Teknoloji

Uzun zaman sonra ARM işlemcili bir Surface; Microsoft Surface Pro X tanıtıldı

surface pro x

Microsoft ARM tabanlı Surface dizüstü bilgisayarı Surface Pro X’i tanıttı.

Surface Pro X, 2013 yılında çıkmış olan Surface 2’den bu yana çıkmış olan ilk ARM tabanlı Surface olma özelliğini taşıyor. Adından da anlaşılacağı üzere, çok farklı türde bir cihaz. Microsoft, bu ürünü tam donanımlı, Surface Pro seviyesinde bir makine olarak görüyor. Bu açıdan Surface RT ve Surface 2 gibi giriş seviyesi modellerden çok farklı duruyor.

Eski Surface Pro’daki 12 inç yerine, Surface Pro X’te 13 inç ekran bulunuyor. Şirket, bu ekranın herhangi bir 2’si bir arada bilgisayardaki en ince ekran çerçevesine sahip olduğunun altını çiziyor.

Her şeyden önemlisi, işlemcisi Intel Core işlemci değil. Bunun yerine Microsoft ile Qualcomm’un birlikte geliştirdiği, Qualcomm’un Snapdragon 8cx işlemcisinin özelleştirilmiş bir çeşidi olan Surface SQ1 işlemciyi barındırıyor.

En çok merak edilen konulardan bir tanesi SQ1’in geleneksel x86 işlemciye göre nasıl bir performans sunacağı olacaktır. SQ1 7 vatlık bir işlemci, Microsoft çoğu ARM işlemcinin sunduğundan 2 vat daha yüksek çıkış sunduğunu belirtiyor. Aynı zamanda şirket, bu çıkış gücünü mümkün olduğu kadar esnetebiliyor. Böylelikle Surface Pro 6’da vat başına elde edilen performansın üç katı değerine çıkılabiliyor.

Dışarıdan bakıldığında, Surface Pro X normal bir Surface Pro gibi görünüyor. Ancak daha küçük görünüme ve kasaya sahip. Buna rağmen Microsoft, Surface’in klasik açılı tasarımı yerine, köşeleri biraz daha yuvarlak hâle getirmiş.

Öte yandan Microsoft, Surface Pro X’te Surface Slim ekran kalemi için yeni bir yerleştirme yuvası ekliyor. Klavyenin üst kısmında kalem için özel bir kese bulunuyor. Kalem kullanılmadığı zaman klavyenin içinde, akıllı mıknatısların yardımıyla muhafaza ediliyor.

Surface Pro X, 762 gram ağırlığa sahip ve en ince yerindeki kalınlığı da 5.3 milimetre. Bu açıdan da en ince Surface dizüstü bilgisayar unvanını elinde bulunduruyor. Ayrıca USB-C portu, hızlı şarj ve entegre LTE desteği gibi özellikler de bulunuyor.

Surface Pro X, 5 Kasım’da 999 dolarlık yurt dışı fiyatıyla sunulacak. Ön siparişler ise bugünden itibaren başlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER