Teknoloji

Türkiye’de 3G bir yaşında!

Geçen sene bu zamanları çok iyi hatırlıyoruz. Oldukça heyecanlıydık, ne de olsa yıllardır yolunu beklediğimiz 3G’ye nihayet bundan tam bir sene önce 30 Temmuz 2009 tarihinde kavuşmuştuk. O gece saatler 12’yi gösterdiğinde Nokia N95 üzerinden sinyal testleri yapmaya başlamış ve hemen sizlerle paylaşmıştık.

O gecenin sabahında ise bu satırların yazarı ilk video görüşmesini büyük bir hevesle gerçekleştirdi. Daha sonra ilk 3G USB modemini aldı, Mobil TV servislerine abone oldu. Teknoblog’da son bir senedir okuduğunuz birçok yazı 3G bağlantısı kullanılarak yazıldı. Hatta şu anda okumakta olduğunuz yazı bile 3G bağlantısı üzerinden siteye gönderiliyor.

Operatörlerin 3G sınavını oldukça iyi vermekte olduğunu düşünüyoruz. Abone kapmak için birbiriyle yarışan operatörler içerisinde Vodafone ve Turkcell öne çıkıyor gibi görünüyor. Avea ise TTNET ile işbirliği yaparak 3G servisini pazarlamaya çalışıyor. Turkcell’in 3G abone sayısı 6 milyona ulaşmış durumda. Vodafone’un da 3G sayesinde ekonomik durumunu daha da iyileştirdiğine dair duyumlar alıyoruz. 3G şebeke altyapı elemanlarının fiyatlarının Türkiye’ye gelinceye kadar düşmesi ve ADSL ile rekabet hedefi 3G internet fiyatlarının müşteriler tarafından tercih edilebilir hâle gelmesini sağladı. Ayrıca operatörler düzenledikleri kampanyalarla da talebi hep canlı tuttular. 3G birçok insanın ana internet bağlantı aracı hâline geldi.

3G’nin 1 sene gibi kısa sürede bu kadar yol kat etmesi Türkiye için oldukça sevindirici. 3G’nin performansı 4G’nin yani gelecek nesil mobil haberleşme teknolojisinin 3G’ye göre daha kısa sürede gelmesine ön ayak olabilir. Zaten operatörler 4G için çalışmalara başladılar bile.

İşte geçen sene 3G servisi devreye girdiğinde yazdığımız kısa bir yazı: Flaş Haber: 3G sinyallerini almaya başladık

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER