DosyaManşetler

Twitter ipuçları ve püf noktaları

twitter çift aşamalı doğrulama
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Mikro blog servisi Twitter’ı “kullanıcı dostu” bir sosyal medya platformu olarak nitelemek pek mümkün değil. # ve @ sembollere ya da retweet ve DM gibi terimlere aşina olmayanlar için Twitter’ı anlamaya çalışmak bir uzaylıyı anlamaya çalışmakla eş değer olabilir.

Özünde son derece basit bir servis olması amacıyla tasarlanan Twitter’ın geniş dünyasında kaybolmayı istemeyenlerin veya hali hazırda içinde bulunduğu platformu daha iyi kavramak isteyenlerin faydalanabileceği bazı ipuçlarını ve püf noktalarını sizler için sıraladık.

Twitter ipuçları

Twitter nedir?

Twitter 2016’nın mayıs ayı itibarıyla 310 milyon aktif kullanıcısı bulunan bir mikro blog servisidir. Twitter’ı en popüler sosyal ağ olan Facebook’tan ayıran en önemli özelliği, arkadaşlarla bir kez daha arkadaş olmak yerine insanları takip etmek ekseni etrafında şekillenmesidir. Kullanıcılar Twitter aracılığıyla uzun durum güncellemeleri yerine maksimum 140 karakter uzunluğunda olan tweetler paylaşır. Bu tweetlere fotoğraf veya video da eklenebilir.

Twitter’ın amacı nedir?

Twitter bir tür RSS akışı olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar haber sitelerini, ünlüleri, sporcuları, arkadaşlarını, kısacası akıllarına gelebilecek neredeyse her kişiyi Twitter’da takibe alabiliyor. Bu kişiler tarafından yazılan tweetler kullanıcıların akışında gözüküyor. Kısacası Twitter’ın gerçek zamanlı ve kişiye özel olarak oluşturulan bir gazete olduğu söylenebilir. Örneğin, bir futbol maçı izliyorsanız ve çok sayıda futbol yorumcusu takip ediyorsanız bir anda akışınız futbol yorumlarla dolabilir.

Twitter’da haberlerin ve perde arkası bilgilerin gerçek zamanlı olarak takip edilebilmesi, mikro blog servisinin en cazip yönleri arasında yer alıyor.

Twitter’a nasıl kaydolunur?

Twitter’ın web sitesindeki kayıt sayfası platforma girişin en kolay yolu. Kullanıcılar isimlerini, telefon numaralarını, e-posta adreslerini ve belirledikleri şifreyi yazarak kaydın ilk aşamasını tamamlıyor. İkinci aşamada ise kullanıcıların kendilerine gelen SMS aracılığıyla telefon numaralarını doğrulamaları isteniyor. Twitter kullanıcı isminin de seçilmesinin ardından hesap oluşturma süreci tamamlanıyor.

Twitter’da insanlar nasıl takibe alınır?

Twitter’ın arama çubuğuna bir kişinin gerçek ismi veya Twitter’daki kullanıcı ismi yazıldığında o kişinin sayfası açılıyor. O sayfada bulunan “Takip et” ikonuna dokunulduğunda söz konusu kişi ya da kurum takibe alınıyor. Kullanıcı arama sonuçlarının yanında gözüken takip butonlarına dokunulduğunda da hesapları takibe almak mümkün oluyor.

İnsanları takibe almayla ilgili daha fazla bilgiyi bu yardım sayfasında bulabilirsiniz.

Twitter terimleri ne anlama geliyor?

  • Tweet: Fotoğraf, video ve diğer medya içeriklerinin de dahil edilebileceği maksimum 140 karakter uzunluğundaki mesajlar. Varsayılan olarak herkese açık olan tweetler, kullanıcı hesabını korumalı hâle getirdiği takdirde sadece kişinin takipçileri tarafından görülüyor. Tweetler DM yoluyla paylaşılabildiği gibi başka internet sitelerine de yerleştirilebiliyor.
  • Retweet: Bir tweetin başka bir kullanıcı tarafından paylaşılması. Kullanıcılar tweeti hiç değiştirmeden takipçileriyle paylaşabildikleri gibi, tweeti alıntılayıp üstüne kendi yorumlarını da ekleyerek takipçilerine iletebiliyor.
  • Zaman Akışı: Twitter’a giriş yaptığınızda ana sayfanıza gidersiniz. Burası zaman akışı olarak adlandırılır ve takip ettiğiniz kişi veya hesaplardan gelen tweet’ler belirli bir düzene göre gösterilir. Buradan tweetlere cevap verebilir, retweet edebilir veya tweetleri beğenebilirsiniz.
  • Beğeni: Kullanıcılar bir tweeti beğendiklerini tweetin altında bulunan kalp ikonuna dokunarak gösterebiliyor. Beğeni özelliği dikkat çeken tweetleri daha sonra erişim için saklamak amacıyla da kullanılabiliyor.
  • Bahsetmek: Twitter’da bir kişiyi tweete @kullanıcıadı şeklinde etiketlemek, o kişiden bahsetmek anlamına geliyor. Bir kişiden bahsedildiğinde o kişiye bildirim gönderiliyor. Tweette o kişinin kullanıcı isminin üzerine dokunmak ise o kişinin profil sayfasını açıyor.
  • Direkt Mesajlar: DM olarak da bilinen Direkt Mesajlar ile diğer kullanıcılarla özel olarak iletişim kurmak mümkün oluyor. Temel ayar kullanıcıların kendisini takip eden veya karşılıklı takipleştiği kişilerle mesajlaşması yönünde olsa da, dileyen kullanıcılar takip etmedikleri kişilerin de kendilerine DM gönderebilmesine izin verebiliyor.
  • Hashtag (Etiket): # sembolüyle başlayan her kalıbı bir etiket olarak tanımlamak mümkün. Tweetlere bu tarz etiketler eklemek, tweetlerin başka kişiler tarafından bulunmasını kolaylaştırıyor. Twitter’da doğan hashtag konsepti artık neredeyse tüm sosyal medya platformlarında kullanılabiliyor.

Twitter sözlüğüyle ilgili daha fazla detayı bu yardım sayfası içinde bulabilirsiniz.

Twitter püf noktaları

Klavye kısayolları

twitter ipuclari klavye kisayollariTwitter’ı masaüstünde kullananlar klavye kısayollarının yardımıyla mikro blog servisinde gezinirken gerçekleştirecekleri aksiyonları daha hızlı biçimde tamamlayabiliyor.

Tweet etkinliği kontrol paneli

Tweet etkinliği kontrol paneli, kullanıcılara tweetleriyle kaç kişinin etkileşime girdiğini gerçek zamanlı olarak gösteriyor. Böylelikle Twitter kullanıcılarının takipçi kitleleriyle ilgili olarak detaylı bilgilere ulaşmaları mümkün oluyor. Bu bilgilere ulaşmak için analytics.twitter.com adresinden giriş yapmak ve hesap için analitik bilgilerini açmak gerekiyor.

Tweet etkinliği kontrol paneli ile ilgili daha fazla ayrıntıyı yardım sayfası içinde bulabilirsiniz.

Twitter arşivini indirmek

Kullanıcılar Twitter’ın internet sitesi aracılığıyla Twitter hesaplarının arşivini indirebiliyor. Bunun için önce Hesap Ayarları’na ardından da açılan menü üzerinden Ayarlar sekmesine gitmek gerekiyor. Bu sekme üzerinden arşiv indirme talebi oluşturulabiliyor.

Twitter kullanıcılara arşivlerinin indirmeye hazır olduğunu bir e-postayla bildiriyor. Bu e-postada arşivi indirmek için kullanılan bir bağlantı da bulunuyor. Kullanıcılar .zip formatında indirdikleri arşivlerini sıkıştırmayı kaldırdıktan sonra herhangi bir internet tarayıcısı üzerinde görüntüleyebiliyor.

Twitter arşiviyle ilgili daha fazla ayrıntı yardım sayfası içinde yer alıyor.

Gelişmiş arama

Özel bir sayfa üzerinden ulaşılan gelişmiş arama özelliği, kullanıcılar aradıkları bir tweete çok daha hızlı biçimde erişebiliyor. Bu sayfada aramayı kolaylaştıracak çeşitli filtreler bulunuyor.

Gelişmiş aramayı kullanma ile ilgili daha fazla detayı yardım sayfası içinde bulabilirsiniz.

Zamanlanmış tweetler

Çeşitli uygulamalar, eklentiler ve genişletmeler sayesinde Twitter üzerinde hemen değil, belirli bir zamanda yayınlanacak şekilde planlanmış tweetler oluşturabilirsiniz. Bu uygulama veya eklentileri Twitter hesabınızla bağlamanız gerekiyor. Örneğin Buffer uygulaması sayesinde tweetlerinizi önceden hazırlayabilir, bunların günün belirli zamanlarında yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Hootsuite de benzer işlevi yerine getiriyor. Zamanlanmış tweetler sayesinde bir seferde birden fazla tweeti göndererek takipçilerinizi bombardımana tutmamış olursunuz.

Üçüncü taraf uygulamalarla bağlantı

Üçüncü taraf uygulamalar Twitter dışındaki şirketler veya geliştiriciler tarafından oluşturulur. Bunların işlevleri çeşitli olabilir, bunların tweetlerinize veya diğer Twitter verilerinize erişmesine izin verebilirsiniz. Buffer, Seesmic, Hootsuite gibi uygulamaların hepsi üçüncü taraf uygulama olma özelliği taşıyor. Üçüncü taraf uygulamaları nasıl bağlayacağınızı veya bağlantılarını nasıl keseceğinizi bu sayfada detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Listeler

Twitter üzerinde çok fazla kişiyi takip edenler için oldukça faydalı olan liste oluşturma özelliği sayesinde takip edilenleri gruplamak ve gruplara özel akışlar görmek mümkün oluyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde başka Twitter kullanıcıları tarafından oluşturulan listelere de abone olabiliyor.

Sessize alma

Fazla paylaşım yapan ya da attığı tweetlerle sinirinizi bozan, ancak “Ayıp olmasın” diye takipten çıkarılamayan kişilerden uzak durmak için Twitter’ın “Sessize alma” özelliği oldukça işe yarar bir araç. Sessize alınan kişilerin bu durumdan haberdar olmaması da işin bir diğer güzel yanını oluşturuyor. Bir kişiyi tweet aracılığıyla sessize almak için tweetin altında bulunan “Daha fazla” ikonuna tıklamak ve açılan menü üzerinden “Sessize al”ı seçmek gerekiyor.

Kişiselleştirme

Twitter kullanıcıları profilleri için bir fotoğraf ve kapak fotoğrafı belirleyebilmelerinin yanı sıra diledikleri bir tweeti profillerinin en tepesine yerleştirebiliyor. Profilin tema renginin değiştirilebilmesi ve profile kısa bir biyografi, doğum tarihi, web sitesi gibi bilgilerin de eklenebilmesi diğer kişiselleştirme araçları arasında yer alıyor.

SMS ile tweetleme

Twitter’da tweet yayınlamanın masaüstü veya mobil web siteleri ya da mobil uygulamalar dışında alternatif bir yolu da SMS. Twitter’ın erken zamanlarında bile var olan bu özellikten yararlanmak için telefon numaranızı Twitter hesabınıza eklemeniz gerekiyor. Daha sonra bir arkadaşınıza SMS gönderir gibi Twitter’a tweet gönderebilirsiniz.

SMS ile tweet gönderme ile ilgili daha fazla ayrıntıyı bu yardım sayfası içinde bulabilirsiniz.

Herkesten gelen direkt mesajları kabul etme

Eskiden Twitter’da bir kullanıcının size direkt mesaj gönderebilmesi için karşılıklı takipleşmeniz gerekiyordu. Ancak artık karşılıklı takipleşme olmasa bile birisinin size direkt mesaj göndermesi veya sizin, sizi takip etmeyen başka birisine direkt mesaj göndermeniz mümkün. Bunun için herkesten gelen direkt mesajların kabul edilmesi seçeneğinin seçili olması gerekiyor. Twitter.com’daki Ayarlar sayfası altında bulunan Güvenlik ve gizlilik sekmesine girmeniz ve burada yer alan Herhangi birinden Direkt Mesaj al seçeneğini seçili hâle getirmeniz gerekiyor.

İki aşamalı doğrulama

İki aşamalı doğrulama, Twitter hesapları için ekstra güvenlik sağlıyor. Kullanıcılar yeni bir cihaz üzerinden Twitter hesaplarını açarken şifrelerini girdikten sonra SMS yoluyla kendilerine gönderilen özel kodu ekrana yazdıktan sonra mikro blog servisine giriş yapabiliyor. İki aşamalı doğrulama özelliği, Ayarlar menüsündeki güvenlik sekmesi üzerinden aktive ediliyor.

İLGİLİ HABERLER