Eğlence

Adele yeni albümünü Spotify’da yayınlamayabilir

adele-111115

Spotify, pop yıldızı Adele’in yeni albümü 25’i yayınlayabilmek için ana ilkelerinden taviz vermek zorunda kalabilir. 2013’te Beyoncé’nin kendi adını taşıyan albümünü yayınlayamayan Spotify, 2014’te de Taylor Swift’in büyük ses getiren albümü 1989’dan mahrum kalmıştı. Gelen son haberler, Adele’in de yeni albümü 25 ile Beyoncé ve Taylor Swift’e katılabileceğini gösteriyor. İngiliz şarkıcının taleplerinin karşılanmaması durumunda yeni albümünü, en azından çıkış döneminde, Spotify üzerinden yayınlamama ihtimali, şirketin iş modelini yeniden değerlendirmek zorunda kalmasına yol açabilir.

Adele ve ekibinin Spotify’a sanatçının son albümü 25’in sadece Spotify Premium abonelerine sunulması için baskı yaptığı iddia ediliyor. Bu talebin kabul görmesi durumunda Adele’in yeni şarkılarını 75 milyon Spotify abonesinin 20 milyonluk bir kısmı dinleyebilecek. Çevrim içi müzik servisinin bu isteğe direndiği belirtilirken, şirket çıkan haberleri yalanlamaktan da geri kalmıyor. Spotify tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada Adele’in yeni albümünün sadece Spotify Premium abonelerine sunulması yönünde bir talebin şirkete iletilmediği ifade edildi.

İddiaları reddetse de, Spotify’ın zor bir durumda olduğu görülebiliyor. Adele’in yeni albümünü yayınlayabilmek için belli kuralları değiştirmek, çevrim içi müzik servisinin pek de içine sinen bir durum olmayacaktır. Spotify’ın bu noktada Adele’in 25 ile oluşturacağı büyük dinleme hacmi ve en büyük kullanıcı grubunu kızdırma riski arasında seçim yapması gerekiyor. Adele’in talebinin reddedilmesi durumunda Spotify, art arda üçüncü kez yılın en büyük albümünden mahrum kalmış olacak. Talebin kabulü ise Spotify’ın en geniş kitlesi tarafından sorgulanmasına neden olacak.

Spotify’ın başını ağrıtanlar Adele ile sınırlı kalmayacak gibi gözüküyor. İngiliz rock grubu Coldplay’in 4 Aralıkta piyasaya çıkacak yeni albümü A Head Full of Dreams’i Spotify’da paylaşıp paylaşmayacağı da henüz belirsizliğini koruyor. Grup, bundan önce yayınladığı son iki albümünü belli bir süre Spotify’a koymamış, birkaç ay geçmesinin ardından albümleri Spotify’da yayınlamıştı. Coldplay’in yeniden bu stratejiyi uygulayabileceği veya albümünü, Adele ile aynı talepler doğrultusunda, Spotify’da hiç yayınlamayabileceği belirtiliyor. Adele’in yanına Coldplay’in de eklenmesini özellikle Spotify Premium abonelerinin pek hoş görmeyeceği kesin.

Adele, Spotify’ın kapısını 2011’de piyasaya çıkan 21 isimli albümü için de benzer bir taleple çalmıştı. Ancak o dönemde ne Spotify ne de Adele şimdiki kadar büyüklerdi. Aradan geçen dört yılda Spotify, çevrim içi müzik sektörünün bir numaralı ismi haline gelirken; Adele de dünyanın en önemli müzik yıldızlarının arasına girdi. İki taraf arasındaki çekişmenin sonucu, çevrim içi müzik piyasasında taşların yerinden oynamasına neden olabilir.

Adele’in yeni albümü “25”, 20 Kasımda yayınlanacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER