Ulaşım

Volkswagen dizel emisyon skandalında ABD’yle uzlaşma sürecini tamamladı

volkswagen avrupa birliği

volkswagen dizel emisyon skandalıVolkswagen dizel emisyon skandalının ABD’deki mağdurları artık, eğer isterlerse, otomobillerini Volkswagen bayilerine geri satabilecek. Şirket ile ABD Adalet Bakanlığı ve Çevre Koruma Ajansı gibi kurumlar arasındaki 14.7 milyar dolarlık uzlaşma anlaşması, mahkeme tarafından onaylandı. Söz konusu plana dair ilk detaylar, geçtiğimiz haziran ayında ortaya çıkmıştı. Plan çerçevesinde otomobillerini skandal öncesindeki fiyatlarla geri satmak isteyenler ve tamirat bekleyenler için kenara 10 milyar dolardan fazla bir para ayrıldı.

Geri satın alma ücretlerine ek olarak, skandaldan etkilenen toplam 475 bin otomobilin sahiplerine özür maiyetinde 5 bin 100 ila 10 bin dolar ödenecek. 2009’dan bu yana piyasaya sürülmüş Beetle, Passat ve Audi A3 sahipleri söz konusu özür ödemesini alabilecek.

Otomobil sahipleri diledikleri takdirde 2018’in eylül ayına kadar bekleyip ne yapabilecekleri konusunda karar verebilecek. Şirket, 2019’un haziran ayına kadar skandaldan etkilenen araçların yüzde 85’inde gerekli tamiratları gerçekleştirmek zorunda. Aksi takdirde ekstra cezai yaptırımların uygulanması gündeme gelecek.

Volkswagen dizel emisyon skandalında kendisini affettirmek için büyük bir bağış yapmak zorunda

Anlaşma çerçevesinde Volkswagen’in bir çevre vakfına 2.7 milyar dolar bağış yapması gerekiyor. Buna ek olarak, şirket sıfır emisyonlu araçlar için de 2 milyar dolar yatırım yapacak. Bütün bu yaptırımlar, Alman otomotiv devinin dizel emisyon testlerinde yaptığı oyunun telafisi için sembolik karşılıklar olarak nitelenebilir. Volkswagen sorunun çözümü için yavaş davransa da, mahkemeden gelen baskılar sayesinde süreç hemen nihayete erdirilmişe benziyor.

İLGİLİ HABERLER