Manşetler

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde yapay zekâ ve insanların geleceği konuşuldu

turkcell teknoloji zirvesiTurkcell dokuzuncu Turkcell Teknoloji Zirvesi’ni İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. “Türkiye. Bugün. Şimdi” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte ana gündem maddesi ise yapay zekâlı robotlar ve insanların geleceği oldu. Zirvenin açılış oturumunda konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Amazon’un dijital asistanı Alexa’yı “Onuncu genel müdür yardımcım” olarak niteledi. Terzioğlu, gelecek yılki zirvede Türkçe konuşan yapay zekâ Yaani ile şov yapmayı istediklerini belirtti.

Turkcell Genel Müdürü sözlerine şöyle devam etti: “Dijital servisleri sunmakla kalmıyor, dijital operatör altyapısında da bu hizmetleri güvenle verebilmek ve müşteriler bu hizmetlerle buluşturuyoruz. Ham datayı işlemek ve güvenli tutmak için çok önemli. Yerli ve milli arama motorumuz Yaani, bizim için çok önemli.  Yine Türkiye’nin datası Türkiye?de kalsın ve değere kavuşsun diye Türkiye’nin dört bir tarafından veri merkezleri inşa etmeye devam ediyoruz.”

Zirvenin açılış oturumunda konuşan isimlerden biri olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da şu ifadeleri kullandı: “2051 yılına kadar insanların yaptığı tüm görevlerin, 2136 yılına kadar insanların yaptığı tüm mesleklerin yapay zekâ tarafından yapılabileceği öngörülmekte. Belki de yakın gelecekte yapay zekâ ile haberleşme şebekeleri tamamen insan eli değmeden yönetilebilecek, insanların zihninden geçirdiği abonelik işlemi şebeke tarafından algılanabilecek ve anında yerine getirilebilecek. Bunları yaparken de güvenlik bizim önceliğimiz olacak. Geleceğin savaş alanı olduğunu farkına varmamız gerekiyor. Bu yıl, kamuda siber güvenlik alanında detaylı ve geniş kapsamlı tedbir kontrol ve denetim mekanizmalarını oluşturuyoruz. Bugün, şimdi, geleceğe ilişkin hedeflerimiz öngörülerimiz var ama bugün için yapılması gerekenleri de başkalarından beklemeden yapmak durumundayız.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ise konuşmasında teknolojiyi “günümüzün petrolü” olarak tanımladı. Özlü, Türkiye’nin ihracatındaki yüksek teknoloji ürünlerin payını istikrarlı biçimde artıracağını belirtti. Bakan, yerli otomobil projesinde ilk adımların da bu inanç ve potansiyelle atıldığını ifade etti. Yapay zekâ konusuna da değinen Özlü, önümüzdeki dönemde yapay zekânın Einstein’larının el üstünde tutacaklarını dile getirdi. Anadolu’da binlerce küçük Einstein ve küçük Aziz Sancar olduğunu söyleyen Özlü; bu çocukların yapay zekâ, kodlama, yazılım ve algoritma ile tanıştırılacağını ve bilişim devriminin zorunlu kıldığı insan kaynağının yetiştirileceğini sözlerine ekledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ise açılış oturumundaki konuşmasında büyük verinin Türkiye’de kalmasının önemine ve Türkiye’yi veri merkezine dönüştürme hedefine değindi. Sayan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kullanıcıların kişisel verilerini kullanması konusunda kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Kişisel veriler kullanılarak davranış mekanizmaları öğrenilirken bir yandan verimiz sömürülmekte. Bizim vatandaşımızın haklarını dev firmalara karşı korumak için bize büyük rol düştü. Bu alanda sıkı önlemler getireceğiz. Büyük veriyi elinde bulundurmak ve iyi bir şekilde analiz edip değerlendirmek çok mühim. Verinin yurtdışına çıkarılmamasını sağlamak ve ülkemizi veri merkezi haline getirmek en büyük amacımız olacak.”

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde yurt dışından gelen önemli isimler de sahneye çıktı. Bu isimlerden biri olan GSMA Genel Direktörü Mats Granryd, konuşmasında mobil geleceği şekillendiren gelişmelerden ve operatörlerin geleceğe uyum sağlamak için yapmaları gereken hamlelerden bahsetti. Granryd mobil iletişim ekosisteminin hâli hazırda 5 milyar kişiyi birleştirdiğini belirtti ve bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çekti. GSMA Genel Direktörü 360 derece videoların, sanal gerçekliğin ve avatarların gelecekte insanların hayatında çok daha fazla yer kaplayacağını sözlerine ekledi.

Zirvedeki en ilgi çekici sunumlardan birisini de “yapay zekânın babası” olarak da anılan Stuart J. Russell gerçekleştirdi. Russell, yapay zekâlı robotların bundan 5 yıl sonda insanların arasında dolaşmaya başlayacağını dile getirdi. Robotların yakında tarlada çalışacaklarını ve evde insanlara yemek pişireceklerini söyleyen bilim insanı, robotların akşam yemeğinde insanların önüne evin kedisini koymaları gibi bir riskin olduğunu söylemeyi ihmal etmedi.

Russell, konuşmasında “Yapay zekâ insanlığın sonunu getirebilir” şeklindeki endişelere de değindi. Yapay zekânın hâli hazırda insani duygularının olmadığını söyleyen Russell, yapay zekânın insanlığa zarar vermemesi için kullanım amacı doğrultusunda programlanmasının gerektiğini belirtti. Yapay zekânın hata oranının 2010’dan bu yana hatırı sayılır bir ölçüde azaldığına dikkat çeken bilim insanı; yapay zekânın insan zekâsını bir gün geçeceğini, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğinin tahmin edilemediğini dile getirdi.

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nin uluslararası misafirlerinden biri olan IBM Watson ve Bulut Platformu Portföyü’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rob High ise bilgisayarın insan hayatında değişen rolü üzerine konuştu. High, yapay zekâ yerine “geliştirilmiş zekâ” terimini kullanmayı tercih ettiklerini belirtti. High, doğru zamanda doğru bilgileri veren bir sistemden herkesin faydalanabileceğini ve bu sayede bilgilerin hem daha iyi anlaşılacağını hem de ilham vereceğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER