Teknoloji

WhatsApp IP gizleme seçeneğiyle görüşmelerde güvenliği artırıyor

whatsapp

WhatsApp üzerinde yapılan sesli ve görüntülü görüşmeler, artık uygulamanın gizliliğe önem veren kullanıcıları için daha güvenli hâle geliyor. Şirket, IP’nizi görüşmenin diğer tarafındaki kişiden koruyan yeni bir “çağrılarda IP adresini koru” seçeneğini ayarlarına ekledi. Bu seçenek aktif hâle getirildiğinde görüşmeler Meta sunucuları üzerinden aktarılacak ve kullanıcıların gerçek IP adresi gizlenecek.

Konuyla olarak Meta tarafından Daniel Sommermann, Sebastian Messmer ve Attaullah Baig’in imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “”Günümüzde insanların kullandığı arama ürünlerinin çoğu, katılımcılar arasında eşler arası bağlantılara sahip. Bu doğrudan bağlantı, daha hızlı veri aktarımına ve daha iyi çağrı kalitesine olanak tanır, ancak aynı zamanda katılımcıların birbirlerinin IP adreslerini bilmesi gerektiği anlamına da gelir. IP adresleri, geniş coğrafi konum veya internet sağlayıcısı gibi gizlilik konusunda en bilinçli kullanıcılarımızdan bazılarının dikkat ettiği bilgileri içerebilir.”

Ancak gelişmiş gizlilikten yararlanmak için bazı tavizler vermek gerekiyor. WhatsApp, IP adreslerini gizlemenin “çağrı kalitesini düşüreceğini” belirtiyor. Söz konusu uyarı, “çağrı aktarmayı kullanırken çağrı kalitesinin düştüğünü görebilirsiniz” mesajıyla yeni ayarın nasıl etkinleştirileceğini anlatıldığı sayfada da tekrarlanıyor. Şirket ayrıca, yeni aktarma seçeneği kullanıldığında bile aramaların her zaman uçtan uca şifrelendiğini vurguladı.

WhatsApp kullanıcıları bilinmeyen numaralardan gelen çağrıları susturabiliyor

Blog yazısında bahsedilen diğer önlem, bilinmeyen arayanları susturma seçeneği. Şirket bunun spam rahatsızlıklarını önlediğini ve aynı zamanda karmaşık siber güvenlik saldırıları için bir vektörü kapattığını belirtiyor. Söz konusu özelliğin duyurusu geçtiğimiz haziran ayında yapılmıştı.

Şirketin blog yazısında şu ifadeler de yer alıyor: “Kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini korumak, WhatsApp’ın dünya için özel iletişimi sağlama misyonunu yerine getirmesi için kesinlikle gereklidir. Bu yeni güvenlik özellikleri, insanları WhatsApp’ta güvende tutmak için diğer birçok korumayla birleşiyor.”

IP gizleme seçeneğine uygulamanın ayarlar menüsü üzerinden erişilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER