Teknoloji

Windows 10 ARM desteği sunan ilk uygulamalar ortaya çıkmaya başladı

windows 10 arm

windows 10 armMicrosoft geçen hafta gelecekteki Qualcomm ARM işlemcilerin Windows 10’un tam sürümünü çalıştırabileceğini duyurmuştu. Ayrıca şu anda piyasadaki belli başlı cihazlarda var olan Snapdragon 820 işlemci üzerinde çalışan bir Photoshop’un gösterimini de gerçekleştirmişti.

ARM tabanlı işlemcilerde Windows çalıştırmak Microsoft’un yeni hamlesi olacak gibi görünüyor. Geliştiriciler de daha şimdiden bu fikri benimsemiş ve çalışmaya başlamış gibi görünüyor.

Ünlü SSH istemcisi PuTTY, Visual Studio’nun henüz çıkarılmamış bir sürümü aracılığıyla, Windows 10 ARM versiyonunda çalışacak şekilde yeniden derlendi. Bu, gelecekteki durumun nasıl olacağını da az çok gösteriyor. Windows 10’un tam sürümünü destekleyen ilk ARM işlemcisi çıktığında, Microsoft da Visual Studio’nun yeni bir sürümünü çıkarabilir. Böylelikle geliştiriciler programlarını yeni platformu destekler hâle kolaylıkla getireceklerdir.

windows 10 armYukarıdaki ekran görüntüsünde PuTTY’nin 64-bit ARM işlemcili bir cihazda yüklü olan Windows 10 için hazırlanmış versiyonu görülüyor. Bu, yeni bir tür uygulama serisi için sadece başlangıcı işaret ediyor.

Microsoft’un Windows 10’u 64-bit ARM işlemcilerine getirmesinin arkasında masaüstü uygulamaların mobil cihazlarda mükemmel şekilde çalışmasını sağlamak var. Aslında bu nedenle yeniden derlemek gerçekten de gerekli sayılmaz.

Ancak bir masaüstü programı ARM 64-bit işlemci üzerinde çalışacak hâle getirmek için yeniden derlemekle geliştirici, kullanıcıların karşılaşabileceği sorunların üstesinden daha rahat gelebilir. Aynı zamanda programı daha düşük güç tüketimi ve daha iyi performasn için de tamamen optimize edebilecektir. Bu iki durum da mobil cihazlar için kritik önem taşıyor.

Microsoft ilk gösterimi Snapdragon 820’de yapmış olsa da, ARM’de Windows 10’u destekleyecek ilk işlemcinin Snapdragon 835 olacağını söyledi. Bu, HP Elite X3 gibi, şu anda Snapdragon 820 işlemciyle çalışan mevcut cihazların, gelecek yıl gelmesi beklenen bu özelliği almayacağı anlamına geliyor.

2017, Microsoft’un ARM’e yönelik Windows 10 açılımından faydalanmak isteyen geliştiriciler için çok yoğun bir yıl olacak. İlerleyen aylarda bu süreçle ilgili yeni duyurulara hazır olun.

İLGİLİ HABERLER