Teknoloji

Türksat 4A uydusu 14 Temmuzda devreye giriyor, kanal frekansları değişiyor

turksat-logo-040214

Geçtiğimiz şubat ayında uzaya fırlatılan Türksat 4A uydusu geçtiğimiz ay sonunda devreye alınmıştı. 14 Temmuz tarihinden itibaren de TV ve radyo kanalları yeni uydu üzerinden hizmet vermeye başlayacak. Türksat 4A şu anda kullanılmakta olan 42 derece doğu boylamından hizmet verecek, bu da mevcut kullanıcıların çanak antenlerinden herhangi bir yön değişimi yapmayacakları anlamına geliyor.

Ne var ki, Türksat 4A’nın devreye girmesiyle birlikte TV ve radyo kanal frekansları değişecek. Türksat 4A ile mevcut durumda 429 olan TV kanal sayısı 477’nin üstüne çıkacak. Türksat 4A üzerinden yayınları düzgün şekilde izlemek isteyen kullanıcıların uydu alıcılarında yeniden kanal taraması yapması gerekecek.

Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) sistemine sahip olan uydu alıcılaır yeni frekansları otomatik olarak güncelleyecek. TKGS sistemine sahip olmayan bir uydu alıcısına sahip olan kullanıcılar ise aşağıdaki transponder bilgilerinden birini uydu alıcılarına girip şebeke taraması yaparak yeni kanalların özel sıralamayla uydu alıcılarına yüklenmesini sağlayacak.

Frekans: 11747 MHz
Polarizasyon: Yatay (H)
Sembol Oranı: 27500
FEC: 5/6
Şebeke Taraması: Açık

Frekans: 11844 MHz
Polarizasyon: Dikey (V)
Sembol Oranı: 2222
FEC: 3/4
Şebeke Taraması: Açık

Bu arada Türksat uydusu üzerinden faaliyet gösteren D-Smart da kullanıcılarına göndermeye başladığı mesajla 14 Temmuzda gerçekleşecek frekans değişikliği bilgisini verdi. Güncellemenin otomatik olarak yapılacağını belirten şirket kullanıcıların uydu alıcılarını Stand-by konumunda bırakmalarını tavsiye etti.

İLGİLİ HABERLER