İpucuManşetler

Video: Facebook Hikâyeleri nasıl kullanılır?

facebook hikaye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook Hikâyeleri bir süredir devam eden test sürecinin ardından kullanıcılarla buluştu. Snapchat’in popüler hikâye özelliğini öncelikle Instagram’a, daha sonra da Facebook Messenger ve WhatsApp’a getiren sosyal ağ devi, en sonunda kendi mobil uygulamasını kullananlara da fotoğraf ve videoları 24 saat süre boyunca, çeşitli efektler, çizimler ve metinler eşliğinde paylaşma imkânı sunuyor.

Hikâyeler Facebook Haber Kaynağının en tepesinde görünüyor, bu açıdan Instagram’dakine benzer bir gösterimin yapıldığını görüyoruz. Paylaşımda bulunan arkadaşlarınızı küçük daireler içinde görebilir, herhangi bir tanesine tıklatarak onun paylaşım veya paylaşımlarını görebilirsiniz. Hikâyeler otomatik olarak, slayt gösterisi biçiminde sürekli akıyor, buna ek olarak ekranın sağına veya soluna dokunarak hikâyeler arasında geçiş yapmanız mümkün.

facebook hikâyeleriEğer siz yeni bir hikâye eklemek isterseniz, ya en tepedeki çubukta bulunan “Hikâyen” düğmesine tıklayarak ya da parmağınızı ekranın sağına sürükleyerek hikâye kamerasını açmanız gerekiyor. iOS ve Android uygulamalarındaki kamera arayüzleri birbirine oldukça benziyor. Ekranın alt kısmında efekt, kamera çevirici, çekim tuşu veya galeri ikonları var. Anlık çektiğiniz fotoğraf veya videoyu paylaşabileceğiniz gibi, film rulosunda bulunan, daha önce çektiğiniz bir görüntüyü de hikâye olarak paylaşabilirsiniz.

Ekranın sağ kenarında çeşitli noktalar göreceksiniz. Bunlar Facebook’un ön plana çıkardığı efektler arasında geçiş yapıldığını gösteren yardımcı navigasyon öğeleri. Parmağınızı yukarı aşağı sürükleyerek ön plana çıkarılmış efektler arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Daha fazlasını da ekranın sol alt köşesindeki efekt ikonuna tıklayarak görebilirsiniz. Facebook’un sunduğu efekt seçenekleri hiç de az sayılmaz. Uygun bir tanesini seçtikten sonra bunun ön izlemesini ekranda görebilirsiniz.

Uygun filtreyi seçtikten sonra sıra fotoğraf veya video çekimine geldi. Çekim tuşuna bir kez basarak fotoğraf çekebilir ya da parmağınızı basılı tutarak video çekimini gerçekleştirebilirsiniz. Çektiğiniz görüntüyü paylaşmak istemiyorsanız, indir düğmesine dokunarak telefona indirebilirsiniz. Çekimi tamamladıktan sonra metin veya çizim ekleyerek paylaşım üzerindeki son düzenlemeleri tamamlayın. Daha sonra paylaş sayfasına geçiş yapın.

facebook-hikayeleri-290317-3Paylaşım seçenekleri arasında yer alan Hikâye, paylaşımın diğer arkadaşların hikâyeleri arasında gösterilmesini sağlıyor. Direkt ise, fotoğraf veya videonun sadece belirli arkadaş veya arkadaşlara gönderilmesini mümkün kılıyor. Eğer isterseniz, paylaşımınızı bir durum güncellemesi olarak haber kaynağı içinde de yayınlayabilirsiniz.

Hikâyeyi yayınladıktan sonra, istediğiniz zaman hikâye görünümü içindeki menü üzerinden silerek kaldırabilirsiniz.

Facebook Hikâyeleri daha önce Snapchat, Instagram gibi alıştığımız hikâye paylaşımlı servislerden pek farklı deneyim sunmuyor. Ortada bu kadar servis varken, anlık paylaşımları nereden yapacağınızı belirlemek size kalıyor. En güzeli, takipçinin en çok olduğu ortamı ana paylaşım mecrası olarak belirlemek olacaktır.

İLGİLİ HABERLER