İncelemelerManşetler

Vivo Y33s İncelemesi

vivo y33s inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Vivo, söz konusu uygun fiyat karşılığında mümkün olan en iyi özellikleri ve deneyimleri almak olduğunda öne çıkan markalardan bir tanesi. Y serisi altında da dikkat çekici fiyat-performans ürünleri sunuyor. Türkiye’de yeni piyasaya çıkan Vivo Y33s de bu zincirin son halkalarından biri oluyor. 5000 TL civarında değişen fiyatlardan satılan bu akıllı telefonun sunduğu deneyim ve yorumlar Vivo Y33s inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Vivo Y33s inceleme: Tasarım

Vivo’nun giriş ve orta segment telefonları genellikle tasarımdan çok özelliklere ve optimum performansa odaklanır. Genel olarak Vivo Y33s için de bu durumun geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yine de, telefonun tasarımında daha üst segment Vivo serilerinden de bazı izler var. Özellikle arka yüzün ışıkla birlikte renk değiştiren tasarımı ve üst sınıf telefonlardaki gibi bir havaya sahip olan kamera modülü böyle düşünmemize neden oluyor. Plastikten yapılmış telefonun tipik bir orta segment telefon havasında olduğunu söyleyebiliriz. Düzleştirilmiş kenarları telefonun profiline göre biraz daha ince, bu da tek elle biraz daha rahat kavrama sağlıyor. Arka yüz parlak bir yüzeye sahip, yukarıda belirttiğimiz gibi hoş bir görüntüye sahip olsa da, parmak izi ve kiri tutma konusunda epey hassas. Bu noktada kutudan çıkan şeffaf silikon kılıfı kullanmanız yerinde bir seçim olabilir. Eğer kılıfsız kullanacaksanız, ara sıra bir bezle telefonun arkasını silmeniz iyi olacaktır.

vivo y33s inceleme

Vivo, telefonuna ekranına da koruyucu filmi en baştan yerleştirmiş. Bu filmin genel görüntü deneyimine olumsuz etkisi yok ki, biz de telefonu deneyimlerken bunu yerinden çıkarmadık. Ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik var. Bu çentik ekrandan fazla alan çalmıyor, bu nedenle tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken göz tırmalamayacaktır. Yaklaşık 6.6 inçlik büyüklüğe sahip ekran barındırmasına rağmen, nispeten ince ekran çerçevesiyle bu telefon idare edilebilir boyutlarda geliyor. 8 milimetrelik kalınlığı da makul aralıklarda. 182 gram da, bu boyutlardaki bir telefon için nispeten düşük bir ağırlık sayılır. Sonuç olarak Vivo Y33s, ergonomi açısından bizden geçer not almayı başarıyor.

Ses tuşları ve güç butonu telefonun sağ kenarına yerleştirilmiş. Güç butonuna parmak izi okuyucusu da entegre edilmiş. Her iki elle tutuşta da bu tuşlara erişim rahat, tuşlar da rahatlıkla seziliyor ve kullanılıyor. Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ile nano SIM ve microSD kart tepsisi var.

vivo y33s inceleme

Arka tarafta kamera sol üst köşeye yerleştirilmiş. Kamera modülündeki yazılar ve işaretler telefonun düşey yönde tutuşuna göre ayarlanmış. Vivo logosu ise, diğer Çinli üreticilerin telefonlarında gördüğümüz şekilde, telefon yatay biçimde tutulduğunda bir kamera havası verecek şekilde ayarlanmış. Telefonun Ayna Siyahı ve Gün Ortası Rüyası gibi özel isimlere sahip renk seçenekleri var. Bizim elimizdeki ilk renk seçeneği, klasik görünümlü, siyahın ağırlığını da iyi biçimde yansıtıyor. Diğer renk seçeneği de biraz daha canlı renkleri sevenlerin hoşuna gidecektir.

Vivo Y33s inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Vivo Y33s’yi farklı kılan unsurlardan bir tanesi Full HD+ çözünürlüklü ekran barındırması. 6.58 inç ekran 1080 x 2408 piksel çözünürlüğe sahip. 401 ppi ile yeterli bir keskinlik ve netlik sunan bu ekran IPS LCD teknolojisini barındırıyor. Böylelikle geniş görüş açıları sunuyor. Parlaklığı, dış ortamda kullanım için de yeterli oluyor. Ekran parlaklığı, ortama göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Ekranın renk profilini ayarlar içinden değiştirmeniz mümkün. Standart ayarlar varsayılan olarak seçilmiş, Parlak profili ile renkler biraz daha canlı hâle getiriliyor. Ekranın renk sıcaklığını isteğe göre ayarlamanız da imkan dahilinde bulunuyor.

vivo y33s inceleme

Vivo Y33s’nin geniş ekranı internette gezinme, video izleme, çekilen fotoğraflara veya videolara göz atma gibi işler için yeterli bir alana sahip. Sahiplerine büyük ekranın deneyimini ve keyfini iyi şekilde yaşatıyor.

Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlörün yer aldığını görüyoruz. Bu, akıllı telefon ortalamalarında bir ses çıkış şiddeti sunuyor. Baslar çok fazla hissedilmiyor, orta ve yüksek frekanslar daha baskın. En yüksek ses seviyesinde ise patlama veya parazit hissedilmiyor. Ancak YouTube videoları ve bunun gibi içeriklerde en üst ses seviyesinde tizler biraz rahatsız edici hissedilebiliyor. Her şeye rağmen, ayak üstü bir şeyler izlemek veya dinlemek istediğinizde bu tek hoparlör yeterli olacaktır. Ancak söz konusu müzik, dizi veya film keyfi yaşamak olduğunda bir kulaklık veya harici hoparlör tercihi daha iyi olabilir. Bu durumda telefonun 3.5mm kulaklık jakına sahip olması işleri kolaylaştıracaktır.

vivo y33s geekbench 5

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Vivo Y33s’nin sekiz çekirdekli ve 12nm tabanlı MediaTek Helio G80 işlemciyle geldiğini görüyoruz. Bu işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. Vivo’nun bu telefonda sunduğu genişletilmiş RAM teknolojisi, depolama alanından 4 GB’a kadar alanı RAM için ayırabiliyor. Bu da teoride 12 GB’a kadar RAM’in kullanılabileceği anlamına geliyor. Pratikte bu durumun etkilerini çoğu kullanıcı görmeyecektir, ancak aynı anda birden fazla uygulamada iş yapan biriyseniz, ek RAM’in avantajlarını yaşamanız söz konusu olacaktır. Elimizdeki modelde 128 GB dahili hafıza var. Bu, çoğu kullanıcının fotoğrafları, videoları ve dosyaları için yeterli olacaktır. Daha fazlası için microSD kart yuvası da hazır biçimde bekliyor.

Vivo Y33s genel olarak bir orta segment telefondan beklenen performansı sunuyor. İnternet tarayıcısı, Twitter, Instagram, Facebook gibi uygulamalarda gezinti zahmetsiz biçimde gerçekleşiyor. Kaydırmalarda ve geçişlerde hafif bir gecikme hissetsek de, bu durum çok rahatsız edici değil. Oyun konusunda da Vivo Y33s yeterli bir performansı gösteriyor. GeekBench 5 ile gerçekleştirdiğimiz testte, bu telefonun elde ettiği sonuçlar MediaTek Helio G90T veya Snapdragon 660 işlemcili telefonlarla karşılaştırılabilir seviyede bulunuyor. Aslında pratikteki durum da bu test sonuçlarının mantıklı olduğunu gösteriyor.

vivo y33s inceleme

5000 mAh kapasiteli pil ile orta segment telefonlarda genel olarak gördüğümüz çizgide ilerleyen Vivo Y33s, tek bir şarjla iki güne varan bir çalışma ömrüne sahip. Vivo’nun pil tarafında sunmuş olduğu arka plan optimizasyonları da kullanıcıların telefonun pilini daha idareli biçimde kullanmalarına yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Kutudan çıkan güç adaptörü 18W gücünde ve telefonun pilinin normale göre daha kısa sürede şarj edilmesine olanak sağlıyor. Hafta sonu seyahatlerinizde Vivo Y33s tek bir şarjla işinizi görebilir. USB-C portu üzerinden şarj olması ise, şarj çözümü konusunda elinizi daha rahat hâle getirecektir.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0 LE gibi destekler var. Listede NFC’nin olmadığını belirtelim. Son zamanlarda temassız ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, bu özelliğin varlığına daha fazla dikkat etmemize neden oluyor. Vivo bu telefona söz konusu desteği eklese, güzel olurdu.

Vivo Y33s inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Vivo Y33s’de Android 11 yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde Vivo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü var. Aslında bu tabiri kullanmak ne kadar doğru, tartışılır. Daha çok Vivo’nun saf Android üzerinde çeşitli özelleştirmeler sunduğunu söylesek, doğru olacaktır. Saf Android’e yakın bir ana ekran ve Ayarlar uygulaması düzeni var. Dairesel uygulama ikonları, saf Android’in düzenine yakın Hızlı Ayarlar ve Bildirim Merkezi mevcut. Hızlı Ayarlar içinde Hotspot, ekran görüntüsü yakalama, Ultra Oyun Modu, Hesap Makinesi gibi kontroller var. Android’in Yakındakilerle Paylaş adlı kolay paylaşım özelliğinin de burada yer aldığını görüyoruz.

vivo y33s inceleme

Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. YouTube, Gmail, Google, Haritalar, Haberler gibi uygulamalar yüklü olarak geliyor. Daha fazla uygulamayı veya oyunu Google Play Store’dan indirebilirsiniz. Hesap Makinesi, Ses Kaydedici, Pusula gibi araçları da görüyoruz. Basit Görünüm olarak adlandırılan araç ise, özellikle anne veya babaların kullanımı için düşünülmüş bir özellik. Parmak dostu ve büyük boyutlu ikonlar, sadeleştirilmiş Ayarlar onların Vivo Y33s’yi kullanmalarını epey kolaylaştıracaktır. FM Radyo da mevcut. Günümüzde online radyo uygulamaları epey kullanışlı osla da, sahip olduğu mobil internet paketini tüketmek istemeyenler için bu özelliğin varlığı memnun edici olacaktır.

Ultra Oyun Modu, Vivo Y33s’de oyun deneyimini daha da zenginleştirmeyi sağlayan özel bir araç. Oyun performansını artırmanın yanı sıra oyun oynarken ekran görüntüsü alma veya web kamerasını kullanarak oyun yayını yapma gibi özellikler Ayarlar içinden kontrollerine erişilebilen Ultra Oyun Modu içinde yer alıyor.

vivo y33s inceleme

Bu arada iManager olarak adlandırılan bir telefon yönetimi uygulaması da mevcut. Bu uygulama sayesinde telefonun optimizasyonunu tek tıklatmayla gerçekleştirebilirsiniz. Telefonun depolama alanında daha fazla yer açmayı sağlayan yardımcı araçlar, güvenlik taraması, veri trafiğinin detaylarını görüntüleme, uygulamaların ve bildirimlerin yönetimi iManager’ın sundukları arasında yer alıyor. Arzu ederseniz, belirli aralıklarla çalıştırılacak güvenlik taramasını etkinleştirebilirsiniz.

Vivo Y33s’nin sağ kenarında güç düğmesine yerleştirilmiş parmak izi okuyucunun bulunduğunu söylemiştik. Bu birim hızlı biçimde çalışıyor ve ekran kilidini hızlıca geçmeyi sağlıyor. Telefonu deneyimlediğimiz süre boyunca kullandığımız başlıca ana kimlik doğrulama yöntemi bu oldu. Yüz tanıma da mevcut, ön kamerayı kullanarak ekran kilidini hızlıca geçmeniz imkan dahilinde bulunuyor.

Vivo Y33s inceleme: Kamera

Vivo Y33s’nin arkasında üç kamera var. Başrolde 50 megapiksel çözünürlüklü ana kamera var. Bu kamera f/1.8 diyafram ve faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 2 megapiksel çözünürlüklü ve f/2.4 diyafram açıklıklı makro ve derinlik kameralarını görüyoruz. Önde ise su damlası çentiğe yerleştirilmiş 16 megapiksel, f/2.0 selfie kamerası bulunuyor.

vivo y33s inceleme

Kamera uygulaması, çoğu akıllı telefonda görmeye alıştığımız bir düzende geliyor. Fotoğraf ve Video modlarının yanı sıra Gece ve Portre modları da ön plana çıkarılmış. HDR, filtreler, flaş ve Google Lens kısayolları da ekranın diğer kenarında yer alıyor. Mercek olarak adlandırılan bir kontrol ise Süper Makro moduna geçişi sağlıyor. Süjeye daha yakın ve keskin fotoğraflar için bunu kullanabilirsiniz.

Vivo Y33s ile yeterli ışık koşullarında parlak, canlı, keskin fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu sahnelerde yapay zekâ destekli modun yardımıyla renkleri daha doygun hâle getirmeniz mümkün olacaktır. Işık şiddeti azalmaya başladığında ise performansın da düştüğünü görüyoruz. Düşük ışık çekimlerinde telefonun hareketinin neden olduğu bulanıklığın etkisi görülüyor. Bu nedenle telefonu bir yere sabitlemeniz veya tripod kullanmanız yerinde olabilir. Bunun yanı sıra gürültü etkisi de gözle görülür hâle geliyor. Çok karanlık ortamlarda flaştan yardım alabilirsiniz, ancak böyle çekilen fotoğraflarda bile parlaklığın düşük kaldığı gözlenebiliyor. İç ortamlarda, fazla aydınlık olmayan durumlarda gerçekleştirdiğimiz makro çekimlerinde de harekete bağlı bulanıklığın olduğunu gördük. Portre çekimlerde ise sonuçlar fena sayılmaz, dışarıda gün ışığında yaptığımız birkaç çekimde ön plandaki kişiyle arka planın ayrımının iyi şekilde yapıldığını gördük.

16 megapiksel selfie kamera ile tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz, ancak beklentilerinizi yukarılara çıkarmamanız iyi olacaktır. Selfie kamera, dışarıda gün ışığında iyi fotoğraflar çekiyor, ancak ışık şiddeti azaldıkça, netlikte ve parlaklıkta düşüşler gözlenebiliyor.

Video tarafında ise maksimum 1080p video kaydı var. Özellikle arka kamera ile yapılan çekimlerde telefonun hareketi sönümlemesi gayet iyi, profesyonel video kameralarda gördüğümüz tarzda bir durağanlık var. Ses kayıt kalitesi ise ortalamanın üstüne çıkmıyor. Dışarıda, özellikle rüzgarlı havalarda gürültü bastırma nedeniyle videonun sesi istenen seviyelerde olmuyor.

Vivo Y33s inceleme: Sonuç

Vivo Y33s, özellikle sunduğu Full HD IPS ekranıyla kullanıcılarına, mensup olduğu fiyat segmenti içinde ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor. Bu ekran genel kullanım ve optimum video keyfi için yeterli. Eğer Vivo, tek hoparlörün sunduğu ses kalitesini biraz daha yüksek seviyeye çıkarsaydı, bu telefon, segmenti içinde iyi bir multimedya telefonu olabilirdi. Neyse ki, 3.5mm kulaklık jakı tüketicilerin elindeki seçenekleri artırıyor. Oyun konusunda bu telefonun kullancılarının beklentilerini karşılayacağını söyleyebiliriz. Günlük kullanım için de yeterli bir performansı sunuyor. Pil ömrü de öne çıkan yanlarından bir tanesi, iki güne varan bir çalışma süresine ulaşabilirsiniz. Tasarımıyla çok fazla öne çıkmasa da, arka yüzün renk değiştiren yüzeyi gibi hoş tasarım unsurları var. Kameraları ışık yeterli olduğunda iyi işler çıkarıyor, ancak düşük ışık performansı ortalamaları geçmiyor. Saf Android’e yakın kullanıcı arayüzü ve Google’ın kendi telefonlarında sunduğu pratik özelliklerin ön plana çıkması da Vivo Y33s’nin artıları arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER