Ulaşım

Volkswagen dizel skandalına karışan Audi CEO’sunu görevden aldı

volkswagen dizel

Volkswagen dizel skandalına karıştığı iddia eden Audi CEO’su Rupert Stadler‘i görevden aldı. Stadler CEO koltuğunun yanı sıra, Audi ve Volkswagen Grubu’nun yönetim kurullarındaki koltuklarını da kaybetti.

Stadler bir süredir Audi CEO’luğunu aktif olarak yürütmüyordu. Volkswagen dizel emisyon testlerinde hile yaptığı iddiasıyla yaz aylarında Alman polisi tarafından tutuklanan Stadler’in görevlerini askıya almıştı.

Stadler, dizel emisyon skandalının patladığı 2015’te de Audi’nin CEO’luğunu yürütüyordu. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 2015’in eylül ayında Audi’nin çatı şirketi Volkswagen’in dizel motorlu otomobillerinin emisyonunu düşük göstermek için yazılım hilelerine başvurduğunu ortaya çıkarmıştı. Şirketin dizel motorlu otomobillerinin normalde izin verilenden 40 kat daha fazla kirli hava salınımı gerçekleştirdiği anlaşılmıştı.

Suçunu kabul eden Volkswagen Grubu, milyarlarca dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı. Stadler, bu süreçte skandaldaki rolü nedeniyle tutuklanan altıncı Volkswagen yöneticisi olmuştu. Stadler’in tutuklanması, Audi’nin ilk tamamen elektrikli otomobili E-tron’un tanıtımının ertelenmesine neden olmuştu. Normalde ağustos ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de tanıtılması planlanan E-tron, eylül ayının ortasında ABD’nin San Francisco şehrinde gözler önüne çıkmıştı.

Stadler’in tutuklanmasının ardından geçici olarak CEO’luğu üstlenen Bram Schot, söz konusu etkinlikte yaşananlara üstü kapalı da olsa gönderme yapmıştı. Geçmişlerini ve son birkaç yılda olanları unutmadıklarını söyleyen Schot, kendilerini geliştirmeleri ve sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini belirtmişti.

Volkswagen dizel skandalı nedeniyle görevden aldığı Stadler ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bay Stadler, duruşma öncesi tutukluluğu nedeniyle görevlerini tam anlamıyla yerine getiremediği ve savunmasına odaklanmak istediği için görevlerinden affını istemiştir.”

İLGİLİ HABERLER