ManşetlerUlaşım

Uber sürücüsüz otomobilini gün yüzüne çıkardı

uber surucusuz otomobilUber sürücüsüz otomobil geliştirme konusunda uzun süredir çalışsa da, şirketten bugüne dek söz konusu çalışmalarla ilgili bir doğrulama gelmemişti. Uber çalışmalarında geldiği noktayı sürücüsüz otomobiline ait fotoğrafı yayınlayarak kamuoyuyla paylaştı.

Uber’in sürücüsüz otomobil çalışmalarının ilk prototiplerinden birisi yaklaşık bir yıl önce internete sızmıştı. Ulaşım servisinin sürücülerin yerini otonom sürüş teknolojili arabaların alması konusundaki isteği bilinse de, şirket bu konuda sessiz kalmayı tercih etmişti. Sonunda çalışmalarının üzerindeki perdeyi kaldırmaya karar veren Uber, sürücüsüz otomobillerini ABD’nin Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh şehrinde test ettiğini doğruladı.

Uber doğrulamayla birlikte sürücüsüz otomobiline ait ilk fotoğrafı da yayınladı. Otonom sürüş teknolojisini hibrit motorlu bir Ford Fusion’a entegre eden şirket, otomobilin geliştirme çalışmalarını Pittsburgh’daki İleri Teknolojiler Merkezi’nde yürütüyor. Test aracı otonom sürüş yeteneklerini ölçmesinin yanı sıra radar, lazer tarayıcı ve yüksek çözünürlüklü kamera gibi sensörler sayesinde harita verisi de topluyor.

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 94’lük kısmının insan hataları yüzünden gerçekleştiğine dikkat çeken Uber, sürücüsüz otomobiller sayesinde can kayıplarının azalabileceğini belirtti. Bu çalışmaların ulaşımı güvenilir kılma hedefinin kalbinde yer aldığını vurgulayan şirket, sürücüsüz otomobil teknolojisinin güvenilir olduğunun altını çiziyor. Şirket test çalışmaları konusunda yerel mercilere bilgi paylaşımı yaptığını belirtmeyi ihmal etmedi.

Uber, İleri Teknolojiler Merkezi’ni Pittsburgh’a kurmasında şehrin dünya çapındaki mühendisler ve araştırma tesisleri barındırmasının etkili olduğunu belirtti. Farklı yol ve hava koşullarının varlığı da Pittsburgh’u Uber sürücüsüz otomobil testleri için uygun bir konum haline getiriyor.

İLGİLİ HABERLER