Teknoloji

Twitter: Beğeni butonu favori butonundan yüzde 6 daha popüler

twitter begen butonu

twitter-kalp-111115

Mikro blog servisi Twitter, geçtiğimiz hafta “favorilere ekleme” özelliğini “beğenme” ile değiştirmişti. Bu değişiklikten memnun olmayanlar ve şirketin eskiye dönüş yapmasını umanlar için ilk sonuçlar pek de iyi gözükmüyor. Twitter, yıldızların yerine kalplerin kullanılmaya başlamasından ötürü kullanıcı etkinliğinde yüzde 6’lık bir artış kaydedildiğini açıkladı. Söz konusu oranı, San Francisco’da düzenlenen Open Mobile Summit’te konuşan Twitter’ın ürünlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Kevin Weil kamuoyuyla paylaştı.

Twitter’ın araştırma ekibinin favorilerden beğenilere geçiş konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini söyleyen Weil, ilk verilerin kararlarının doğruluğunu kanıtlar nitelikte olduğunu ifade etti. Mikro blog servisinin yüz milyonlarca aylık aktif kullanıcısı olduğuna dikkat çeken Weil, böyle bir ortamda yüzde 6’lık bir artışın çok büyük olduğunu ifade etti.

Yüzde 6’lık etkinlik artışının mevcut kullanıcıları kapsayan bir rakam olduğunu belirten Twitter yöneticisi, servise yeni katılan kullanıcıların kalp butonunu çok daha fazla benimsediğini ve yeni kullanıcılardaki aktivite artış oranının yüzde 9’u bulduğunu ifade etti. Bu noktada Twitter’ın “mevcut” ve “yeni” kullanıcılar arasındaki ayrımı nasıl yaptığının belirsiz olduğunu dile getirmekte fayda var. Twitter, kullanıcı aktivitesindeki artışı kalp butonunun işlevinin yıldız butonuna kıyasla daha anlaşılır olmasına bağlıyor. Kevin Weil, kalbin daha evrensel ve kapsayıcı bir sembol olduğuna dikkat çekiyor.

Rakamları ve süslü lafları bir kenara bıraktığımızda, bazı tweetlerin “beğenilmeye” veya “kalp göndermeye” pek uygun olmadığı gerçeği değişmiyor. Bu uygunsuzluk kimi Twitter kullanıcılarının gözünü fazlasıyla tırmalıyor. Ancak CEO Jack Dorsey’in Twitter’ın yavaşlayan kullanıcı büyüme hızını artırma sözünü verdiği göz önüne alınınca bu tarz “cesur” hamleleri doğal karşılamak gerekiyor. Jack Dorsey, Moments özelliğini duyurarak ve iş gücünde yeniden yapılanmaya giderek “cesur” kararlar alma konusunda çekingen davranmayacağını oldukça açık biçimde ortaya koymuştu. Twitter’ın kurulduğu günden bu yana sürekli bir evrim içinde olması da, yapılan değişikliğin normal bir prosedür olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla yeni bir değişiklik yapılana kadar Twitter kullanıcılarının kalpleri görmeye alışması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER