Teknoloji

Twitter Tor hizmetini açtı; daha gizli ve güvenli tweetleme imkânı

twitter tor

Twitter, sitesinin Tor hizmeti hâlinde bir sürümünü yayınlayarak gizliliği koruyan ve sansürden kaçan bu ağ için optimize edilmiş deneyim sunmaya başladı. Yazılım mühendisi Alec Muffett haberi salı günü Twitter’da duyurdu ve “muhtemelen şimdiye kadar yazdığım en önemli ve uzun zamandır beklenen tweet” ifadesini kullandı. Tor ağı, Twitter’ın desteklenen tarayıcılar sayfasına da eklendi.

Tor Browser veya benzeri bir araç kullanırken Twitter’ın “onion” hizmetine https://twitter3e4tixl4xyajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avyoid.onion adresinden ulaşılabilir. Twitter’ın sıradan web sitesine Tor aracılığıyla zaten erişebilirsiniz, ancak yeni açılan sürüm, zaten anonimleştirilmiş tarama deneyimine daha fazla koruma katmanı ekliyor ve özellikle bu ağ için tasarlanmıştır.

Muffett, The Verge sitesine gönderdiği mesajda, “Bu, Tor’u adil bir şekilde kullanan insanlarla ilgilenmek için platformun bir taahhüdü” ifadesini kullandı. “Bir onion adresi oluşturmak, platformun Tor kullanan kişilerin ihtiyaçlarını açıkça karşıladığını gösteren pratik bir adımdır.”

Onion hizmetleri bazen gizli hizmetler veya “dark web” hizmetleri olarak adlandırılır, ancak ikincisi genellikle Silk Road uyuşturucu pazarı gibi açıkça suç teşkil eden sitelere atıfta bulunuyor. DuckDuckGo arama motoru ve The New York Times, BBC ve ProPublica gibi haber kaynakları da dahil olmak üzere çok sayıda web sitesi Tor’a özel sürümler sunuyor. SecureDrop gibi, güvenli belge alımı için kullanılan araçlar da Tor üzerinden çalışır.

Onion sitelerini hayata geçirmek için şirketlerle birlikte çalışan Muffett, 2014’ten beri Tor dostu bir Twitter olasılığını tartıştığını tweetledi. O zamanlar Facebook, Tor kullanıcıları için ciddi işlevsellik sorunlarını çözmek için tasarlanmış bir hareket olan kendi gizli hizmetini başlatmıştı. Ancak Tor kullanıcıları yanlış bir şekilde botnet olarak işaretlendi. Facebook, 2016’da ayda bir milyon kullanıcının Tor aracılığıyla standart siteye veya onion hizmetine eriştiğini söyledi.

Tor nedir?

Tor, web trafiğini şifreler ve kullanıcılarla ilgili tanımlayıcı bilgileri gizlemek için bir dizi sunucu üzerinden yönlendirir. Bu, internet sansürüne tabi sitelere erişmenin popüler bir yoludur. Rusya’nın şubat ayının sonlarında Ukrayna’yı işgal girişimini başlatmasının ardından bu ülkede Twitter, Facebook ve bağımsız haber servislerinde kısıtlamalar başlayınca, Tor burada yeniden gözde bir hizmet hâline gelmeye başladı. Bazı internet servis sağlayıcıları Tor’un kendisini Aralık 2021’de sansürlemeye başladı, ancak Tor Project, Vice yayın organına verdiği bilgide, gerçek engelleme seviyesinin değiştiğini ve Rus kullanıcılarının hâlâ bir Tor köprüsü üzerinden bağlanabileceğini söyledi.

Twitter’ın onion hizmeti çok daha uzun süredir çalışıyor ve ancak engellenen bir platforma erişmenin ötesine geçen avantajlara sahip. Sıradan tarayıcılarla çalışmadığı için insanları Tor’un ağını kullanmaya zorlar ve standart web adreslerinin getirdiği bazı güvenlik risklerine karşı koruma sağlar. Muffett, “Tor Browser’ı çalıştırıyorsanız ve tam onion adresini yazarak veya onun üzerine tıklayarak beklediğiniz şeye bağlanmanız garanti edilir.” diyor.

Farklı bir erişim yoluna sahip olmak, Facebook ve Twitter gibi platformların, iyi niyetli kullanıcılar için hizmeti engellemeden veya bozmadan Tor’dan yararlanan kötü amaçlı etkinlikleri daha kolay izlemesine yardımcı olur. Çoğu insan Twitter’a erişmek için Tor kullanmasa bile, kullananlar için bir gelişme ve sistem için daha fazla ana akım kullanıcı benimsemesine doğru önemli bir hareket olarak nitelendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER