Teknoloji

Twitter ünlü kullanıcılara küfür edenlerin hesaplarını kilitliyor

elon musk twitter

twitter unluTwitter uzun süredir taciz ve hakaretle mücadele konusunda gerekli önlemleri almamakla suçlanıyor. Bu konuda sürekli olarak özeleştiride bulunan mikro blog servisi, bazı yeni politikaları hayata geçirmişe benziyor. Twitter ünlü kullanıcılarına küfür eden hesapları “geçici olarak” kilitliyor.

Trump yönetiminin cinsiyet değiştirenlere yönelik olarak aldığı yeni kararlar, ABD kamuoyunun bir kısmı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Geliştirici Victoria Fierce, tepkisini Twitter üzerinden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’ten bahsederek öfkeli bir tweet ile gösterdi. “F..k you!” şeklinde başlayan tweeti göndermesinin hemen ardından Fierce, kendisini bugüne kadar emsali pek görülmeyen bir sürecin içinde buldu.

Tweeti göndermesinin ardından bir bildirim alan Fierce’ın hesabı, geçici olarak kilitlendi. 12 saat boyunca sadece takipçileri Fierce’ın attığı tweetleri görebildi. Twitter taciz ve hakaretle mücadele konusunda portföyünü genişletse de, yeni bir uygulamanın ilk muhattaplarından biri olmak Fierce’ı şaşırtmışa benziyor. Aldığı bildirimin ve hesabının kilitlenmesine şaşırdığını söyleyen Fierce, daha önce de Twitter üzerinden bir seçilmişe küfür ettiğini ancak böyle bir şeyle karşılaşmadığını dile getirdi.

Twitter ünlü hesaplara saldırının ardından hesap kilitlemeye geçtiğimiz hafta başladı

Kötü muamele ve tacize karşı yetersiz kalmakla suçlanan Twitter’ın yeni araçlar geliştirmesi ve bu yönde denemelerde bulunması, mikro blog servisini eleştiren çevreleri biraz olsun yumuşatabilir. Twitter tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada hesap kısıtlama yönteminin geçtiğimiz hafta itibarıyla hayata geçtiği belirtilirken, bu yolla saldırgan hesapların etki alanlarının daraltılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Hesap kısıtlamasının süresi ise eyleme göre değişiyor. İlk kez bir ünlüye küfür edenlerin hesapları 12 saat süreyle kilitleniyor. Eylem tekrarlandığı takdirde bu süre uzayabiliyor. Bazen hakaret içeren bir tweeti alıntılamak bile hesabın kilitlenmesine yol açabiliyor.

Twitter’dan yapılan açıklamada, söz konusu kısıtlama işlemlerinin sadece onaylanmış hesaplarda uygulanmadığı ve normal bir kullanıcıya küfür edildiğinde de hesap kilitlemesi yoluna gidilebildiği belirtildi. Mikro blog servisinden yapılan açıklamada, hesap kilitlemesinde tek bir tweetten ziyade sürekli bir saldırının olup olmadığına bakıldığı belirtildi. Ancak Fierce ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasındaki olay, Twitter’ın kimi zaman tek bir paylaşımda hareket edebileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER