Teknoloji

Twitter Cemal Kaşıkçı olayını bulandırmaya çalışan botları engelliyor

twitter microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

2 Ekim tarihinde İstanbul‘daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na giriş yaptıktan sonra bir daha görülmeyen gazeteci Cemal Kaşıkçı‘nın akıbeti hâlâ belirsizliğini koruyor. Mevcut işaretler Kaşıkçı’nın konsolosluk içinde öldürüldüğünü gösterse de, henüz bu konuda resmi bir açıklama gelmiş değil. Resmi açıklamanın gelmemesi nedeniyle komplo teorileri de birbiri ardına sıralanırken, Twitter da olaya farklı açılardan yaklaşanlar arasındaki savaşın en kuvvetli olduğu mecralar arasında bulunuyor.

Suudi Arabistan yönetimiyle ilişkili pek çok hesap, Twitter’da Kaşıkçı vakasıyla ilgili olarak yönetimin yaklaşımına uygun paylaşımlarda bulunuyor. Bu paylaşımların bazılarında olayı bulandırmaya çalışan bir tonun olması da ayrıca dikkat çekiyor. Yapılan paylaşımların yüzlerce bot hesap tarafından yeniden paylaşılması üzerine harekete geçen mikro blog servisi, söz konusu botları engellemeye başladı.

Twitter botlar konusunda harekete geçse de, Atlantic Council’in Dijital Adli Laboratuvarı’nın uzmanlarından Ben Nimmo, söz konusu botların son derece bilinçli biçimde yönetildiğine dikkat çekiyor. Botların büyük kısmının 2012’de oluşturulduğunu söyleyen Nimmo, bu botların insanları hedef almadığını ve öncelikli olarak verilmek istenen mesajı yaymayı amaçladığını dile getirdi.

Twitter Basra Körfezi ülkelerinin popüler propaganda araçları arasında yer alıyor

Twitter botları Basra Körfezi’ne kıyısı olan ülkeler tarafından oldukça yoğun biçimde kullanılan propaganda araçları arasında bulunuyor. NBC News‘e konuşan bir Twitter çalışanı, şirketin bölgedeki bot ağlarını bir süredir izlediğini belirtirken, bu ağları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarının Kaşıkçı vakasından önce başladığını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER