Teknoloji

Twitter’dan Donald Trump’ın paylaşımının altına “gerçekleri öğrenin” uyarısı

Donald Trump twitter

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump tarafından posta yoluyla oy kullanma konusunda yapılan iki paylaşımın altına “Bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenin” şeklinde bir uyarı etiketi ekledi. Söz konusu etiket, Trump’ın paylaşımlarının “potansiyel olarak yanlış bilgilendirici” nitelikte olduğunu gösteriyor. Mikro blog servisi, bu etiketle ilk kez Trump’ın paylaşımlarında “bilgi doğrulama” mekanizmasını devreye sokmuş oldu.

Etiket, Trump tarafından salı günü yapılan iki paylaşımın altına eklendi. Söz konusu paylaşımlarda ABD’nin Kaliforniya eyaletinde koronavirüs salgını nedeniyle posta yoluyla oy kullanımının yaygınlaştırılmasını eleştiren Trump; bu yöntemin büyük ölçüde hileli olacağını ve bunun sonucunda ortaya hileli bir seçimin çıkacağını belirtti. Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti, geçtiğimiz günlerde posta yoluyla oy kullanımının kapsamının genişletilmesi nedeniyle Kaliforniya Valisi Gavin Newsom aleyhinde dava açmıştı.

Twitter’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Trump’ın paylaşımlarının “oylama süreçleri hakkında yanıltıcı bilgiler barındırdığı ve posta yoluyla oy kullanımı konusunda daha fazla bilgi sunmak için etiketlendiği” belirtildi. Trump’ın paylaşımlarının altındaki etikete tıklatıldığında ise kullanıcılar iddiaları çürüten tweet ve haberlerin bulunduğu bir sayfaya yönlendiriliyor.

Bilgi doğrulama sayfasının en üstünde şu ifade yer alıyor: “Trump yanlış bir şekilde postayla oy kullanımının hileli seçime yol açacağını iddia ediyor. Ancak haber doğrulama kuruluşları ortada buna dair bir kanıt olmadığını belirtiyor.”

Twitter, söz konusu hareketinin kısa süre önce duyurduğu yeni politikasıyla uyumlu olduğunun altını çizdi. Mikro blog servisi; küresel koronavirüs salgınıyla ilgili olarak zararlı ve yanıltıcı bilgilerin yayılmasını engellemek amacıyla hayata geçirdiği bu politikayı, daha önce Trump’ın paylaşımlarında devreye sokmamıştı.

Donald Trump Twitter’a yine Twitter aracılığıyla yanıt verdi

Trump cephesinden Twitter’a yanıt gelmesi de fazla zaman almadı. Önce Trump’ın kampanya müdürü Brad Parscale konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Taraflı ve sahte haber yapan medya kuruluşlarını ‘doğrulayıcı’ olarak kullanmak, Twitter’ın bazı siyasi taktiklere itibar sağlamak için yararlandığı bir sis perdesi.”

Donald Trump ise Twitter’a olan öfkesini yine Twitter hesabı üzerinden paylaştı. ABD Başkanı, mikro blog servisini seçimlere müdahale ve ifade özgürlüğünü bastırmaya çalışmakla suçladı. ABD’de kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimi öncesinde bu tarz tartışmalarla daha sık karşılaşmak muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER