Teknoloji

Twitter CEO’su Jack Dorsey’den Donald Trump açıklaması

jack dorsey twitter

Önümüzdeki hafta itibarıyla Beyaz Saray’ı terk edecek olan ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce Twitter tarafından ömür boyu yasaklanmıştı. Mikro blog servisinin bu kararı pek çok tartışmayı da beraberinde getirmişti. Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey, bir dizi tweet’le şirketinin bu kararını savundu. Dorsey, “Çevrimiçi ifadenin çevrimdışı zarara yol açabileceğini açık biçimde gördük. Politika ve uygulamalarımızın temelinde bu yer alıyor” ifadesini kullandı. Twitter CEO’su Trump’ı engellemekten dolayı bir neşe duymadığının altını çizdi.

Twitter’ın sağlıklı konuşmaları öne çıkarma konusundaki yetersizliğine de değinen Dorsey, mikro blog servisinin hataları olduğunu kabul etti. Twitter CEO’su şirketinin politika ve uygulama konusundaki tutarsızlıkları eleştirel bir gözle değerlendireceğini belirtti. Dorsey, tüm sosyal platformların moderasyon konusunda daha şeffaf olması gerektiğinin de altını çizdi.

Dorsey, sosyal medya için merkezsiz bir standart oluşturmanın öneminden bahsetmeyi de ihmal etmedi. Twitter’ın kurucusu 2019’da bu hedef için beş mühendisi işe almıştı. Dorsey, Trump ile başladığı tweet dizisini bu noktada Bitcoin’e bağladı.

Twitter CEO’su Donald Trump kararının tüm sosyal medyaya yayılmasından endişe ediyor

Jack Dorsey şirketinin kararını savunsa da; Donald Trump’ın Twitter hesabını tamamen kapatmanın gerçek ve bariz sonuçları olduğuna dikkat çekti. Dorsey, ABD Başkanı’nın çok sayıda platform tarafından kısıtlanmasının “Eğer Twitter’ın kurallarını sevmiyorsanız başka yere gidin” kavramına meydan okuduğunu belirtti. Trump’ın kendi sesini duyurması için geleneksel medya araçlarına erişimi mümkün olsa da; Dorsey, yaptırım aksiyonlarının özgür ve açık internet ortamını aşındırabileceği yönündeki endişesini dile getirdi.

Bitcoin konusu da bu noktada devreye girdi. Aynı zamanda çevrimiçi ödeme şirketi Square’in de CEO’su olan Dorsey, kripto paralara olan güvenini göstermek için 50 milyon dolar değerinde Bitcoin almıştı. Square, Bitcoin’i 2014’ten bu yana kabul ediyor. Dorsey’e göre, Bitcoin merkezsiz bir sosyal medya için model oluşturuyor. Twitter CEO’su bunun kendi platformunun moderasyondaki sıkıntılarına nasıl çözüm getireceği konusunda ise fikir beyan etmedi.

Dorsey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada pek çok kişi için bunun büyük bir belirsizlik ve mücadele zamanı olduğunu kabul etmek önemli. Bizim bu andaki amacımız ise ortamı mümkün olduğunca yatıştırmak ve daha iyi bir ortak anlayışın, daha barışçıl bir ortamın oluşmasına yardımcı olmak. İnternetin ve küresel kamusal diyalogun bunu başarmanın en iyi yöntemi olduğuna inanıyorum.”

Twitter CEO’su Donald Trump kararını savunmak için başladığı tweet dizisini bitirirken, 2019’da başlattığı “merkezsiz sosyal medya standardı” çalışmalarının hâlâ devam ettiğini ve işe alım görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

İLGİLİ HABERLER