Manşetler

Lüks telefonların üreticisi Vertu Hakan Uzan tarafından satın alındı

vertu hakan uzan

vertu hakan uzanBirleşik Krallık merkezli lüks telefon üreticisi Vertu yeniden satıldı. Şirket Nokia’nın telefon işlerini bünyesinden ayırdığı 2012 yılından bu yana üçüncü kez el değiştiriyor. The Telegraph’ın haberine göre bu seferki sahip biraz tanıdık. Gazete, şirketin şu anda yurt dışında kaçak durumunda bulunan Hakan Uzan tarafından yatırım yapılmış bir yatırım aracı tarafından 50 milyon pound karşılığında satın alındığını belirtiyor.

Hakan Uzan, bir zamanlar Türkiye’nin en büyük gruplarından bir tanesi olan Uzan Grubu’nun önde gelen üyelerinden bir tanesiydi. Uzan Grubu bünyesinde banka, elektrik santralleri, Star TV gibi bir TV kanalı ve Telsim adlı mobil operatör bulunuyordu. 1994 yılında kurulmuş olan Telsim, zamanında Nokia ve Motorola’ya olan borçlarıyla da uluslararası teknoloji dünyasının gündemine gelmişti.

2004 yılında Uzan Grubu’nun mallarına TMSF tarafından el konulmuştu. Bunun ardından Kemal Uzan ve çocukları yurt dışına kaçmıştı. Bu arada Hakan Uzan’ın kardeşi Cem Uzan da politikaya girmiş, özellikle 2002 seçimlerinde önemli bir oy oranı elde etmişti. 2007 seçimlerinde bir önceki seçimlerden çok uzak bir grafik sergileyen Cem Uzan da ilerleyen zamanlarda yurt dışına çıkmıştı. The Telegraph’ın belirttiğine göre, Uzan ailesinin üyeleri şu anda Fransa’dan siyasi sığınma hakkı elde etmiş durumda, ancak her bir üyenin tam olarak nerede olduğu tam olarak bilinmiyor.

Vertu’yu satın almak şirketin finansal sorunlar yaşamadığı anlamına gelmiyor. Zaten bu telefon üreticisi son zamanlarda modası geçmiş, teknik özellikleri eskimiş, buna rağmen deri ve benzeri dokunuşlarla şıklığı ve lüksü elden bırakmayan Android telefonlarla tüketicilerin karşısına çıkıyordu. 2014 yılında açıklanan en son finans raporunda şirket 110 milyon pound satış üzerinden 53 milyon pound zarar açıklamıştı. 2015 yılında ise dünya çapında 450 bin cihaz satışı gerçekleşmiş, ortalama cihaz fiyatı da 6 bin dolar olarak kaydedilmişti. Şirketin yönetim birimi Birleşik Krallık’ta bulunurken dünya çapında da çeşitli mağazaları yer alıyor.

Vertu 2012 yılında Nokia tarafından İsveç merkezli özel yatırım grubu EQT VI’ye 175 milyon pound civarında bir fiyattan satılmıştı. EQT bu şirketi 2015’te Hong Kong merkezli bir yatırım kuruluşu olan Godin Holdings’e bilinmeyen bir tutar karşılığında devretmişti. Hakan Uzan, sözcüsü aracılığıyla The Telegraph’a verdiği demeçte, Vertu’nun lüks tüketim pazarında bilinen, güçlü bir marka olduğunu, çalışanlar ve yatırım grubuyla birlikte Vertu’yu tam potansiyele çıkarmaya çalışacaklarını dile getirdi.

 

İLGİLİ HABERLER