Teknoloji

Windows 10 ARM sürümünü Lumia 950 XL’de çalıştırabilirsiniz

microsoft lumia windows 10 mobile office

Microsoft Windows 10 Mobile’ı tamamen rafa kaldırmış olabilir, ancak hâlâ elinde bir Lumia telefonuna sahip olanlar bu işletim sisteminin hayaline takılı kalmayı sürdürüyor gibi görünüyor. Lumia 950 XL veya Lumia 950 gibi son Windows telefonlarına sahip olanlar biraz daha şanslı görünüyor. Çünkü bir geliştirici onlar için Windows 10’un ARM tabanlı versiyonunu iki Lumia telefonunda çalıştırmayı başardı. Bunun için gerekli olan bellenim ve yönergeleri de yayınladı. Deneyimli kullanıcılar, biraz karmaşık ve maceralı adımları izleyerek eksiksiz Windows masaüstü deneyimini ceplerine getirebilirler.

Windows 10’un ARM tabanlı donanımlarda ve dokunmatik ekranlı cihazlarda kullanışlılığı artıyor. Bu durumdan ARM işlemcili ve daha küçük ekranlı telefonlar artık yararlanamıyor. Neyse ki, ilgili geliştiriciler sayesinde desteğin devam etmesi hâlinde ne gibi bir deneyimin elde edilebileceğini görme imkanı elde ediyoruz.

Windows 10 ARM versiyonunu Lumia 950 XL’de çalıştırma süreci bir süredir devam ediyordu. Ancak şimdiye kadar bu deneyimi kısıtlı sayıda kullanıcı test etme fırsatı bulmuştu. Gustave Monce tarafından yayınlanan yazılım imajları sayesinde elinde Lumia 950 XL, Lumia 950, RX-130 ya da RX-127 mühendislik devre kartları bulunanlar da bu işlemi deneyimleyebilecekler.

Tabii ki, hem yükleme hem de yazılımın kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Öncelikle Lumia telefonlarda çalışan Windows 10 Mobile tamamen kaldırılıyor ve bu işlemden geri dönüş olmuyor. Her iki versiyonu birlikte kullanmaya imkan sağlayan ikili başlatma desteklenmiyor. Uzun vadede bu imkanın da sunulması hedefleniyor.

Ayrıca henüz tam olarak çalışmayan bazı noktalar bulunuyor. Kullanıcıların tamamen kullanılabilir biçimde çalışan bir telefon mu, yoksa kısmen çalışan bir telefon mu istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Eğer elinizde bir yerlere kaldırdığınız ve artık kullanmadığınız Lumia 950 XL veya Lumia 950 varsa, bu işlem denemeye değer gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER