Teknoloji

Twitter Microsoft’u veri kullanımı nedeniyle dava edebilir

twitter microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter Microsoft’u uygulama programlama arayüzünü (API) “yetkisiz amaçlar” için kullanmakla suçluyor. The New York Times’ın haberine göre; Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın avukatı Alex Spiro, konuyla ilgili olarak Microsoft’a bir mektup gönderdi. Mektupta “Microsoft, anlaşmanın birden çok hükmünü uzun bir süre boyunca ihlal etmiş olabilir” ifadesinin yer aldığı belirtildi. Microsoft’un Twitter’dan gerekenden fazla veri aldığı ve bunları izinsiz şekilde devlet kurumlarıyla paylaştığı da yöneltilen suçlamalar arasında yer alıyor. Spiro, mektubunda Microsoft’un veri kullanımı için ödeme yapmayı kabul etmediği de belirtiliyor.

Microsoft, Twitter verilerini API aracılığıyla yıllarca Xbox, Bing ve reklam araçlarıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere birçok üründe kullanmıştı. Ancak Twitter, API’sine ücretsiz erişimi sonlandırdıktan sonra Microsoft da mikro blog servisinden uzaklaşmaya karar verdi. Twitter’ı reklamverenler için sosyal medya yönetim aracından kaldıran yazılım devi; ayrıca ekran görüntülerini ve klipleri Xbox konsollarından ve Windows’taki Oyun Çubuğundan doğrudan Twitter’a yükleme seçeneğini de kapattı.

Teknoloji devi, bu kararların arkasındaki nedeni açıklamadı. Ancak Twitter’ın şirketlerden API erişimi için ayda 50 bin dolara kadar varan ücretler talep etmesi bu kararda etkili olmuşa benziyor.

Microsoft’un Twitter’ı sosyal medya yönetimi aracından çıkarmasıyla ilgili bir paylaşıma yanıt veren Elon Musk, “Twitter verisini izinsiz olarak eğittiler. Dava zamanı” şeklinde bir paylaşım yaptı. Bu noktada Musk ve Microsoft ilişkisinin farklı noktalardan da gerildiğini hatırlatmak gerekiyor. Musk, yazılım devini iş ortağı OpenAI’ı kontrol etmeye çalışmakla suçlamıştı. ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’a 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft ise Musk’ın iddiasını reddetmişti.

ChatGPT’nin “siyaseten doğrucu” olması için eğitildiğini de iddia eden Musk, “TruthGPT” adında bir üretken yapay zekâ motoru geliştireceğini de açıklamıştı. Twitter’ın sahibi, yola kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak çıkan OpenAI’ı da tamamen ticari amaçlarla hareket eden bir organizasyona dönüşmekle suçlamıştı.

Twitter Microsoft’tan rapor istiyor

Twitter Microsoft’tan uygulamalarındaki veri kullanımını incelemesini, ayrıca haziran ayına kadar veri depolaması ve kullanımıyla ilgili detaylar barındıran bir rapor hazırlamasını istiyor. Microsoft’un Twitter verileri için devlet kurumlarına ne zaman erişim izni verdiği de Twitter’ın istediği bilgiler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER