İncelemelerManşetler

Vestel Venus V3 5020 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

vestel-venus-v3-5020-inceleme-24Vestel, Venus serisi akıllı telefonlarıyla Türkiye mobil cihaz pazarında kendisine hatırı sayılır bir yer edinmeyi başarmış durumda. Seride üçüncü nesile gelen şirket, bir süre önce tanıttığı Venus V3 ailesine Turkcell işbirliğiyle yeni bir model daha ekledi. Vestel Venus V3 5020, giriş seviyesi model olma özelliğini Venus V3 5040’tan devraldı. Uygun bir fiyat karşılığında 4.5G deneyimini yaşamak isteyenler için hazırlanan Venus V3 5020’yi sizler için inceledik.

145 x 73 x 8.6 mm.’lik ölçülere sahip olan Venus V3 5020, tartıda 158 gram çekiyor. Boyutları 5 inç ekranlı telefonların standartlarına uygun olan Venus V3 5020 ele biraz ağır gelse de, bunun kullanım esnasında fazla yorucu olmadığını belirtmek gerekiyor. V3 ailesinin diğer üyelerinde görülen yuvarlatılmış köşeler, Venus V3 5020’de de fark ediliyor. Böylelikle telefonun görünümünün biraz daha yumuşak hâle gelmesi sağlanmış. Kenarların da yuvarlatılmış olması ise ergonomik açıdan olumlu katkı sağlıyor ve akıllı telefonun avuç içine oturması kolaylaşıyor. Akıllı telefonun kenarlarını saran metal görünümlü çerçeve, cihazın arka kısmında pürüzlü bir desene sahip arka kapakla birleşiyor.

vestel-venus-v3-5020-inceleme-6Dışarıdan bakıldığında Vestel Venus V3 5020’nin kasası dayanıklı bir imaj çiziyor. Çerçevenin sadece görüntü itibarıyla metali hatırlatması, olası çizilmelere karşı endişelenenleri rahatlatacak bir unsur olarak nitelenebilir. 5 inç ekranlı bir cihaz olduğu için Venus V3 5020’nin yüzey alanı pek fazla değil. Ancak yine de ekranın üst ve alt kısmında hatırı sayılır boyutta alanlar olduğunu belirtmek gerekiyor.

Venus V3 5020’de 1280 x 720 piksel çözünürlüğünde 5 inç IPS LCD ekran bulunuyor. Söz konusu değerler çerçevesinde ekranın sunduğu görüntü kalitesini “makul” olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. 720p çözünürlük tatmin edici keskinlikteki yazı ve grafikler için yeterli. Ancak renklerin çok canlı olmadığını ve ortada hafif bir solgunluk gözlemlendiğini belirtmek gerekiyor. Parlaklık konusunda ise Venus V3 5020’nin ekranı tatmin edici bir performans sergiliyor. Telefonun ekranını dış mekanlarda ve parlak ışık altında kullanmakta bir sıkıntı yaşanmıyor.

vestel-venus-v3-5020-inceleme-14Vestel Venus V3 5020’de ekranın üst kısmında ahize hoparlörü ve 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor. Ekranın alt kısmında ise sadece Venus yazısı bulunuyor. Vestel, Venus V3 serisinin diğer üyelerinde olduğu gibi, V3 5020’de de tercihini kapasitif veya fiziksel tuşlar yerine sanal tuşlardan yana kullanmış. Sanal tuşların solda olanı geri gitmeyi, ortadaki ana ekrana dönmeyi, sağdaki ise çoklu görev fonksiyonlarından faydalanmayı sağlıyor.

Venus V3 5020’nin sağ kenarına güç butonu yerleştirilmiş. Sol kenarda ise ses kontrol butonları bulunuyor. Alt kenarda sadece mikrofon bulunuyor. Kulaklık girişi ve microUSB portu ise üst kenarda konumlandırılmış.

vestel-venus-v3-5020-inceleme-22Venus V3 5020’nin arka panelinde sol üst kısımda 8 megapiksel çözünürlüklü arka kamera yer alıyor. Kameranın hemen altına ise flaş yerleştirilmiş. Panelin orta üst kısmında Venus serisinin logosu olarak kabul edilebilecek “V” harfi bulunuyor. Daha aşağıya doğru inildiğinde ise panele işlenmiş Venus yazısı ve hemen altına yerleştirilen hoparlör ızgarası bulunuyor. Hoparlörün arka panele yerleştirilmiş olması, telefon bir yüzey üstüne koyulduğunda ses çıkışını biraz olsun etkiliyor. Arka kapak ve alt kenarın buluştuğu noktadaki küçük boşluk ise arka kapağın yerinden çıkarılmasını sağlıyor. Bu kapak açıldığında kullanıcıların karşısına 3140 mAh kapasiteli pil ile microSIM ve microSD yuvaları çıkıyor. Bu noktada Venus V3 5020’nin pilinin yerinden çıkarılamadığını belirtmek gerekiyor.

vestel-venus-v3-5020-ekran-goruntuleri-1Vestel Venus V3 5020 gücünü dört çekirdekli, 64-bit, 1.0 GHz MediaTek MT6735P işlemciden alıyor. Bu işlemciye 1 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart desteği sayesinde cihaza 32 GB daha depolama alanı eklenebiliyor. Giriş seviyesinde konumlanan telefondan performans bakımından çok fazla şey beklememek gerekiyor. Beklentiler makul seviyede tutulduğu takdirde, Venus V3 5020’nin performansından memnun kalmak pek zor gözükmüyor. Dolayısıyla Venus V3 5020’nin performansının segmentindeki diğer cihazlarla örtüşen bir çizgide seyrettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Akıllı telefon yüksek işlem gücü gerektiren bazı oyun ve uygulamalarda biraz fazla ısınıyor, ancak bu ısınma cihaz sıcaklığının normal değerlerin üstüne çıkması gibi bir probleme yol açmıyor. Cihaz AnTuTu benchmark testinde 17000 civarında bir puan alıyor. Bu puanın giriş segmenti için normal olduğunu belirtmek gerekiyor.

3140 mAh kapasiteli pil ise Vestel Venus V3 5020’nin en güçlü yönü olarak ön plana çıkıyor. Serinin daha önceki giriş seviyesi modeli V3 5040’a kıyasla yüzde 50 oranında pil performansı artışı sunan Venus V3 5020, diğer donanım özelliklerinin de katkısıyla tek bir şarjla iki günü çıkarabiliyor. Daha düşük yoğunluklu kullanım senaryolarında söz konusu sürenin biraz daha uzayabileceğini de belirtmek gerekiyor.

Turkcell ile işbirliği içinde geliştirilen Vestel Venus V3 5020, ülkemizde 1 Nisan itibarıyla faaliyete geçen 4.5G şebekesini destekliyor. Akıllı telefonun hazırlanmasındaki temel amaçlardan birisinin de 4.5G deneyimini uygun fiyat karşılığında daha geniş bir kitleyle buluşturmak olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vestel Venus V3 5570 İncelemesi

Vestel Venus V3 5020, aynı serideki diğer telefonlar gibi, kutusundan Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çıkıyor. Özellikle Ayarlar menüsü, telefon uygulaması gibi yerlerde ham Android deneyimine büyük ölçüde sadık kalınıyor. Ancak Vestel’in yerleşik Android uygulama ikonlarını özelleştirme işlemini Venus V3 5020’de de gerçekleştirdiği görülüyor.

vestel-venus-v3-5020-inceleme-7Ana ekranın ilk sayfasında Turkcell uygulamalarının hakimiyeti göze çarpıyor. BiP, Turkcell Müzik ve Turkcell TV+ uygulamaları ana ekranda kullanıcıları karşılıyor. Turkcell Akıllı Depo, App Market ve Hesabım uygulamaları ise yine ana ekranda bulunan Turkcell klasörünün içine yerleştirilmiş. Google’ın cihazda yerleşik olarak sunduğu uygulamalar ise farklı klasörler altında gruplanmış. “Yarat” adını taşıyan klasörde Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar, Drive ve Keep gibi üretkenlik temelli uygulamalar bulunuyor. Play klasörü ise Play Müzik, Oyunlar, Kitaplar ve Gazetelik gibi servislere erişim fırsatı veriyor. İkinci ana ekran sayfasına yerleştirilen Google klasöründe ise Gmail, Haritalar, Google Arama, YouTube, Hangouts ve Fotoğraflar gibi uygulamalar yer alıyor. Google Chrome’un Vestel Venus V3 5020’nin varsayılan internet tarayıcısı olduğunu belirtmekte fayda var.

Venus V3 5020’de bulunan V Market isimli özel mağaza, kullanıcılara çok sayıda uygulama sunuyor. Mağazada Vestel Cloud, Canlı Destek, Vestel Mobil Asistan, Yandex Browser, Tivibu gibi uygulamalar yer alıyor. Venus V3 serisinin daha önce piyasaya sürülen modellerinde söz konusu mağazada yer alan uygulamaların önemli bir kısmı ön yüklü olarak kullanıcılara sunulmuştu. Venus V3 5020’de ise sadece Vestel Cloud ve Vestel Mobil Asistan uygulamaları ön yüklü biçimde yer alıyor. Ön yüklü uygulamaların sayısının azaltılmasında Turkcell ile gidilen işbirliği sonucunda Turkcell uygulamalarının cihaza dahil olmasının önemli bir rol oynadığını söylemek, yanlış olmayacaktır. SwiftKey klavyenin Venus V3 5020’nin varsayılan klavyesi olması da, yerinde bir tercih olarak göze çarpıyor.

Venus V3 serisinin daha önce piyasaya çıkan versiyonlarındaki “yerelleştirme” dokunuşlarının Venus V3 5020’ye de uygulandığı görülüyor. Buğday Başak, Buram Buram, Kapadokya adını taşıyan zil seslerinin yanı sıra; ünlü müzisyen Cenk Erdoğan tarafından Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesini temsil edecek şekilde düzenlenmiş zil sesi melodileri, kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Bildirim sesleri konusunda da aynı yaklaşımı koruyan telefonda kullanıcılar gelen bildirimlerden simitçi veya bozacı nidaları, çay karıştırma veya tavla sesi ya da zurna ve ney nağmeleriyle haberdar olabiliyor. Venus V3 5020’nin yerelleştirilmiş bildirim seslerinin bakışları üstünüzde toplamanıza neden olabileceğini belirtmekte fayda var.

Vestel Venus V3 5020’nin arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Kamerada HDR, panoramik çekim, hızlı otomatik odaklama gibi standart olarak nitelenebilecek özellikler yer alıyor. Buna el olarak; gülümseme ve el hareketlerini algıladığında otomatik olarak çekim yapabilme, yüz güzelleştirme, canlı fotoğraf, hareket izleme gibi modlar sayesinde kameranın yapabileceği şeylerin sayısı biraz daha artıyor. Böylelikle 8 megapiksel çözünürlüklü kamera sensörünün açıkları da biraz olsun kapatılmış oluyor.

vestel-venus-v3-5020-kamera-fotograflari-48 megapiksel çözünürlüklü arka kameranın gece çekimlerinin kalitesini “ortalama” şeklinde tanımlamak mümkün. Gece yakalanan karelerde gürültü oranı biraz yüksek oluyor. Düşük ışıklı ortamlarda ise kameranın yakaladığı kareler yeterli netliği sağlıyor. Vestel Venus V3 5020’nin arka kamerasıyla 720p video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

Vestel Venus V3 5020’nin önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor. El sallama, göz kırpma ve gülümseme gibi modların varlığı sayesinde Venus V3 5020’de selfie yakalamak önemli ölçüde kolaylaşıyor. Kamera uygulaması oldukça sade bir arayüze sahip. Deklanşör tuşuna dokunduktan sonra fotoğraf ve video çekimlerinin başlaması fazla uzun sürmüyor. Kısacası kameranın bekleme süresinin epey düşük olduğu söylenebilir.

Venus V3 5020, Vestel ve Turkcell’in yıllardır devam eden yakın çalışmalarının en yeni ürünü olma niteliğini taşıyor. Hem özellikleri hem de fiyatı itibarıyla giriş seviyesinin tipik örneklerinden biri olarak tanımlanabilecek Vestel Venus V3 5020, nisan ayı itibarıyla faaliyete geçen 4.5G şebekesinden faydalanmak isteyenler için oldukça uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Venus V3 5020, serinin daha önce tanıtılan telefonlarına büyük ölçüde benzer olsa da, arada bazı küçük farklar bulunuyor. Yazılımsal anlamda da akıllı telefonda Turkcell etkisi ön plana çıkıyor. Turkcell, akıllı telefonu satın alanlara BiP, Turkcell TV+, Turkcell Muzik ve Akıllı Depo gibi servislere de kısa yoldan erişim imkanı veriyor. Uygulamaların varlığı dışında ham Android deneyimine fazla dokunulmamış olması da telefonun olumlu noktaları arasında bulunuyor.

vestel-venus-v3-5020-inceleme-25Vestel Venus V3 5020’yi peşin satın almak isteyenlerin 649 TL ödemesi gerekiyor. Bu kadar uygun bir fiyatla 5 inç ekranlı ve 4.5G bağlantı özelliği barındıran bir telefona sahip olmak, önemli bir fırsat şeklinde tanımlanabilir. Giriş seviyesi bir telefon arayanlar için Venus V3 5020, fiyatı ve temel performansı sayesinde dikkate değer bir cihaz niteliği taşıyor.

İLGİLİ HABERLER