İncelemelerManşetler

Wiko T60 İncelemesi

wiko t60 inceleme

Wiko, Türkiye pazarı için yeni bir marka olsa da, Fransa ve Belçika gibi iki önde gelen Avrupa ülkesinde Wiko markalı uygun fiyatlı Android telefonlar tüketicilere sunuluyor. Tüketicilerin uygun fiyat karşılığında en iyi özellikleri almayı istediği bir ortamda, sınıfının ortalamasının üstüne çıkmayı başarabilen telefonlar daha fazla ilgi görüyor ki, Türkiye’de yeni satışa çıkan Wiko T60 da bu kategoriye girmeyi başarıyor. 7999 TL’lik fiyat etiketiyle Hepsiburada’da satışta olan bu Android telefon; büyük ekran, yüksek çözünürlüklü kamera, geniş RAM ve depolama kapasitesi gibi özellikleri nispeten uygun fiyata sunuyor. Wiko T60 inceleme yazısı ve videosunda, birkaç gündür deneyimlediğimiz bu giriş-orta segment Android telefonla ilgili öne çıkan özellikleri ve telefonun sunduğu deneyimi aktarıyoruz.

Wiko T60

  • Dahili Hafıza: 256 GB
  • Ekran Boyutu: 6,58 inç
  • RAM Kapasitesi: 8 GB RAM
  • Ön (Selfie) Kamera: 24 MP
  • Pil Gücü: 5200 mAh
  • Kamera Çözünürlüğü: 48 MP + 2 MP + 0,3 MP

Wiko T60 inceleme: Tasarım

Wiko T60 ile aynı segment içinde, bu telefonla benzer görünüme sahip olan birçok seçeneği bulmak mümkün. Bununla birlikte T60’ı onlardan ayıran bir nokta var, o da arkadaki kamera modülü. iPhone’un Pro modellerinde gördüğümüz tarzda bir üçgen kamera dizilimine yer verilmiş. Bunun cihaza biraz olsun farklı bir hava ve kimlik kattığını söyleyebiliriz. Ayrıca düzleştirilmiş kenarlar ve yuvarlatılmış köşeler de bu telefonu biraz daha hoş hissettiren unsurlar arasında yer alıyor. 9.8 milimetrelik kalınlığa rağmen inceltilmiş kenar profiliyle bu telefon çok kalın hissettirmiyor. 217 gram ile, 6.6 inç ekranlı bir telefon için çok da ağır sayılmaz. Cepte taşımada veya oyun oynamaya ya da video izleme gibi uzun soluklu aktivitelerde fazla bir yorgunluk yaratmıyor.

wiko t60 inceleme

6.58 inç ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik bulunuyor. Bu çentik ekrana doğru fazla girinti yapmadığı için tam ekranda bir şeyler izlerken ya da oyun oynarken içerik alanını işgali de sınırlı kalıyor. Ekran çerçevesi çok kalın sayılmaz, altta kalan çene kısmı segmentteki diğer telefonlarda olduğu gibi burada da kalın tutulmuş. Ekranın üst kısmında, ince bir yere ahize hoparlörü yerleştirilmiş. Ekran, Corning Gorilla Glass camla kaplı. Bu da yüksek bir koruma sağlıyor. Telefonu test ederken ekran üzerinde herhangi bir koruyucu kılıf yoktu. Buna rağmen ekranın üstünde herhangi bir çizik veya aşınmaya rastlamadım. Ne var ki, hem ön hem de arka yüzeyin parmak izi ve kire karşı fazla cömert olduğunu söylemek gerekiyor. Neyse ki, kutudan bir adet şeffaf silikon kılıf çıkıyor. Wiko T60’a sıkıca oturan bu kılıf sayesinde arka yüzü ve telefonun kenarlarını kir, parmak izi veya darbelere karşı rahatlıkla koruyabilirsiniz. Ön yüz için de ekran koruyucu filmleri bulmak mümkün.

wiko t60 inceleme

Wiko T60’ın plastikten yapılmış düz kenarlarına metalik görünüm iyi şekilde verilmiş. Telefonun siyah, mor ve mavi olmak üzere üç rengi var. Her üç renkte de kenarlar ve arka yüz renk açısından birbirine iyi şekilde uyum gösteriyor. Bize inceleme için gelen siyah renk, ağırlığını iyi biçimde yansıtan bir model olmuş. Telefonun kenarlarına baktığımızda, alt kenarda USB-C portu, mikrofon ve hoparlör ızgaralarını görüyoruz. Sol kenarda microSD ve nanoSIM kart yuvalarının yer aldığı tepsi var. Bunun hemen altında ise, ses tuşları bulunuyor. Normalde Android telefonlarının büyük bir kısmında ses tuşları, güç düğmesiyle birlikte sağ kenara yerleştirilir. Ancak burada farklı bir yaklaşım benimsenmiş. Kötü sayılmaz, telefonun normal tutuşunda bu tuşlara rahatlıkla erişiliyor. Sağ kenarda ikinci bir sıra dışılık var, o da güç düğmesi ile parmak izi okuyucusunun birbirinden ayrı olması. Ekran kapalı durumdayken telefonun kilidini açmak istediğinizde otomatik olarak ekranı da açtığınız için bir sorun yok. Ancak ekranı kapatmak veya başka bir şey yapmak isterseniz, telefonun normal tutuşuna göre optimum noktaya yerleştirilmiş parmak izi okuyucusunun üstünde yer alan güç düğmesini kullanmalısınız. Bu düzene alışmak biraz zaman alabilir. Ne var ki, birkaç gün sonra tüm bu tuş dizilimine alışacağınızı düşünüyoruz.

Wiko T60 inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Ekran, Wiko T60’ın güçlü olduğu noktalardan bir tanesi. 6.58 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip olan bu ekran, geniş bir ekranda bir şeyler izlemek, oyun oynamak, sosyal medyada gezinmek veya internette dolaşmak isteyenleri yeteri kadar tatmin edecektir. Ekran çözünürlüğü 1080 x 2408, yani Full HD+ çözünürlük var. 20:9 görüntü oranıyla günümüzün akıllı telefonlarında görmeye alıştığımız bir oran. Telefonların artık daha sık dikey biçimde kullanıldığını göz önünde bulundurursak, bu oran fazlasıyla tatmin edici oluyor. 401 ppi ile yeteri kadar keskin ve net yazılar, grafikler sunuluyor. IPS teknolojisinin kullanıldığı ekran geniş görüş açılarıyla dikkat çekerken, ekranın parlaklığı dışarıda Güneş ışığı altında da yeterli bir görüş sağlıyor.

wiko t60 inceleme

Wiko T60’da kullanışlı bazı özellikler de var. Örneğin Ekrana dikkat verme, ekrana baktığınız sürece onun kapanmasını engelliyor. Özellikle bir şeyler okurken, ekrana fazla dokunmadığınız zamanlarda bu işlev sayesinde ekranın kendiliğinden kapanmasının önüne geçebilirsiniz. Gece ışığı ise ekranın mavi rengini kısarak zararlı etkileri azaltıyor. Gece yatmadan önce telefonu kullanacaksanız, bu özelliği etkinleştirmeniz uykunuzun kaçmasının önüne geçebilir. Öte yandan telefon şarj olurken ekranda ekran koruyucuyu etkinleştirerek fotoğraf, tarih veya saat gösterebilirsiniz.

T60’ın alt kenarında tek bir hoparlör var. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti bir hayli yüksek. YouTube, TikTok, Instagram gibi ortamlarda kısa videoları izlerken işinizi görecektir. Benzer şekilde Spotify’da veya radyo uygulamalarında bir şeyler dinlemek isterseniz, o zaman da ihtiyaçlarınızı karşılar. Eğer büyük ekranda film keyfi yaşamak isterseniz, bir Bluetooth hoparlör bağlamak iyi olabilir. O zaman ekranın büyüklüğünün ve sarmalayıcılığının etkisi daha iyi yaşanacaktır. 3.5mm kulaklık jakı yok, bu nedenle en güzeli T60’ın yanında, artık giderek yaygınlaşan ve uygun fiyatlarla bulabileceğiniz bir Bluetooth kulaklık edinmek olacaktır.

wiko t60 inceleme

Wiko T60 gücünü, 12nm tabanlı, MediaTek MT8788 çipten alıyor. Bu sekiz çekirdekli çip dört adet 2.0 GHz Cortex-A73 ve dört adet 2.0 GHz Cortex-A53 çekirdek barındırıyor. Bu çipin yanında 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza var. 256 GB dahili hafızanın çekeceğiniz fotoğraflar ve videolar için fazlasıyla yeterli olacağını söyleyebiliriz. Bununla birlikte 1 TB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvasından da yararlanabilirsiniz. Öte yandan giriş ve orta segment telefonlarda daha fazla görmeye başladığımız bellek genişletme özelliği var. 8 GB RAM’ın yanında 8 GB’lık bir alanı da ROM’dan ayırarak çoklu görev performansını artırabilirsiniz. Öte yandan DuraSpeed adlı, yazılım tabanlı bir özellik, arka plandaki uygulamaların kullanımını kısıtlayarak ön plandaki uygulamaların akıcı biçimde çalışmasını sağlıyor.

İnternette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, YouTube videolarını izleme gibi günlük işler için Wiko T60 yeterli bir performansı sunuyor ve fiyatının hakkını veriyor. 8 GB RAM’in varlığı da aynı anda birkaç tane uygulamada kesintisiz biçimde çalışmayı mümkün kılıyor. Ana akım oyunları oynama konusunda da sıkıntı yok. PUBG Mobile gibi, yüksek sistem kaynaklarına ihtiyaç duyan popüler oyunları da, düşük grafik hızı ve kalitesinde akıcı biçimde oynamanız mümkün olacaktır. Isınma konusunda da telefonun makul aralığın üstüne çıkmadığını görüyoruz.

wiko t60 inceleme

Pil tarafında ise Wiko T60, 5200 mAh kapasiteli bir pil barındırıyor. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda iki güne varan bir çalışma süresi sunuyor. Bu da gayet memnun edici bir performans oluyor. Uyarlamalı Pil adı verilen özellik, sık kullanılmayan uygulamalar için pil tüketimini sınırlayarak optimizasyona katkıda bulunuyor. Kutudan çıkan 18W güç adaptörüyle telefonun pilini 2 saat gibi bir sürede tamamen doldurmak mümkün oluyor. Bu bilgilerden yola çıkarak, telefonu iki günde bir, gece yatmadan önce şarj etmek çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.

Bu arada Wiko T60’ın NFC desteğinin bulunduğunda da bahsetmeden geçmeyelim. İstanbul Kart ve bunun gibi NFC destekli kartların ve onların bu özelliğinden yararlanan uygulamaların, hizmetlerin artması, telefonda bu kablosuz bağlantı özelliğinin bulunmasını daha önemli hâle getiriyor. İşte Wiko T60 da bu gerekliliği sağlayarak sınıfında bir adım daha öne çıkıyor.

wiko t60 inceleme

Wiko T60 inceleme: Yazılım

Wiko T60’da Android 13 yüklü olarak geliyor. Hemen en baştan, bu telefonun Android 14 güncellemesini alacağını söyleyelim. Wiko T60, çeşitli özelleştirmeler içermekle birlikte genel olarak saf Android’e yakın bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Varsayılan olarak uygulama çekmecesinin olmadığı, sadece Ana ekran sayfalarının olduğu bir gösterim sunulsa da, Ana ekran ayarları içinden uygulama çekmecesini etkinleştirebilirsiniz. Bu sayede yüklediğiniz tüm uygulamaları alfabetik sırayla, yukarıdan aşağı kaydırarak görebilirsiniz.

wiko t60 inceleme

Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Ana ekrana baktığınızda Google uygulamalarının, Meet, Asistan ve Play Store ile birlikte ana ekrana yerleştiğini göreceksiniz. Google Play Store’dan istediğiniz birçok uygulamayı veya oyunu rahatlıkla indirebilirsiniz. Google’ın Güvenlik adlı bir uygulaması dikkatimi çekti. Bu uygulama başka telefonlarda çok ön planda değil, ancak burada hemen göze çarpıyor. Acil durum paylaşımı ve bunun gibi özellikler var, ancak 155 numarasının en kısa zamanda 110 ile güncellenmesi yerinde olacaktır.

Ayarlar uygulaması da sade ve anlaşılır bir arayüze sahip. Burada Smart Assistant adlı bir seçenek var. Buradan ekran kaydı, sistemde gezinme ve bunun gibi işlevlere hızlı erişim sağlayacak bazı kontrolleri bulabilir ve bunları düzenleyebilirsiniz. Güvenlik tarafında Google’ın Cihazımı Bul gibi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. En başta belirttiğimiz parmak izi okuyucusu da işini iyi şekilde yapıyor, kilitli ekranı hızlıca geçmeyi sağlıyor.

Wiko T60 inceleme: Kamera

Yukarıda bahsettiğimiz, tanıdık gelen kamera modülü üç adet kameraya ev sahipliği yapıyor. Ana kamera 48 megapiksel sensör, otomatik odaklama gibi özelliklere sahip. Bu kameranın yanında 2 megapiksel makro kamera ve 0.3 megapiksel derinlik sensörü var. Önde ise 24 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamera bulunuyor.

wiko t60 inceleme

Wiko T60’ın kolay anlaşılır ve kullanılır bir Kamera uygulaması var. HDR modu ön plana çıkarılmış ki, özellikle dışarıda gölgeli alanlarda veya düşük ışıkta çekim yaparken bu modu etkinleştirmeniz daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Selfie veya normal çekimlerde, kişi çekimi yaparken kullanabileceğiniz yapay zekâ destekli bir Beauty modu var. Bunun dışında Portre ve Makro için de özel modlar bulunuyor. Ayrıca özel bir Ultra HD modu var. Bununla birlikte Fotoğraf modunda çözünürlüğü Ayarlar içinden değiştirmek mümkün. Varsayılan olarak 48 megapiksel ayarlanmış. Bunu 24 veya 12 megapiksele düşürebilirsiniz.

Wiko T60, dışarıda, parlak ışık altında gayet güzel, sıcak renklerde ve canlı fotoğraflar üretiyor. İç mekanlarda ise renklerin sıcaklığı biraz daha az görünüyor. Burada çözünürlüğü düşürmek renk sıcaklığını biraz daha yükseltebiliyor. Bununla birlikte düşük ışıkta çekimlerde telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmakta fayda var. Özellikle yüksek çözünürlükte ve düşük ışıkta çekim yapıyorsanız, uzun çekim süresi nedeniyle telefonun hareketi görüntüde bulanıklığa neden olabiliyor. Belki de çözünürlüğü 12 megapiksel olarak ayarlamak en iyi seçim olacaktır. Düşük ışıkta parlaklık iyi seviyede, bununla birlikte pürüzsüzleştirme ve hafif gürültü etkisi görülüyor. Özel olarak sunulan Gece modu, manzara çekimlerinde gece ışıklarını daha canlı ve parlak gösteriyor. Pozlamayı da hafifçe artırıyor. Ana kamera ile yakın çekimlerde iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Makro modu, çözünürlüğü düşürse de biraz daha fazla detay sunuyor. Ancak makro modunda çekim yaparken de telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanız yerinde olacaktır. Portre modunu başarılı buldum. Arka planda doğal bir bulanıklık sunulurken ön plandaki süje ile sınırların belirlenmesi de iyi görünüyor.

24 megapiksel selfie kamera farklı ışık koşullarında iyi sonuçlar sergiliyor. Bu kamera ile yapay zekâ destekli yüz güzelleştirme özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Sosyal medyada gönderi veya hikâye olarak paylaşacağınız selfie fotoğraflar için bu kamera yeterli olacaktır. Video çekimi tarafında ise 720p çözünürlükle sınırlı kalıyor.

Arka kamera ise 1080p video kaydına izin veriyor. Elektronik seviyede bir görüntü sabitleme var. Elinizi sabit biçimde tutup çekim yapmaya çalışırken görüntüde oluşabilecek dalgalanmaların önüne geçiliyor. Bununla birlikte hareket hâlindeyken çekim yaparken videoda dalgalanmalar olabiliyor. Ses kaydı ise memnun edici. Özellikle bir şeyler anlattığınız çekimlerde Wiko T60 gerçekten iyi iş çıkaracaktır.

Wiko T60 inceleme: Sonuç

7999 TL’lik fiyat etiketiyle sunulan Wiko T60, sınıfındaki diğer ürünlerle karşılaştırıldığında belirli özelliklerle ayrılıyor. Öncelikle şık bir tasarımı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle arka kamera tasarımı, her ne kadar bir yerlerden tandık gelse de, aynı sınıftaki diğer telefonların sıradan kamera modüllerinden farklı olmayı başarıyor. Cam ve plastik birleşimi gövdesi de sağlam. Ekranın Full HD+ çözünürlükte olması önemli bir artı. Geniş alanı ve ekrandan fazla alan çalmayan çentiğiyle bu ekran içerik tüketimi için fazlasıyla yeterli. Sekiz çekirdekli MediaTek işlemci, 8 GB RAM ile birlikte günlük işler için beklentileri karşılıyor. Oyun konusunda da birçok kullanıcıyı tatmin edecektir. Android 13 ile yüklü gelmesi ve sadeliği bir avantaj. Android 14 güncellemesini alacak olması önemli bir artı. 5200 mAh kapasiteli pilin gösterdiği performans ise fiyatının hakkını verecek türden. 48 megapiksel kameranın başrolde olduğu kamera sistemi ise özellikle dışarıda memnun edici sonuçlar veriyor. Düşük ışıkta da iyi sonuçlar elde etmek mümkün, ancak telefonu mümkün olduğu kadar hareket ettirmemeniz gerekiyor. Wiko T60, özellikle tasarımı, pil ömrü ve ekranıyla aynı fiyat segmentindeki diğer telefonlara göre fark yaratıyor. Kamerası ile de rekabete ortak olmayı başarıyor.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER