Teknoloji

Venüs ikliminin uzun yıllar önce yaşanabilir olduğu düşünülüyor

venusGüneş’e en yakın ikinci gezegen konumunda olan Venüs için “korkunç bir yer” tanımlamasını kullanmak pek yanlış olmayacaktır. Dünya’ya Mars’tan çok daha yakın olan gezegendeki iklim koşulları kulağa gerçekten “çılgınca” geliyor. Ortalama sıcaklığı 462 santigrat derece seviyesinde seyreden ve basınç seviyesi çok yüksek olan gezegende sürekli olarak volkanlar patlıyor.

Ancak mevcut tablo, Güneş’e en yakın ikinci gezegenin bir zamanlar yaşanabilir bir yer olmadığı anlamına gelmiyor. NASA’nın Goddard Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan simülasyonlara göre, bundan 750 milyon yıl önce gezegenin yüzünde likit sudan oluşan okyanuslar vardı. Araştırmacılar gezegendeki yaşanabilir iklimin milyarlarca yıl boyunca hüküm sürmüş olabileceğini belirtirken, volkanların iklimin mevcut halini almasındaki temel faktör olduğunu dile getirdi.

Dünya ile neredeyse aynı boyutlara sahip olan Venüs, Güneş’e yaklaşık 41 milyon kilometre daha yakın. Bu da gezegenin Güneş’in radyasyonuna daha fazla maruz kalması anlamına geliyor. Halen “yaşanabilir bölge” olarak nitelenen alanın içinde kalsa da, atmosferin yoğun karbondioksitin yol açtığı sera etkisi nedeniyle ısınması bu durumu imkansıza yakın hâle getiriyor. Kalın bulutların güneş ışıklarını yüzde 70 oranında geri yansıtması ise gezegeni gökyüzündeki en parlak nesnelerden birine dönüştürüyor.

Gökbilimciler gezegende bir zamanlar derinliği 525 metreyi bulan okyanusların olabileceğini ve sıcaklığın maksimum 35 derece civarında seyretmiş olabileceğini belirtiyor. Ancak bunların doğruluğu tam anlamıyla kanıtlanmış veriler olmadığını belirtmekte fayda var.

Sonuçlar Venüs araştırmaları için cesaret verebilir

NASA’nın simülasyonu, Venüs’te yaşam koşullarının araştırılması konusunda teşvik edici bir etki yapabilir. Ancak gezegene dair araştırma yapmanın hali hazırda yüksek sıcaklık nedeniyle oldukça zorlu bir eylem olduğunu unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER