Ulaşım

Volkswagen dizel emisyon testlerinde hile yaptığı suçlamasını resmen kabul etti

volkswagen avrupa birliği
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

volkswagen dizel emisyonVolkswagen dizel emisyon testlerinde hile yaptığına dair ABD’de kendisine yöneltilen suçlamaları resmi olarak kabul etti. Reuters’te yer alan habere göre, söz konusu suç kabulü geçtiğimiz ocak ayında ABD Adalet Bakanlığı ile yapılan 4.3 milyar dolarlık anlaşma çerçevesinde gerçekleşti.

Volkswagen, geçtiğimiz yılın eylül ayında ABD’de sattığı 500 binden fazla otomobile gizli bir yazılım yüklediğini ve bu yolla egzoz emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını kabul etmişti.

Volkswagen’in Temiz Hava Yasası’nı ihlâl etmek için bir plan kurduğunu kabul ettiği belirtildi. Adaletin engellenmesi ve yalan ifadeyle mal girişini sağlamak da şirketin kabul ettiği suçlar arasında yer alıyor. Volkswagen’in ödeyeceği 4.3 milyar dolar federal hükümet tarafından yöneltilen suçlamaların ve çevre cezalarının bedeli olacak. Şirket, otomobil sahiplerinin bireysel olarak açacağı davalar için de yüklü bir bütçe ayırdığını açıklamıştı.

Volkswagen dizel emisyon skandalı nedeniyle 20 milyar dolardan fazla ödemek zorunda kalabilir

Ödenecek bireysel tazminatlarla birlikte Volkswagen’in ABD’de kasasından çıkacak paranın 20 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor. Bu da emisyon skandalını tarihin en pahalı kurumsal skandallarından biri haline getiriyor. Şirketten yapılan açıklamada; araç sahipleri, distribütörler ve tüketici koruma yasaları ihlâl edilen eyaletlerle anlaşmak için mahkemelerle birlikte çalışıldığı belirtildi.

Şirketin yöneticilerinin de bireysel olarak ekstra suçlamalarla karşılaşma ihtimali bulunuyor. ABD Adalet Bakanlığı daha öncesinde 7 Volkswagen yöneticisi hakkında soruşturma başlatmıştı.

 

İLGİLİ HABERLER