Teknoloji

Windows 10 korsan yazılım kullananlar için de ücretsiz olacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-logo-021014

Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarına Windows 10’u ücretsiz dağıtacak olan Microsoft, bu teklifin kapsama alanına korsan yazılım kullananları da almayı planlıyor. Reuters’a konuşan Microsoft’un Windows’tan sorumlu yöneticisi Terry Myerson, hakiki olsun veya olmasın, gerekli özellikleri taşıyan tüm PC’lerin Windows 10’a geçişinin mümkün olacağını belirtti.

Bu da milyonlarca cihazın doğru düzgün bir lisansları bulunmasa bile Windows 10’a erişebileceği anlamına geliyor. Reuters’ın haberinde bu girişimin odak noktası Çin gibi gösterilse de, Microsoft’un diğer bölgelerde de benzer bir yaklaşım içinde olması öngörülüyor.

Microsoft’un yazılım korsanlığını önleme konusundaki mücadelesinin uzun bir geçmişi bulunuyor. İlk kez Windows XP ile birlikte özel lisans şifreleriyle birlikte aktivasyon uygulamasını başlatan şirket, kurumsal bir lisanslama kodunun internette yayılması üzerine bu mücadelede kısa sürede mağlup olmuştu. Yazılım aktivasyon süreci daha sonraki Windows sürümlerinde de farklı biçimde uygulansa da, korsanlar bu sürecin etrafından dolaşmayı bir şekilde başardı.

Microsoft yeni dönemde bilgisayar korsanları için bir tür “pişmanlık yasası” çıkarsa da, korsan Windows sürümü kullananların önemli bir kısmının bu durumun farkında olmadığını belirtmek gerekiyor. Microsoft bu kullanıcılara cihazlarını getirmeleri veya yasal bir Windows kopyasına geçmeleri konusunda çağrıda bulunup teşvikler sunsa da, henüz arzuladığı geri dönüşe ulaşabilmiş değil. Şirketin başı özellikle Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’da korsan nedeniyle bir hayli ağrıyor.

İLGİLİ HABERLER