Teknoloji

Twitter gizlilik ve güvenlik odaklı Tor sitesini fiilen kapattı

twitter tor

Twitter, geçen yıl faaliyete geçirdiği gizlilik ve konuşma koruma hizmeti olan Tor “onion” sitesinin sertifikasını yenilemeyerek bu hizmetini fiilen sonlandırıyor. Tor’a özgü “onion” sitesini ziyaret edenler, artık sitenin orijinalliğini doğrulayan sertifikanın süresinin dolduğunu belirten bir uyarı görüyor. Her ne kadar tavsiye edilmese de, bu uyarıyı geçenler de şu anda bir Twitter hata sayfası görüyor. Sertifikanın süresi, sitenin birinci yıldönümüne iki gün kala, 6 Mart’ta sona erdi.

The Verge sitesi, artık bir iletişim departmanı olmayan Twitter’dan konuyla ilgili bilgi alamadı. Ancak Tor Project, siteye hizmetin sonlandırıldığını doğruladı. İletişim direktörü Pavel Zoneff, yaptığı açıklamada, “Onion sitesi, görünüşe göre yenileme planları olmadığı için artık mevcut değil.” dedi. Ayrıca Tor Project, sosyal medya platformunun onion sürümünü tekrar çevrimiçi hale getirmek için Twitter ile iletişime geçti. “Ekstra bir koruma katmanı için onion hizmetlerine güvenen ve aradıkları içeriğe eriştiklerini garanti eden insanlar, artık bunu güvenli bir şekilde yapmak için bir yol daha eksilmiş durumda.” dedi Zoneff.

Tor çalıştıran bir tarayıcı aracılığıyla Twitter.com’u ziyaret etmeye devam edebilirsiniz, ancak Tor’a özgü bir onion sitesinin sunduğu ek avantajlardan yararlanamazsınız.

İlginizi çekebilir

Bazen gizli hizmetler veya “karanlık web” siteleri olarak adlandırılan onion sitelerine, anonim ve şifreli Tor ağını kullanan bir tarayıcı aracılığıyla erişilmelidir. Bu, kullanıcının web trafiğini ve çıkış noktasını gizli tutar ve ayrıca kullanıcıların Rusya ve Çin’deki gibi hükümet tarafından uygulanan sansürün etrafından dolaşmasına olanak tanır.

Tor onion hizmetlerinin avantajları arasında, fazladan bir güvenlik katmanı sağlar ve iyi niyetli şifrelemeyi kötü amaçlı bot ağlarından olan kullanıcılardan ayırt etmeyi sağlar. Onion siteleri ana akım olmaktan uzak olsa da, Facebook, Reddit ve birkaç büyük haber kuruluşunun özel onion siteleri bulunuyor. Twitter da şimdiye kadar bu grupta yer alıyordu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER