıl yayınlanması beklenen final sürümünde bu eksik olan işlev ve daha fazlası eklenecektir, ne de olsa Microsoft kullanıcı arayüzü üzerinde çalışmaya, geçen zamanla birlikte daha fazla düzeltme sunmaya devam ediyor. Zaten Microsoft’tan Gabe Aul da şu anki sürümün sadece temel seviyede bildirimler sunmaya odaklandığını, hızlı aksiyonlar ve daha sade bir kullanıcı arayüzünün sonra geleceğini kaydetti.

Diğer değişiklikler arasında uygulamaları bir monitörden diğerine kolaylıkla taşımayı sağlayan klavye kısayolu bulunuyor. Windows+shift+ yön tuşlarına aynı anda bastığınızda uygulama monitörler arasında taşınabilecek. Microsoft sanal masaüstleri arasında geçişte gösterilen yeni bir animasyonu da sunuyor. Bu geçiş animasyonu kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda eklenmiş.

Microsoft birçok değişiklik yaparken, bazı kullanıcı arayüzü işlevlerinin geçici bir süre için geriye doğru gittiği şeklinde de uyarıda bulunuyor. Örneğin Microsoft yöneticisi Aul,  bu son test sürümünde bir Wi-Fi ağına katılmanın daha zor ve zahmetli hâle getirildiğini bildiklerini, ancak bunu daha sonra çözeceklerini belirtti. Ayrıca Başlat menüsü nesneleri kaybolabilir, bazı makineler uykudan uyanma veya uyku moduna geçme işlemlerini düzgün şekilde yapamayabilir. Ayrıca Microsoft Solitaire ve Mahjong gibi oyunlar da bazı sistemlerde çökme sorunu yaşayabilir.

Ayrıca Microsoft Windows 10 Teknik Ön İzlemesine kullanıcıların yeni test sürümlerini hangi sıklıkta alacaklarını belirlemelerine imkan veren bir seçenek de ekledi. Daha hızlı ayarı seçenler güncellemeleri daha seri, ancak hatalarla karşılaşma oranı daha fazla şekilde alacak. Yavaş ayarı seçenler için güncelleme aralığı uzun olacak, ancak daha kararlı şekilde kullanmaları mümkün olacak.

Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümünü şu anda indirebilirsiniz. Kurulum için sisteminizde 2 GB kadar boş saklama alanının bulunması gerekiyor. Mevcut Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü kullanıcıları PC ayarları altında bulunan güncelleme ve kurtarma bölümü üzerinden ön izleme sürümlerine erişip buradan güncelleme yapabilirler.

İLGİLİ HABERLER