Ulaşım

Volkswagen emisyon skandalı yüzünden 3.3 milyar avroluk tazminat davasıyla karşı karşıya

volkswagen emisyon skandali

Volkswagen emisyon skandalı yüzünden sıkıntılı zamanlar geçirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Şirketin yatırımcıları, Alman otomotiv devinin emisyon skandalına ilişikin bilgileri çok geç açıkladığı gerekçesiyle 3.3 milyar avro tazminat talebiyle dava açtı.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Almanya’nın Braunschweig şehrindeki bölgesel mahkemede görülecek dava, Volkswagen’in skandalın ortaya çıkmasından bu yana Almanya’da yaşadığı en büyük yasal zorluk niteliği taşıyor.

278 kurumsal yatırımcıyı temsilen davayı açan avukat Andreas Tlip, Bloomberg’e yaptığı açıklamada yasal anlamda harekete geçmenin zorunluluğunu savundu. Volkswagen’in uzlaşma görüşmeleriyle ilgili talepleri sürekli olarak geri çevirdiğini ve zaman aşımı yoluyla savunma hakkından feragat etmediğini belirten Tlip, şirketin kendilerine başka yol bırakmadığını savundu. Volkswagen cephesinden ise şu an için davaya dair bir açıklama gelmedi.

Volkswagen, dizel motorlu bazı otomobillerine emisyon testlerinden geçmesini sağlayacak özel bir yazılım yüklediğini kabul etmişti. Mevcut modellerini çevresel mevzuatlara uygun hale getirmek için gerekli düzenlemeleri yapmanın sözünü veren şirket, buna rağmen çeşitli davalara taraf olmaktan kurtulamamıştı.

Emisyon skandalı yüzünden ABD’de otomotiv devi aleyhine açılmış pek çok dava bulunuyor. Bloomberg’in haberine göre, Braunschweig’taki bölgesel mahkemede ise Volkswagen ve emisyon skandalıyla ilgili 65 dava sırada bekliyor. Bu davalara ek olarak, şirket aleyhine dünyanın değişik yerlerinde kriminal soruşturmalar yürütülüyor. Almanya’da açılan son davanın davacıları arasında Alman yatırım şirketleri, sigorta şirketleri ve ABD Kaliforniya Kamu Emeklileri Sandığı gibi kuruluşlar bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER