Teknoloji

WhatsApp, AB’nin yeni dijital kurallarına uyum sağlıyor

whatsapp android

Avrupa Birliği’nin (AB) dijital “kapı bekçileri” için yeni kuralların yürürlüğe girmesinden sonra Meta, WhatsApp ve Messenger’ın nasıl uçtan uca şifreleme (E2EE) sunacağını ve Dijital Pazarlar Yasası’nın (DMA) üçüncü taraf sohbet gerekliliklerine nasıl uyum sağlayacağını açıklamaya hazır hâle geldi.

WhatsApp ve Messenger’ın üçüncü taraf uyumluluğu

DMA, Meta’nın bir istek aldıktan sonra üç ay içinde diğer hizmetlerle etkileşim sağlamaya hazır olmasını gerektiriyor. Ancak, blog gönderisine göre, bunu halka açık kullanım için etkinleştirmek bu süreden daha uzun sürebilir. Gereklilikler, yeni düzenlemenin “ilk yılında” yalnızca bir biriyle sohbet ve resim, video veya ses mesajları gibi dosyaların paylaşımını desteklemeyi zorunlu kılıyor. Zamanla grup sohbetleri ve çağrılar da dahil olmak üzere genişleyecek.

Meta, üçüncü taraf sağlayıcıların Messenger ve WhatsApp ile etkileşim kurmadan önce bir anlaşma imzalaması gerektiğini söylüyor. Şirket, diğer sağlayıcıların şifreleme için WhatsApp’ın Signal protokolünü kullanmalarını istiyor, ancak aynı güvenlik standartlarını karşıladığını bulduğu takdirde başka protokolleri de kabul edeceğini belirtiyor.

Şirket, diğer sağlayıcının Signal protokolünü kullanıp kullanmamasına bakılmaksızın, E2EE sohbetlerin iletim sırasında güvende olacağının sözünü veriyor. Ancak Meta, WhatsApp ve Messenger kullanıcılarının sohbetlerinin sonunda bulunan uygulamaların herhangi bir kötü niyetli eylemde bulunmayacağının garantisi vermez.

AB’nin Dijital Pazarlar Yasası’na uyum sağlama süreci, dijital platformların daha açık ve rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla tasarlandı. WhatsApp ve Messenger gibi hizmetlerin üçüncü taraf uygulamalarla etkileşim sağlama kabiliyeti, kullanıcıların farklı platformlar arasında daha sorunsuz bir şekilde iletişim kurmalarını ve dosya paylaşmalarını mümkün kılacak. Bu adımlar, hem güvenlik standartlarını korurken hem de dijital iletişimin esnekliğini ve erişilebilirliğini artırma yönünde önemli bir gelişme olarak nitelendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER