Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 8cx ile PC pazarındaki iddiasını artırıyor

snapdragon 8cx

Qualcomm PC ve dizüstü bilgisayar pazarının büyük bir oyuncusu hâline gelmek istiyor. Windows 10 ARM tabanlı sistemlerde çalışabildiği için bu istek bir hayalin ötesine geçebilir hâle gelmişti. Ne var ki, Qualcomm tabanlı ilk Windows 10 dizüstü bilgisayarlar PC’ler için özel olarak tasarlanmış bir işlemci olan, ancak akıllı telefon platformunun doğrudan bir uzantısı gibi olan Snapdragon 850’yi kullanmıştı.

Qualcomm, Snapdragon Tech Summit etkinliğinde Snapdragon 8cx platformunun duyurusunu gerçekleştirdi. “Snapdragon’da en son nokta” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir sloganla lanse edilen bu platform, şirketin mobil alandaki uzmanlığının bir kısmını kullanmaya devam ediyor. Ancak baştan aşağı PC’leri güçlendireceği göz önünde bulundurularak tasarlandı.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”6nXccjfsrrE”]

8cx, PC’ler için özel olarak tasarlandı. En yüksek performanstan çoklu göreve kadar her durum PC’ler dikkate alarak ayarlandı. Aynı zamanda şirketin iddiasına göre, ilk 7nm PC platformu olma özelliğini de taşıyor. Ne var ki, bu işlemciyi taşıyan ilk ürünler 2019’un üçüncü çeyreğinde gelecek.

Qualcomm Snapdragon platformunun bir PC için kullanılması, ya da Qualcomm ve Microsoft’un adlandırdığı şekilde “sürekli bağlı PC’ler” için kullanılması sayesinde, birkaç günlük pil ömrünü ve Intel işlemcili bir bilgisayar ile karşılaştırılabilir seviyede performansı elde etmek mümkün olacak.

Snapdragon işlemcili ilk dizüstü bilgisayarlar mükemmel pil ömrü sunmuştu, ancak performans boy ölçüşmekten uzaktı. Ancak bu yeni sürümle birlikte Qualcomm bunu değiştirmenin sözünü veriyor. Intel’den bahsetmeden Qualcomm, 7nm yongalarının geleneksel PC pazarındaki birkaç nesil işlemcinin önünde yer aldığını iddia ediyor.

snapdragon 8cx

8cx platformunu çıkarmasına rağmen Qualcomm, Snapdragon 850’yi de tutmaya devam edecek. 8cx’i mevcut 850 platformunu tamamlayan üst sınıf bir platform olarak konumlandırıyor. Farklı noktalarda, geniş bir fiyat yelpazesinde PC’ler sunmak isteyen üreticiler için kendi bünyesinde seçenekler sunmuş olacak.

Yeni Snapdragon 8cx platformu Qualcomm’un Kryo 495 CPU ve Adreno 860 GPU birimlerini barındırıyor. İki adet 4K HDR monitöre aynı anda çıkış verebiliyor. Aynı zamanda Qualcomm’un en son hızlı şarj teknolojisini de destekliyor. Öte yandan Bluetooth’tan USB-C ve LTE’ye kadar tüm bağlanabilirlik seçeneklerini de sunuyor.

Qualcomm Mobil İş Birimi Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Alex Katouzian, performans ve pil ömrünü dikkate alan tasarım ilkeleriyle birlikte, 7nm mimarisi alanındaki yenilikleri PC alanına taşıdıklarını, akıllı telefon platformu benzeri yeteneklerin bilgisayar deneyimini dönüştürmesine imkan sağladıklarını kaydetti. Snapdragon 8cx’in, şimdiye kadarki en hızlı Snapdragon platformu olarak müşterilerine; tüketiciler ve işletmelere yönelik ince, hafif ve fansız tasarımlı, birkaç gün pil ömrü ve birkaç gigabitlik bağlantı imkanıyla güçlü bir bilgisayar deneyimi sunma izni vereceğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER