Eğlence

Video yardımcı hakem sisteminin 2018 Dünya Kupası’nda kullanılması kesinleşti

video yardımcı hakemVideo yardımcı hakem (VAR) sisteminin futbolda yeri olup olmadığı, sistemin testlerinin başladığı günden bu yana yoğun biçimde tartışılıyor. Ancak dünya futbolunun en üst makamı FIFA, teknolojinin uygulanması konusunda safını seçmişe benziyor. FIFA, önümüzdeki yaz Rusya’da gerçekleştirilecek Dünya Kupası’nda VAR sisteminin kullanılmasını onayladı.

VAR sistemi sayesinde hakemler tartışmalı pozisyonlarda nihai kararı vermek için video görüntülerinden yararlanabiliyor. Sistem sayesinde hakem hatalarının en aza indirilmesi ve Dünya Kupası’na hakem gölgesinin düşmemesi amaçlanıyor.

VAR sistemi için bugüne kadar uygulanan testlerin henüz tam anlamıyla bir memnuniyet sağladığını söylemek pek kolay değil. Gerçekleştirilen testlerde VAR sayesinde bazı hatalı kararların önüne geçmek mümkün olsa da, pozisyonları sistem üzerinden kontrol etmenin oyunu ciddi ölçüde yavaşlattığı şikayeti sıklıkla dillendiriliyor.

Sistemde görüntüler stadyum dışında bir merkezde bulunan video hakem tarafından değerlendiriliyor. Dünya Kupası sırasında da bu merkezin Moskova’da olacağı belirtiliyor. Almanya’da Bundesliga maçlarındaki VAR testleri sırasında operasyonun başındaki ismin rüşvet alarak maç sonuçlarını manipüle etmeye çalıştığı iddiası, Dünya Kupası konusunda da akıllarda bazı soru işaretleri oluşturuyor.

Video yardımcı hakem sisteminin geleceği bakımından Dünya Kupası önemli bir test alanı olacak gibi görünüyor. Hâli hazırda FIFA’nın bu teknolojinin uygulanması konusunda bir dayatması bulunmuyor. Dünya Kupası’daki denemenin başarılı sonuçlanması durumunda sistemin daha yoğun biçimde kullanılması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER