Teknoloji

Windows 10 Ekim 2020 Güncelleştirmesi dağıtıma çıktı, ama hemen gelmeyebilir

windows 10 ekim 2020 güncelleştirmesi

Microsoft bugün Windows 10 Ekim 2020 Güncelleştirmesi’ni bir milyarın üzerindeki kullanıcı için yayınlıyor. Geçen yıl olduğu gibi, 2020’nin bu ikinci Windows 10 güncellemesi bir ana sürüm niteliğinden çok Servis Paketi olma özelliğini taşıyor.

Yine de, Microsoft aralarında yenilenmiş Başlat menüsünün de yer aldığı bazı ilginç düzenlemeleri sunuyor. Bazı Alt Tab değişiklikleri, Chromium tabanlı yeni Microsoft Edge’in işletim sistemine varsayılan tarayıcı olarak dahil edilmesi de yenilikler arasında yer alıyor.

Tabii ki, en büyük görsel değişiklik güncellenmiş Başlat menüsü. Microsoft’un yeni tasarımı uygulama logolarının arkasındaki sabit rengi kaldırıyor. Bunun yerine karelere şeffaf arka plan ekleniyor. Sonuçta Başlat menüsü aynı işlevselliği sunarken uygulamaları bulmak çok daha kolay hâle gelecektir.

Microsoft’un yaptığı ikinci değişiklik ise Alt-Tab’ın çalışma şekli oluyor. Geleneksel olarak Alt-Tab’ı Windows’ta açık olan masaüstü uygulamaları arasında geçiş için kullanırsınız. Şimdiyse listede Microsoft Edge’de açık olan sekmeler de bulunuyor. Microsoft, Windows 10 kullanıcılarının istedikleri zaman geleneksel Alt-Tab deneyimine geri dönmelerine de izin veriyor.

Son önemli yenilik ise PC’de oyun deneyimiyle ilgili. Microsoft Windows içinde ekran yenileme hızının kontrolünü şimdiye kadar kolay hâle getirmemişti. Bu durum çoğu kullanıcının monitörlerinde 144Hz veya daha yüksek görüntüleme modlarını unutmasına neden oluyor. Windows 10 içindeki Ayarlar > Sistem > Ekran yolunda bulunan Gelişmiş ekran ayarları bölümü üzerinden daha yüksek yenileme hızlarına doğrudan geçebilirsiniz. Böylelikle Nvidia veya AMD’nin uygulamaları üzerinden kontrol etmekten daha pratik bir yol elde edeceksiniz.

Microsoft’un Ekim 2020 Güncelleştirmesi ile Windows 10’a getirdiği diğer iyileştirmeler biraz daha küçük çaplı görünüyor. Bildirimlerin üstüne eklenen uygulama logoları sayesinde bunları yönetmek ve ayırt etmek daha kolay olacaktır. Görev çubuğu ise yeni Windows 10 kullanıcıları için daha derli toplu hâle getiriliyor. Eğer 2-si-1-arada dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, tablet modunda bildirim görmeyeceksiniz.

Windows 10 Ekim 2020 Güncelleştirmesi bugün çıkıyor olsa da, onu hemen yükleyememe ihtimaliniz de bulunuyor. Microsoft, genellikle Windows sürümlerinin dağıtımı için kademeli aşamalı bir benimsiyor. Üstelik bu sürüm, herkesin dizüstü bilgisayarlara ve PC’lere eskisinden daha fazla bağlı olduğu bir salgın döneminin ortasında geliyor.

Microsoft’un Windows Bakım ve Dağıtım şefi John Cable, “Ekim 2020 Güncelleştirmesi için ölçülü bir hedeflenmiş dağıtım yaklaşımı uyguluyoruz.” diyor. “Güvenilir bir indirme deneyimi sağlamak için önümüzdeki haftalar boyunca erişilebilirliği kısıtlıyoruz, bu nedenle güncelleme size hemen sunulmayabilir. Ek olarak, bazı cihazlarda koruma önleminin uygulandığı bir uyumluluk sorunu olabilir, bu nedenle iyi bir güncelleme deneyimine sahip olacağınızdan emin olana kadar güncellemeyi sunmayacağız.”

Eğer cihazınız ilk günden hemen destekleniyorsa, Ayarlar içinde bulunan (Ayarlar> Güncelleme ve Güvenlik> Windows Update) Windows Update bölümünde, Windows 10 Ekim 2020 Güncelleştirmesi’ni bulabilirsiniz. Aksi takdirde, bu son güncelleme önümüzdeki haftalarda belirttiğimiz yerde görünecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER