İncelemelerManşetler

Vestel Venus Z20 İncelemesi

Akıllı telefon pazarına girdikten sonra oldukça iddialı adımlar atan Vestel, düzenli olarak çıkardığı yeni cihazlarla da portföyünü genişletiyor. Son yıllarda portföyünü genişletirken tabir-i caizse “elini yükselten” şirket, giriş segmentinde konumlanan telefonlarının yanına daha üst segmente yerleştirilebilecek cihaz seçenekleri de ekliyor. Vestel Venus Z20 de söz konusu üst segment cihazların en yenisi olma özelliğini taşıyor. Vestel Venus Z20 inceleme yazımızda Barselona’da düzenlenen 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Vestel Venus Z20 inceleme: Tasarım

Vestel Venus Z serisiyle müşterilerine üst sınıf bir tasarımı uygun sayılabilecek bir fiyat karşılığında sunmak için yola çıkmıştı. Serinin ilk üyesi olan Vestel Venus Z10 geçtiğimiz yıl satışa sunulmuştu. Bayrağı Z10’dan devralan Z20 ise bu yolculukta Vestel’i hedefine daha hızlı biçimde ulaştıracak gibi görünüyor.

Akıllı telefonun tasarımında ana materyal olarak metal ve cam tercih edilmiş. Metal ve camın bir araya gelmesi, Vestel’in görsel açıdan üst sınıf bir görüntü verme iddiasına ciddi ölçüde yardımcı oluyor. Venus Z20’de metal çerçeveyi 2.5D cam ile korunan ön panel ve Gorilla Glass 3 cam ile kaplı arka panel tamamlıyor. Arka panelde cam tercihi görsel açıdan yerinde olsa da, parmak izlerini biraz fazla belli ettiğini belirtmek gerekiyor.

Venus Z20’nin dikdörtgen hatlarına yuvarlatılmış köşelerle hareket kazandırılmış. Ele iyi oturan telefonu tek elle kontrol etme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Elleri küçük olanlar bile telefonu tek elle kullanırken ekran üzerindeki her noktaya problemsiz biçimde erişebiliyor. 7.9 mm. kalınlığındaki telefon tartıda 185 gram çekiyor. Venus Z20 çok hafif bir cihaz olmasa da, uzun süreli kullanımda herhangi bir yorgunluk yaşatmıyor.

Vestel Venus Z20’nin ekranı 5.65 inç büyüklüğünde. Akıllı telefon pazarında güncel trendlerden uzak kalmayan Vestel, 18:9 görüntü oranına sahip bir ekranı tercih etmiş. Ekranın yan kenarlarındaki çerçevelerin inceliği de ilk bakışta göze çarpan unsurlar arasında yer alıyor. Vestel ekranın alt kısmını boş bırakmayı tercih ederken, üst kısımda ahize, 8 megapiksel çözünürlüklü kamera ve flaş bulunuyor.

Venus Z20’nin sol kenarında nano SIM ve micro SD kart tepsisini barındıran yuva yer alıyor. Sağ kenara geçildiğinde ise kullanıcıları güç butonu ve ses kontrol tuşları karşılıyor. Güç butonu kenarın tam ortasına yerleştirilirken, ses kontrol tuşları da hemen güç butonunun üzerinde yer alıyor.

Akıllı telefonun üst kenarına geçildiğinde ise göze ilk olarak 3.5 mm. kulaklık jakı çarpıyor. İkinci mikrofon da üst kenara yerleştirilmiş. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası yer alıyor. USB-C girişinin de Vestel’in üst sınıfta olma iddiasına katkıda bulunuyor. Buna ek olarak, hem üst hem de alt kenarda anten şeritlerinin bulunduğunu belirtmekte fayda var.

Arka panelde ise dikkat çeken öncelikli unsur çift lensli kamera modülü oluyor. Yatay olarak yerleştirilen bu kamera modülünde biri 16 diğeri ise 5 megapiksel çözünürlüklü iki lens yer alıyor. Kamera modülünün hemen sağında ise çift tonlu flaş bulunuyor.

Arka panelin orta üst kısmına ise parmak izi tarayıcısı yerleştirilmiş. Daha önceki telefonlarında Venus logosunu genelde panelin ortasına yerleştiren Vestel, Venus Z20’de logoyu aşağıya indirmeyi tercih etmiş. Arka panelin alt kısmında Venus serisinin aşina olduğumuz logosunu görüyoruz.

Vestel Venus Z20 inceleme: Ekran

Vestel Venus Z20’de daha önce belirttiğimiz üzere 5.65 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 2.5D cam ile korunan 18:9 görüntü oranına sahip bu ekran, 2160 x 1080 piksel FHD+ çözünürlük sunuyor.

18:9 görüntü oranıyla akıllı telefon pazarının trendlerini yakından takip ettiğini gösteren Vestel, çentik akımına ise mesafeli durmuş. Günümüzde pek çok akıllı telefonun ekranında gördüğümüz çentiğe Venus Z20’nin ekranında rastlanmıyor. Venus Z20’nin ahize hoparlörü, ön kamerası ve flaşı ekranın üstündeki çerçevede bulunuyor.

Venus Z20’nin ekranı, parlak ışıklar altında gayet yeterli bir görüş sunmayı başarıyor. Ekranın görüş açılarının da fazlasıyla yerinde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Parlak ışıklar altındaki performansı, görüş açılarının yeterliliği ve 5.65 inçlik boyutu ile Venus Z20’nin ekranı, multimedya içeriklerin tüketimi için gerekli kriterleri karşılıyor.

Vestel Venus Z20’nin ekranıyla ilgili pek çok ayar, Ayarlar menüsü içindeki Ekran sekmesi üzerinden kişiselleştirilebiliyor. Kullanıcılar ekran parlaklığını, gece ışığı modunun aktivasyonunu, ekranın uyku süresini ve yazı tipi boyutunu bu sekme üzerinden kendi tercihlerine göre düzenleyebiliyor.

Günümüzde pek çok telefonda bulunan mavi ışık filtresi, Venus Z20’de “Gece Işığı” ismiyle karşımıza çıkıyor. Gece Işığı aktif hâle geldiğinde ekranın mavi renk tonu amber olarak değiştiriliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde Gece Işığı’nın yoğunluğunu kendi gözlerine uygun olarak ayarlayabiliyor. Gece Işığı’nın aktif hâle gelişi de otomatik bir işleme dönüştürülebiliyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde Gece Işığı’nı güneşin batışından doğuşuna kadar aktif olacak biçimde ayarlayabiliyor. Arzu edenlere kendi özel programlarını oluşturma imkanı da sunuluyor.

Vestel Venus Z20 inceleme: Donanım ve Performans

Vestel Venus Z20’nin kalbinde 2.2 GHz hızında çalışan 64-bit sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 630 yonga seti bulunuyor. Görsel yükü ise Adreno 508 GPU üstleniyor. Qualcomm Snapdragon 630 yonga setinin varlığı, Vestel’in giriş seviyesinin yukarısına oynama hedefiyle örtüşüyor.

Venus Z20’da Qualcomm Snapdragon 630 yonga setine 4 GB LPDDR4 RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Ancak bu alanın sadece 48 GB’lık kısmı cihaz sahipleri tarafından kullanılabiliyor. MicroSD kart desteği sayesinde dahili depolama alanının üzerine 2 TB daha eklenebiliyor.

Qualcomm Snapdragon 630 ve kendisine eşlik eden ortakları, orta segmentte konumlanan bir telefondan beklenen performansı sergilemekte sıkıntı yaşamıyor. Akıllı telefonda internette gezinirken, sosyal medya uygulamalarında dolaşırken veya e-posta kullanırken hızın oldukça yüksek olması dikkat çekiyor.

Bütün bu işlemler arka planda Spotify çalışırken yapılsa bile herhangi bir takılma yaşanmıyor. Kısacası arka planda çalışan uygulamalar telefonun performansında fark edilir bir düşüş yaratmıyor.

Vestel Venus Z20’de biyometrik güvenlik çözümü olarak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Arka panele yerleştirilen parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı çalışıyor. Telefonun kilidi parmak izinin algılanmasının ardından çok kısa bir süre içinde açılıyor.

Venus Z20’nin teknik donanımının sorunsuz biçimde çalışmasında Vestel’in yazılımsal tercihlerinin de hatırı sayılır bir rol oynadığını belirtmek gerekiyor. Arayüz konusunda geçmiş tercihlerinden çok da fazla uzaklaşmayan Vestel, belli noktalarda kendi tarzını yansıttığı arayüzünde Android’in saf versiyonunda görülen kimi unsurları da muhafaza ediyor.

Orta segmentteki telefonlar, yapıları itibarıyla oyun telefonu olarak tanımlanmıyor. Ancak Vestel Venus Z20, Snapdragon 630 yonga seti ve 4 GB RAM’in varlığı sayesinde pek çok oyunu sorun yaşamadan çalıştırmayı başarabiliyor.

Akıllı telefondan yüksek bir grafik performansı talep eden bazı oyunlarda küçük takılmalar yaşansa da, Venus Z20 ortalama kullanıcıların oynadığı oyunlarda kimseyi yüzüstü bırakmıyor.

Vestel Venus Z20, AnTuTu Benchmark testinden 89221 puanla ayrılıyor. Telefon Geekbench 4 benchmark testinde ise tek çekirdekte 865, çok çekirdekte 4167 puan alıyor. Söz konusu puanların Venus Z20’nin orta segmentteki rakiplerinin aldığı puanlarla aynı seviyede olduğu söylenebilir.

Vestel Venus Z20 inceleme: Pil

Vestel Venus Z20, ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3400 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Söz konusu kapasite, kağıt üzerinde Vestel Venus Z20’nin bir günü çıkarması için oldukça yeterli görünüyor. Gerçek kullanım sonucu elde edilen veriler de bu izlenimi doğruluyor.

Sosyal medyada dolaşmak, internette gezinmek, yaklaşık 3-4 saat bir süre boyunca Spotify’da müzik dinlemek, YouTube üzerinden birkaç video izlemek, Messenger ve WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden mesajlaşmak ve birkaç telefon görüşmesi yapmanın dahil edilebileceği ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda Venus Z20, bir gün boyunca kullanıcılarını yolda bırakmıyor.

Multimedya içerik tüketimi biraz arttığında, işin içine uzun süre boyunca kamera kullanmak ve biraz da oyun oynamak girdiğinde ise kullanım süresinde bir miktar düşüş yaşanabiliyor. Kullanım yoğunluğu azaldığında ise Vestel Venus Z20, neredeyse iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymayabiliyor.

Pek çok Android telefonda bulunan pil tasarrufu özelliği Vestel Venus Z20’de de mevcut. Pil tasarrufu manuel olarak aktif hâle getirilebildiği gibi, kalan pil oranı yüzde 15 veya yüzde 5’e indiğinde otomatik olarak devreye girecek şekilde ayarlanabiliyor.

Pil tasarrufu özelliği aktif hâle getirildiğinde pil ömrünü uzatmak için cihazın performansı aşağıya çekiliyor ve arka plandaki işleyiş büyük ölçüde sınırlandırılıyor. Vestel Venus Z20’nin 3400 mAh kapasiteli pili, USB-C girişi üzerinden şarj ediliyor. Bu pil, Qualcomm’un Quick Charge 3.0 özelliğini de destekliyor.

Hızlı şarj özelliğinin varlığı sayesinde telefonun pili tamamen boşken yaklaşık 40 dakikalık bir süre içinde yüzde 50’nin üzerinde bir doluluk oranına erişilebiliyor. 1 saatin sonunda ise pilin doluluk seviyesi yüzde 70’i buluyor. Venus Z20’nin pili, 2 saatten az bir süre içinde tam doluluk oranına ulaşabiliyor.

Vestel Venus Z20 inceleme: Yazılım

Venus Z20 kutusundan Android 8.0 Oreo yüklü olarak çıkıyor. Vestel’in bugüne kadar piyasaya sürdüğü diğer akıllı telefonlarda gördüğümüz çeşitli özelleştirmeler Z20’de de görülüyor. Venus Z20, Vestel’in diğer akıllı telefonlarını kullanmış olanlara fazlasıyla aşina oldukları bir deneyim sunuyor.

Venus Z20’nin arayüzünde bazı ikonlar Vestel’in tercihlerine göre özelleştirilmiş olsa da, arayüzde gezinme yöntemleri Android’in saf hâlinden çok da uzaklaşmıyor. Özellikle uygulamaların alfabetik biçimde dizildiği uygulama çekmecesi, pek çok Android telefonda gördüğümüze benzer bir tasarıma sahip.

Android telefonların neredeyse tamamında gördüğümüz Google’ın Android uygulamaları Venus Z20’de de ön yüklü olarak karşımıza çıkıyor. Ana ekranda yer alan Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, Chrome, YouTube ve Google Fotoğraflar gibi uygulamalar bulunuyor.

Bazı Google uygulamaları ise yine ana ekranda bulunan farklı klasörlere yerleştirilmiş. Yarat adını taşıyan klasörde Google Drive ve Google Keep uygulamaları bulunuyor. Play klasöründe ise Google Play Müzik ve Google Play Filmler uygulamaları yer alıyor.

Kimi akıllı telefon üreticileri, cihazlarındaki yükü azaltmak adına Google’ın ön yüklü olarak sunduğu bazı uygulamaları cihazlarında varsayılan uygulama olarak atıyor. Vestel’in de bu yaklaşıma kısmen bağlı kalmış gibi görünüyor. Venus Z20’de varsayılan internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstleniyor. E-postalara erişim ise Gmail üzerinden sağlanıyor. Ancak akıllı telefonda Google Fotoğraflar’ın yanında ayrıca bir galeri uygulaması da bulunuyor.

Vestel’in VMarket adını taşıyan uygulama mağazası, Venus serisindeki diğer cihazlarda olduğu gibi, Z20’de de karşımıza çıkıyor. VMarket’te Vestel’in kullanıcılarına önerdiği çeşitli Android uygulamaları bulunuyor. Önerilen uygulamalar arasında Vestel tarafından geliştirilen seçeneklerin yoğunluğu dikkat çekiyor.

Vestel Mobil Asistan, Canlı Destek, Vestel Smart Center, Vestel Takvim, VFit gibi uygulamalar VMarket üzerinden indirilebiliyor. Bunlara ek olarak; Diyetkolik, Filbox Hemen, Yandex Browser, Eset Mobile Security gibi uygulamalar da VMarket’te yerini alıyor. Vestel Venus Z20 alanlar Diyetkolik ve Filbox Hemen uygulamalarından 6 ay boyunca ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

Vestel’in diğer telefonlarında duyduğumuz keyifli zil ve bildirim seslerini Venus Z20’de de duymak mümkün oluyor. Kapadokya, Selçuklu gibi yerel motifler taşıyan melodilerin yanı sıra Çayda Çıra, Çökertme, Misket ve Silifke’nin Yoğurdu gibi türküler de Venus Z20’de zil sesi olarak ayarlanabiliyor. Bildirim sesleri arasında ise Boza, Kaşık, Kestane, Ney ve Zurna gibi eğlenceli yerel seçenekler bulunuyor.

Vestel Venus Z20’de kullanıcılar Vestel tarafından sunulan farklı temalar arasında tercihte bulunuyor. Söz konusu temalar telefonu sadece görsel olarak değiştirmekle yetinmiyor. Eğer kullanıcı onay verirse bildirim sesleri de seçilen temaya göre değiştirilebiliyor.

Vestel Venus Z20’de bazı uygulamaların ikonlarına uzun süre dokunulduğunda bazı kısayollar ortaya çıkıyor. Örneğin, Spotify’ın ikonuna dokunulduğunda dinlenilen son albüm veya çalma listeleri görülebiliyor ve bunlara hızlı biçimde erişilebiliyor. Twitter uygulamasının ikonu ise yeni tweet oluşturma veya yeni mesaj yazma gibi kısayollar barındırıyor.

Vestel Venus Z20’de FM radyo uygulamasının da ön yüklü olarak sunulduğunu belirtmekte fayda var.

Vestel Venus Z20 inceleme: Kamera

Günümüzde akıllı telefon satın alanların baktıkları ilk noktalardan birisi de kamera oluyor. Kameraların kalitesi ve yetenekleri, akıllı telefon tercihinde son derece önemli bir rol oynuyor. Vestel bu gerçeği Venus Z20’nin hazırlık sürecinde hiç unutmamış gibi görünüyor.

Kamera, Vestel’in Venus Z20’de ön plana çıkardığı noktalar arasında bulunuyor. Akıllı telefon, kamera konusunda pazarın güncel eğilimlerinden uzaklaşmıyor. Venus Z20’nin arkasında biri 16 megapiksel, diğeri ise 5 megapiksel çözünürlüklü iki lensten oluşan bir kamera modülü bulunuyor. Bu kamera kurulumuna çift tonlu LED flaş eşlik ediyor. Venus Z20’nin önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Bu kamerayı da LED flaş tamamlıyor.

Venus Z20’nin arka kamera kurulumu, uygun ışık koşulları yakalandığında oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Venus Z20’nin kamerası otomatik modda çalışırken fazlasıyla net kareler yakalayabiliyor. Daha büyük bir ekranda bakıldığında da Venus Z20 ile çekilen fotoğrafların kalitesi oldukça tatmin edici görünüyor. Renkler daha canlı bir görünüm için yapay olarak şişirilmiyor, doğallığını koruyacak biçimde gösteriliyor.

Vestel Venus Z20’nin kamerası yüksek kontrastlı karelerde ciddi bir sıkıntı yaşamıyor. Ters ışıkta çekilen fotoğraflarda bile kamera hatırı sayılır miktarda detay yakalamayı başarıyor. Arka kameranın hareketli nesnelere otomatik olarak odaklanabildiğini belirtmekte de fayda var.

Portre modu, Venus Z20’nin öne çıkan özellikleri arasında bulunuyor. Kullanıcılar kamera uygulamasında kamera değiştirme ikonunun hemen yanında yer alan ikona dokunarak portre modunu aktif hâle getirebiliyor. Portre modu aktif hâle geldiğinde ise bokeh efektinin kuvveti, kullanıcılar tarafından ekranda beliren çubuk üzerinden ayarlanabiliyor.

Portre modunda çekilecek fotoğraflarda ışık seviyesinin yüksek olması, önemli detaylar arasında bulunuyor. Venus Z20 için de bu durum değişmiyor. Eğer ışık kalitesi iyiyse çekilen portrelerin kalitesi de yüksek oluyor. Portre modunda çekilen fotoğraflardaki detay seviyesinin yüksekliği dikkat çekse de, zaman zaman bokeh efektinin uygulanmasında yaşanan problemler de gözden kaçmıyor. Donanımdan ziyade yazılımdan kaynaklanan bu problemin yapılacak güncellemelerle aşılabileceği söylenebilir.

Vestel Venus Z20’nin arka kamerasıyla 30 fps’de 4K çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

Vestel Venus Z20’nin önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera yer alıyor. Bu kameraya eşlik eden flaş sayesinde karanlık ortamlarda da aydınlık özçekimler gerçekleştirmek mümkün oluyor. Ancak özellikle çok karanlık ortamlarda flaşla yapılan özçekimlerde “kırmızı göz” sorununun varlığı yoğun biçimde hissediliyor. İdeal ışık koşulları altında makul bir performans sergileyen Venus Z20’nin ön kamerasıyla Full HD çözünürlükte video kaydı yapılabiliyor.

Venus Z20’nin kamera uygulamasında kullanıcılara standart modun yanı sıra akıllı çekim modları da sunuluyor. Akıllı çekim modları başlığı altında plaj, arka plan ışığı ve gün batımı gibi seçenekler bulunuyor. Eğer akıllı çekim modu aktifse kamera, çekim modunu sahneye göre otomatik olarak ayarlıyor. Standart modda ise seçimler manuel olarak yer alıyor. Burada da gece, manzara, spor ve çiçekler gibi modlar bulunuyor.

Vestel Venus Z20 inceleme: Desibel Makaron K550 Bluetooth Kulaklık

Vestel Venus Z20 için lansman dönemine özel olarak sunulan pakette müşterilere 229 TL değerindeki Desibel Makaron K550 Bluetooth Kulaklık da ücretsiz olarak armağan ediliyor. Günümüzde kablosuz kulaklıkların ne kadar popüler olduğunu düşününce Vestel’in bu hamlesi biraz daha anlam kazanıyor.

Desibel Makaron K550’nin ses yüksekliği oldukça iddialı bir seviyede. Spotify üzerinden müzik dinlerken sesi artırdığınızda dış seslerle etkileşimi tamamen kesmek mümkün oluyor. Tiz seslerde yeterli performansı sergileyen kulaklığın bas performansı ise biraz daha düşük bir seviyede seyrediyor.

Desibel Makaron K550, görsel açıdan oldukça şık bir kulaklık. Vestel, kulaklık için kulaklığın şıklığını yansıtan bir taşıma kılıfı da armağan ediyor. Deri kaplı baş üstü bandı ve kulak topuzuna sahip Desibel K550’nin boyu, kullanıcıların tercihine göre ayarlanabiliyor. Baş üstü kulaklıklara pek alışkın olmayanlar için Desibel K550’nin ilk etapta biraz “baş ağrıtıcı” olacağı söylenebilir.

Vestel Venus Z20 inceleme: Sonuç

Venus serisinin en yeni üyesi olan Venus Z20, Vestel açısından giriş segmentinden orta segmente doğru atılmış çok büyük bir adım niteliği taşıyor. 18:9 görüntü oranına sahip ekran, cam ve metalin buluştuğu kasa ve çift lensli arka kamera modülü gibi unsurların varlığı, Vestel’in hedeflerinin büyüklüğünün ilk bakışta anlaşılmasını sağlıyor.

vestel venus z20 incelemeAncak bunların yanında Venus Z20’nin teknik kadrosunun da iyi bir orta segment telefondan beklenen çoğu şeyi karşıladığını söylemek gerekiyor. Qualcomm Snapdragon 630 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanında oluşan ana bileşenler sayesinde Venus Z20 pek çok görevin üstesinden rahatlıkla geliyor. Arka kamera kurulumunun 4K video kaydı yapabilmesi de Venus Z20’nin teknik gücünü ortaya koyuyor.

Amiral gemisi telefonların fiyatının oldukça yüksek olması, kimi kullanıcıları orta segmente yönlendiriyor. Orta segmentte fark yaratmak içinse bazı gelişmiş özellikleri ve üst sınıf bir tasarımı uygun bir fiyat karşılığında sunmak gerekiyor. Vestel Venus Z20, fark yaratmak için gereken niteliklerin hepsini taşıyan bir telefon portesi çiziyor.

İLGİLİ HABERLER